Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara-Astana İşbirliği Protokolü…

Ankara ile Astana arasındaki ilişkilerin daha da artırılmasına yönelik olarak iki kardeş başkent arasında “İşbirliği Protokolü” imzalandı. İmzaları Kazakistan’ın Başkenti Astana Valisi İmangali Tasmagambetov ile Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek birlikte attı.

07 Eylül 2012 Cuma 04:01
Ankara-Astana İşbirliği Protokolü…


-ANKARA İLE KARDEŞ ŞEHRİ KAZAKİSTAN’IN BAŞKENTİ ASTANA ARASINDA “İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ” İMZALANDI
-“ANKARA’DA ASTANA GÜNLERİ” KUTLAMALARI KAPSAMINDA BAŞKENT’E GELEN ASTANA VALİSİ İMANGALİ TASMAGAMBETOV İLE BERABERİNDEKİ HEYET, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MELİH GÖKÇEK’İ MAKAMINDA ZİYARET ETTİ
-KONUK VALİ İLE BAŞKAN GÖKÇEK, İKİ KARDEŞ BAŞKENT ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRECEK OLAN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ’NÜ BİRLİKTE İMZALADILAR
-BAŞKAN GÖKÇEK: “HALKLARIMIZ ARASINDAKİ DERİN BAĞLARIN DAHA DA KUVVETLENMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM”
-VALİ TASMAGAMBETOV:
“ANKARA’YA HER GELDİĞİMDE İNANILMAYACAK DEĞİŞİKLİKLERE ŞAHİT OLUYORUM”
“ANKARA’NIN HEP BÜYÜMESİNİ VE SİZİN DE HEP BAŞKAN OLMANIZI DİLİYORUM”


ank_astana_protokol_400_2_07092012.jpgAnkara ile Astana arasındaki ilişkilerin daha da artırılmasına yönelik olarak iki kardeş başkent arasında “İşbirliği Protokolü” imzalandı. İmzaları Kazakistan’ın Başkenti Astana Valisi İmangali Tasmagambetov ile Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek birlikte attı.
“Ankara’da Astana Günleri” kutlamaları kapsamında Başkent’e gelen Astana Valisi Tasmagambetov ve Astana Belediye Meclis Başkanı Yessilov Sansyzbay ile beraberlerindeki diplomatik heyet, Başkan Gökçek’i makamında ziyaret etti.
Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Zhanseit Tuimebayev’in de eşlik ettiği yaklaşık 20 kişilik diplomatik Astana heyetini kapıda karşılayan Başkan Gökçek, önce makamında ağırladığı misafirleriyle birlikte işbirliği protokol imza töreni için toplantı salonuna geçti.

-ANKARA’NIN 11 YILLIK KARDEŞİ

Başkan Melih Gökçek, imzaların atılmasından önce yaptığı konuşmada, Ankara ile Astana’nın 2001 yılında kardeş şehir olduğunu hatırlatarak, bu yıldan itibaren de iki başkentte de karşılıklı olarak kültür günleri düzenlendiğini söyledi. Ankara ile Astana arasındaki dostluk ve işbirliğinin de artarak sürdüğünü kaydeden Başkan Gökçek, “2011 yılında Kazakistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığının 20. yıldönümü vesilesiyle Astana’da büyük bir coşkuyla Ankara Günleri kutlanmıştır. Bu yıl da inşallah aynı coşku ve heyecanla bu geceden başlamak üzere Astana Günlerini Ankara’da kutlayacağız” dedi.
İki kardeş başkentin karşılıklı jestlerde de bulunduğunu anlatan Başkan Melih Gökçek, Astana’da Ankara parkı, Atatürk Heykeli ve Ankara Bahçesi yapıldığını, Ankara’da da Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in heykelinin dikildiğini kaydetti.
Karşılıklı kültür günlerinin yanı sıra teknik ve sosyal işbirliğinin de sağlandığını, bunun ileri boyutlara taşınması için “İşbirliği Prtokolü” imzalanacağını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, “Bu protokol ile 2011 yılında yapılan kentlerimiz arasındaki kültür günleri, bundan sonra kardeşliğimizin somut bir simgesi olacak şekilde 5 yılda bir tekrarlanacak” diye konuştu.
Her iki şehirde uygulanan kentsel dönüşüm projeleri, tema park yapımı ile eski kent merkezlerindeki düzenlemelere ilişkin bilgi ve doküman paylaşımı ile teknik heyetlerin değişimi yoluyla işbirliğine gidileceğini kaydeden Başkan Gökçek, “Bu vesileyle kıymetli dostum İmangali Bey’e ve beraberindeki heyete bir kez daha hoş geldiniz diyorum. İmzalayacağımız işbirliği protokolünün iki dost ülkenin kardeş halklarına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum ve halklarımız arasındaki derin bağların daha da kuvvetlenmesini temenni ediyorum” dedi.

-TASMAGAMBETOV: “TÜRK HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Başkan Gökçek’in ardından görüşlerini açıklayan konuk Vali Tasmagambetov da Başkan Gökçek’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında bağımsızlıklarının ilk gününden itibaren Kazakistan’ı tanıyan ve Başkentin Almaata’dan Astana’ya ank_astana_protokol_400_07092012.jpgtaşındığı sırada yardımlarını esirgemeyen Türk halkına teşekkür ettiğini söyledi.
Astana’da 150’den fazla Türk, 40’tan fazla da Türk ortaklı firma bulunduğunu ifade eden İmangali Tasmagambetov, kentlerinin gelişiminde bu firmaların çok büyük emekleri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Türk halkının gelişimdeki gösterdiği tarihi başarılarını biz hep gururla seyrediyoruz ve bunları Kazakistan’da uygulamak için tecrübe alışverişinde de sürekli bulunuyoruz, faydalanmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bugün imzasını atacağımız protokol de önümüzde yapılacak çalışmaları bize gösterecek.”

-“ANKARA, İNANILMAYACAK DEĞİŞİMLER GÖSTERİYOR”

Ankara’ya çok sık gelemese de, her geldiğinde inanılmayacak büyüklükte değişikliklere şahit olduğunu ifade eden Tasmagambetov, “Kazaklarda bir atasözü var; ‘misafir az oturur, ama çok eleştirir’ diye. Dolayısıyla biz eleştiri gözüyle birlikte çok faydalanabilecek, çok iftihar edilecek şeyler görebiliyoruz. Neredeyse 6 ayda bir Ankara, inanılmayacak kadar değişimler gösteriyor” diye konuştu.
Yapılan yeni binaların, yeni parkların, yolların ve yeni yapıların sadece Ankara’nın değil, Kazakistan halkının da gurur kaynağı olduğunun altını çizen Konuk Vali, Türk dili konuşan halkların iki başkenti olması gerektiğini belirterek, “Bunlardan biri Ankara, diğeri de Astana olmalı. Dolayısıyla Ankara’nın başarısı bizim de başarımız. Ankara her gün büyüyorsa ve kalkınıyorsa bu da bizim ortak gururumuz” dedi.
Başkan Gökçek’e göstermiş olduğu misafirperverlik için bir kez daha teşekkür eden Tasmagambetov, sözlerini “Ankara’nın hep büyümesini ve sizin de hep başkan olmanızı diliyorum” diyerek tamamladı.

- KARDEŞLERİN İŞBİRLİĞİ

Konuşmaların ardından Başkan Gökçek ile Konuk Vali, 2001 yılından bu yana kardeş olan iki başkent arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel işbirliğini daha da ileri boyutlara taşıyacak olan “İşbirliği Protokolü”nü imzaladılar. İmzaların ardından, Başkan Gökçek ve Tasmagambetov karşılıklı olarak hediyelerini takdim ettiler.
Başkan Gökçek, daha sonra Vali Tasmagambetov, Astana Belediye Meclis Başkanı Sansyzbay, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Tuimebayev ve beraberindekilerle birlikte Gençlik Parkı girişinde yer alan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in heykelini ziyaret ettiler.