Ankara’da Balığın En Tazesı Var, Ancak!..
-Türkiye’de 8, Avrupa’da İse 24 Kilogram Olan Kişi Başına Balık Tüketiminin, Başkent Ankara’da Sadece 2 Kilogramda Kalması Dikkat Çekti -Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Verilerine Göre Türkiye’nin Tüm Bölgelerinden En Taze ve En Bol Balığın Ulaştığı Ancak, Tüketiminin Ortalamanın Altında Kaldığı Başkent’te 2010 Yılında En Çok Karadeniz’in İncisi Hamsi Tüketildi
10 Şubat 2011 Perşembe 02:24Türkiye’nin tüm bölgelerinden en taze ve en bol balığının ulaştığı Ankara’da 2010 yılında kişi başına sadece 2 kilogram balık tüketildi. Türkiye’de bu oran 8 kilogram, Avrupa’da ise 24 kilogram iken Başkentlilerin insan sağlığına en yararlı besin kaynaklarından biri olan balığı sofralarında tercih etmiyor olması dikkat çekti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal verilerine göre, Başkentlinin geçen yılki balık tercihi ise her yıl olduğu gibi Karadeniz’in incisi “hamsi” oldu. Başkent’te 2010 yılında yaklaşık 8 bin 948 ton balık tüketilirken, hamsi 5 bin 248 ton ile birinci, sardalye 1192 ton ile ikinci, alabalık 921 ton ile üçüncü sırada yer aldı.
Başkentli tüketiciler genelde ucuz balıkları tercih ederken, bu çerçevede 283 ton istavrit ile 242 ton da levrek satışı yapıldı.
Başkentlilerin balık tüketim alışkanlıkları geçen yıllara göre değişmezken, Türkiye ve Avrupa rakamlarının çok altında kalan tüketim dikkat çekti. Toptancı Hal verilerine göre kişi başı ortalama 2 kilogram balık tüketen Ankaralılar, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de insan sağlığına en yararlı besin kaynaklarından balığa olan ilgisizliği de bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.
Yıl boyunca 8 bin 948 ton balık tüketen Başkentlilerin balık tercihi, ekonomik fiyatı ve lezzeti ile hamsi oldu. Hamsi, toplam balık tüketiminin yaklaşık yüzde 59’luk oranı ile birinci sırada yer aldı. Balık sezonunun 1 Eylül’de başlayıp 1 Mayıs’a kadar devam ettiğini belirten yetkililer, bu sezon hamsi ve sardalyenin bol miktarda avlandığını söylediler.
Başkentlinin balık tüketiminin az olduğunu dile getiren yetkililer, Türkiye’de balık çeşidinin ve miktarının çok fazla olduğunu ancak sofralarda hak ettiği değeri bulamadığını vurguladılar.
-BALIKLAR NEREDEN GELİYOR
Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’ne Türkiye’nin değişik yerlerinden her keseye, her zevke uygun, bol miktarda balık çeşidinin geldiğini ifade eden balıkçı esnafı, veteriner kontrolündeki balıkların en sağlıklı ve taze haliyle satış noktalarına ulaştırıldığını ancak Başkentli tüketicilerden yeterli ilgiyi görmediğini söylediler. Balıkların tazeliğinin parlak olması, gözlerinin canlı, solungaçlarının kırmızı olmasından anlaşılabildiğini belirten yetkililer balık çeşitlerinin tüketiciye sağlıklı olarak sunulduğunu kaydettiler.
Yetkililerin verdiği bilgiye görü, en ucuz çeşitlerden sardalye, hamsi gibi balıkların yanı sıra fiyatı uygun olan alabalık, tekir, istavrit ve mezgit de balıkçı dükkanlarının tezgahlarında alıcı buldu. Fiyatı ucuz olan balıkların yanı sıra kalkan, lagos, lüfer, mercan, kaya barbunu gibi pahalı balıklar, az da olsa ilgi gördü. Bu balıklar daha çok restoranlar tarafından tercih edildi.
Başkent’e en çok balık gönderen bölgelerin başında Karadeniz gelirken, Marmara ve Ege’den de değişik türden balıklar Ankara’ya ulaştırılıyor.
Yerli balıkların yanı sıra ithal balıklar da Başkentli tüketiciye sunulurken, Norveç somonu ve ithal uskumru da yurt dışından gelen çeşitler arasında bulunuyor.