YANGINLARDA, EKİM'DE YÜZDE 50 DÜŞÜŞ YAŞANDI
Ankara’da genellikle yaz aylarında artış görülen yangınlarda Ekim ayında yüzde 50 düşüş yaşandı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın Ekim raporuna göre, yaz aylarında çoğunluğu açık alanlarda çıkan ortalama 50 yangında, havaların kısmen soğumasıyla, yarı yarıya azalma görüldü. Ekim ayında, günde ortalama 26 yangın meydana geldi.
13 Kasım 2015 Cuma 11:45-ANKARA’DA YAZ AYLARINDA GÜNDE ORTALAMA 50 YANGIN ÇIKARKEN, EKİM'DE BU SAYI 26'YA KADAR DÜŞTÜ
-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANKARA İTFAİYESİ, EKİM AYINDA TOPLAM 771 YANGINA MÜDAHALE ETTİ
-VATANDAŞLARDAN GELEN 1552 YARDIM ÇAĞRISINA DA CEVAP VEREN EKİPLER, 17 OLAYDA ASANSÖRDE MAHSUR KALAN KİŞİLERİ KURTARDI, 18 İHBAR SONUCUNDA DA KİLİTLİ KALANLARIN İMDADINA YETİŞTİ
-YANGINLARIN ÇIKIŞ NEDENİNDE ANA UNSUR YİNE TEDBİRSİZLİK VE İHMAL...
Ankara’da genellikle yaz aylarında artış görülen yangınlarda Ekim ayında yüzde 50 düşüş yaşandı.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın Ekim raporuna göre, yaz aylarında çoğunluğu açık alanlarda çıkan ortalama 50 yangında, havaların kısmen soğumasıyla, yarı yarıya azalma görüldü. Ekim ayında, günde ortalama 26 yangın meydana geldi.
Büyükşehir Belediyesi Ankara İtfaiyesi, kent genelinde toplam 771 yangın olayına müdahale etti. Yangınların 113’ü çöplüklerde, 106’sı ot ve çalılık alanlarda, 62’si anız yakılması sonucu, 6’sı ağaçlık bölgelerde, 2’si bahçelerde, 2’si ormanlık alanlar olmak üzere toplam 291 yangın açık alanlarda meydana geldi.
Ekim ayında yaşanan diğer önemli yangın olaylarından 75’i işyeri ve konutların bulunduğu binalarda, 68’i gecekondularda, 58’i motorlu araçlarda olurken, 257 yangın ise değişik mekanlarda çıktı.
Ankara İtfaiyesi, duyarsız kişilerce yapılan asılsız veya yanlış ihbarlar sonucu 22 kez çıkış yapmak zorunda kaldı.
-YANGINLARIN YÜZDE 44’Ü, TEDBİRSİZLİK VE İHMALDEN- Yangınlarda ana unsur olan tedbirsizlik ve ihmal, ay boyunca çıkan yangınların yüzde 44’üne neden oldu. Rapora göre, Ekim ayında tedbirsizlik ve ihmal sonucu rastgele atılan sigara ve kibritten 338 yangın meydana geldi. Ayrıca ay boyunca yaşanan yangınların 78’i elektrik kontağından, 17’si baca tutuşmasından, 19’u ocak ateşi ve ocakta unutulan yemeklerden,13’ü ısınma amaçlı yakılan ateşten, 12’si kıvılcım sıçramasından, 9’u çocukların ateşle oynamasından, 8’i akaryakıt ve parlayıcı maddelerin alev almasından, 3’ü doğal gaz ve tüp parlamasından oluşurken, 98 yangın da değişik nedenlerden meydana geldi. 176 yangının çıkış nedeni ise belirlenemedi.
-MAHSUR KALANLARDAN BAYRAK İNDİRMEYE KADAR...
Ankara İtfaiyesi, yangınlara müdahale dışında, hizmette sınır tanımayarak, Başkentlilerin birçok yardım taleplerini de karşıladı.
Vatandaşlardan gelen toplam 1552 yardım çağrısına cevap veren İtfaiye ekipleri, 1409 binanın baca temizliğini gerçekleştirdi. Ay boyunca 56 su baskınına müdahale eden ekipler, 17 olayda asansörde mahsur kalanları kurtardı, 18 olayda da kilitli kalan kapıyı açarak vatandaşın imdadına yetişti. Ekipler, Başkent’te 20 intihar teşebbüsü olayında istenmeyen sonucu önlemek için gerekli önlemleri aldı. Başkent İtfaiyesi, 32 bayrak ipi takma, indirme hizmetiyle de Ankaralılara destek sağladı.
İtfaiye Daire Başkanlığı, denetim hizmeti kapsamında da ay boyunca 833 işyerini denetledi.
-EĞİTİM PROGRAMINA 2 BİN 492 KİŞİ KATILDI-
Yangınla mücadelede eğitimine de önem veren Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Dairesi Başkanlığı'nın Ekim ayı boyunca açtığı eğitim programlarına toplam 2 bin 492 kişi katıldı.
İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nca, özellikle kamu ve özel kurum personeli için düzenlenen yangınla mücadele konusundaki eğitim programları, seminer ve tatbikatlarla, Ankaralılara, yangınla mücadelenin ana ilkeleri ve çıkması muhtemel yangınlara ilk müdahalenin nasıl yapılması gerektiği, teorik ve pratik olarak anlatılıyor.