Proje Adı
Birimi
Projeler Şube Müdürlüğü
Açıklama
Projenin amacı iş gücündeki dijital ve teknolojik dönüşüme uygun olarak becerilerin geliştirilmesi yoluyla istihdam edilebilirliğin arttırılmasıdır.
Detay
Geleceğin Meslekleri için İstihdam Oluşturma Projesi Meslek Edindirme Kursları Başvuru Formu;

Proje Adı: Geleceğin Meslekleri İçin İstihdam Oluşturma Projesi

Proje Bütçesi: 178.767,23 Euro (%87,51 AB Katkısı)

Süre: 12 Ay

Amaçlar:

1. Dijital becerilerin geliştirilmesi ve işgücü piyasası ihtiyaçlarına uygun eğitim sağlanması.
  2. Toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı istihdam edilebilirliği artırmak.
  3. Yeşil işler ve dijital dönüşüme uyumlu becerilerin kazandırılması.

Hedef Gruplar:

1. Kadınlar ve gençlerin istihdama katılımını hedefleyen projede %50'den fazla kadın kursiyer.
  2. Meslek lisesi ve üniversite öğrencileri.
  3. İşsizler ve risk altındaki kişiler.

Ana Aktiviteler:

1. Zirve ve Çalıştaylar:
    • Geleceğin Meslekleri ve Kadın Girişimciler Zirvesi
    • "Yerel Yönetimler için Dijital Dönüşüm ve Mesleki Kursların Yeni Şekli" Çalıştayı
  2. Mini Zirveler:
    • İzmir, Eskişehir, Samsun ve Gaziantep'te kadınlar, öğrenciler ve STK temsilcileri için.
  3. Mesleki Eğitim Kursları:
    • Android Mobil Programlama
    • Siber Güvenlik ve Log Kayıt Analizi
    • Güneş Paneli ve Fotovoltaik Sistemlerin Kurulumu, Bakımı ve Onarımı
    • Drone Pilot Eğitimi
    • Enerji Yönetimi
    • Dijital Reklamcılık
    • 3D Grafik Animasyon
  4. Farkındalık Arttırma:
    • Bilgilendirme kampanyaları
    • Belgesel video, broşürler, posterler
    • Üniversitelerde proje bilgilendirme standları
  5. Çalışma Ziyareti:
    • Hollanda'da benzer başarı öykülerini inceleme ve işbirliği fırsatları arama.

Bu proje, dijital dönüşüme uygun becerilerin kazandırılması, toplumsal cinsiyet eşitliği, yeşil işlere odaklanma ve geniş kapsamlı bilgilendirme kampanyaları ile geleceğin mesleklerine hazırlık konusunda önemli bir adım atmaktadır.

"Geleceğin Meslekleri ve Kadın Girişimciler Zirvesi"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Mr. NikolausMeyer-Landrut'un açılış konuşmalarıyla başlayan "Geleceğin Meslekleri ve Kadın Girişimciler Zirvesi," 28 Kasım 2023 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara'nın geleceğe dönük vizyonunu ve şehirdeki girişimcilik potansiyelini vurgulayarak, eğitim, teknoloji ve istihdamın şehir için önemine değindi. Yavaş, zirvenin Ankara'nın sürdürülebilir kalkınması ve inovatif bir ekosistem oluşturulması için kritik bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca, kadın girişimcileri destekleme ve güçlendirme ihtiyacını vurgulayarak Ankara'nın ekonomik ve sosyal alanlarda cinsiyet eşitliğine odaklanan bir model şehir olma hedefini ön plana çıkardı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Mr. NikolausMeyer-Landrut, Türkiye ile AB arasındaki iş birliğini vurgulayarak inovasyon, girişimcilik ve sürdürülebilir kalkınma konularındaki ortak çabaların önemini vurguladı. Meyer-Landrut, kadın girişimciliğinin sosyal ve ekonomik kalkınmadaki kilit rolüne dikkat çekti ve AB'nin Türkiye'deki girişimcilik çabalarını destekleme taahhüdünü dile getirdi. Ayrıca, genç nüfusu ve dinamik iş ortamıyla Türkiye'nin geleceğe umutla bakabileceğini belirterek bu tür etkinliklerin genç yetenekleri geliştirmeye ve yeni nesli teşvik etmeye nasıl katkı sağlayabileceğini değerlendirdi.

Ömer Faruk Sarı, Projeler Şube Müdürü olarak yaptığı sunumda, "Geleceğin Meslekleri İçin İstihdam Oluşturma Projesi"nin ana stratejilerini ve hedeflerini detaylı bir şekilde açıkladı. Sarı, gelecekteki meslek ihtiyaçlarına yönelik yapılan araştırmaları, eğitim ve geliştirme programlarını, sektörel iş birliklerinin önemini ve özellikle kadın girişimciliği ve istihdamını desteklemeyi amaçlayan projenin ana odak noktalarını vurguladı. Sarı ayrıca, yerel ve ulusal düzeyde geniş katılım sağlanması ve toplumun projeye aktif olarak dahil edilmesi amacıyla gerçekleştirilen çalışmaları paylaştı.

Zirvenin ilk oturumu, "Kadın Girişimciler" başlığı altında gerçekleşti. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan GÜLLÜ moderatörlüğünde yapılan bu oturumda, sektörde öne çıkan kadın girişimciler kendi deneyimlerini paylaştılar. Filiz Akkaş DEMİR (Mapsıs Havacılık A.Ş, CEO, Kurucu), Melike AYDIN (Upschool, Kurucu Ortak), Züleyha ÖZCAN (MÜKAD Başkanı, Derin Mekanik Mühendislik Kurucusu), Türkü EĞİNLİOĞLU (Onedio, Kurucu), Dr. Gökçe YILDIRIM KALKAN (Simsoft, Genel Müdür, Ortak Kurucu) ve Başak DEMİR (HelimoreAviation, Genel Müdür, Tarım İçin İnsansız Hava Aracı), kendi girişimcilik serüvenlerini katılımcılarla paylaşarak sektörel deneyimlerini aktardılar.

İkinci oturum ise "Geleceğin Meslekleri ve Dijital Dönüşüm" başlığı altında gerçekleşti. TED Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökçe Nur Yılmaz moderatörlüğünde düzenlenen bu oturumda, sektörün önde gelen isimleri geleceğin meslekleri ve dijital dönüşüm konularında katılımcılara bilgi verdi. Dr. Varol DUR (İŞKUR, Genel Müdür Yardımcısı), Ender YURTSEVEN (Bilishim Siber Güvenlik ve Yapay Zekâ, Kıdemli Siber Güvenlik Proje Yöneticisi), Tuna Tolga GÜLŞEN (TaleWorlds, Sanat Yönetmeni), Koray KIYAKOĞLU (Magic Games, Yazılım Geliştirici) ve Aslı OLŞEN (Kalyon Enerji İK Eğitim ve Solar Akademi Müdürü), kendi alanlarındaki gelişmeleri ve gelecek beklentilerini paylaşarak katılımcılara değerli bilgiler sundular.

Durumu
Devam Eden