Ankara kenti 13 Ekim 1923 tarihinden itibaren 20.000 nüfusu ile Türkiye Cumhuriyetinin Başkenti olmuş, 16 Şubat 1924 tarihinde 417 sayılı yasa ile Ankara Şehremaneti kurulmuştur.

Yerel yönetimlerde kentin ağaçlandırılması, aktif rekreasyon alanları ile spor tesislerinin yapılması fikirlerinin doğmasıyla birlikte ilk kez Belediye bünyesinde Park Amirliği tesis edilmiştir. Gelişen talepler doğrultusunda Park Amirliğinin adı 1969 yılında Park ve Bahçeler Müdürlüğüne dönüştürülmüş, zamanla çalışma alanı genişleyen Büyükşehir Park ve Bahçeler Müdürlüğüne ilaveten 1984 yılında 8 adet ilçe belediyeleri Park ve Bahçeler Müdürlüğü kurulmuştur.

Büyükşehir Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 1986 yılında Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü olarak Fen İşleri Daire Başkanlığına bağlanmıştır.

1960 yılında yeniden müstakil müdürlük haline getirilen Park ve Bahçeler Müdürlüğü İçişleri Bakanlığının 18.05.1992 tarihli onayı ile Çevre Düzenleme Daire Başkanlığı olarak örgütlenmiştir. Daha sonra Büyükşehir Belediye Meclisinin 22.06.1992 tarih ve 195 sayılı kararı ile personel ataması yapılarak çalışmalarında fiilen başlamış, İçişleri Bakanlığının 13.11.1994 tarihli onayı ile Çevre Düzenleme Daire Başkanlığının adı Çevre Koruma Daire Başkanlığı olarak değiştirilmiştir.