Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara Keçisi 

Ankara Tavşanı 

Gölbaşı Sevgi Çiçeği
(Centaurea Tchihatcheffii)

keci.jpg tavsan.jpg sevgi_cicegi.jpg

Birçok ülkede mohair diye adlandırılan tiftik, bütün dünyaya yurdumuzdan yayılan Ankara keçisinin ürünüdür. Bu nedenle tiftik keçisi dünya edebiyatında
Ankara Keçisi (The Angora Goat) olarak tanınır. Ankara keçisi, 13.
yüzyılda Hazar Denizinin oğusundan Anadolu’ya Türkler tarafından getirilmiştir.

Birkaç çiftlikte yetiştirilmektedir ve sayıları ancak bin civarındadır. Ankara tavşanı bir doğumda 4 ile 14 arasına yavru doğurur. Yılda 40 cm uzunluğa ulaşan tüyleri henüz iki-üç aylıkken kırkılır. Yılda ortalama 1 kg yün verir. Tüyü hafiftir ve yüksek ısı tutar. Ankara tavşanından elde edilen Angora yünü, koyun yününe göre sekiz kat daha fazla ısı vermekte ve alerjiye yol açmamaktadır. İsmi Hipokrat tarafından ortaya atılan ve mitolojik bir yaratık olan Centaur’dan kaynaklanır. Centaur, bedeninin üst kısmı insan, alt bölümü at şeklinde olan mitolojik yaratıktır. Bitki yapısı ile bu yaratık arasında kurulan bir benzerlik sonucu bu bitkiye ünlü botanik bilimci Linnaeus tarafından Centaurea adı verilmiştir. Mogan Gölünün çevresinde yetişir.

Ankara Çiğdemi
(Crocus Ancyrensis)

Ankara Armudu
(Pyrus Communis L.)

Ankara Kedisi

cigdem.jpg armut.jpg ankara-kedisi.jpg

Latince adı Crocus olan çiğdem değişik renklere sahiptir. Sadece sarı değil, mor, eflatun, beyaz renkli olanları da vardır. Toprağın altında uykuya dalan soğanı karların erimesiyle birlikte şubat-nisan ayları arısında çiçek açmaktadır.

Üstün meyve kalitesi ve uzun süre depolanabilmesi nedeniyle çok eski zamanlardan beri armut üreticilerinin dikkatini çeken Ankara armutunun dışında yazlık, kışlık, standart ve yöresel olarak 600’ün üzerinde çeşidi bulunmaktadır. Hem ağaç miktarı hem de üretim bakımından ön sıralarda bulunan Ankara, Bursa’dan sonra ülkemizin en büyük armut üreticisi konumundadır.

  Ankara kedisi, Anavatanı Anadolu olan en eski uzun tüylü kedi soylarından birisidir
 İçgüdülerine oldukça bağlı ve son derece zekilerdir. Ankara kedisi, Avrupa’da görülen ilk uzun tüylü kedi olarak bilinir.
   Ankara kedisi saf ve doğal bir kedi türü olmasının yanı sıra Türkiye'nin ulusal hazinelerinden biri olarak görülür.