Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

AVRUPA ÖDÜLLÜ ŞEHİRLER ANKARA'DA (2)

Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği 2014 yılı Genel Kurulu ve Gençlik Komitesi Toplantısı’nın açılışının ardından, Başkan Melih Gökçek, projelerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

08 Eylül 2014 Pazartesi 08:59
AVRUPA ÖDÜLLÜ ŞEHİRLER ANKARA'DA (2)

-AVRUPA ÖDÜLÜ KAZANAN KENTLER BİRLİĞİ GENEL KURUL TOPLANTISININ ARDINDAN BAŞKAN GÖKÇEK, MÜLTİVİZYON EŞLİĞİNDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİR SUNUM GERÇEKLEŞTİRDİ 

-BİRLİĞİN GELECEK YIL YAPILACAK 2015 YILI GENEL KURULU TOPLANTISI’NA UKRAYNA’NIN KHARKİV BELEDİYESİ EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

AVRUPA ÖDÜLLÜ ŞEHİRLER ANKARA'DA (2) Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği 2014 yılı Genel Kurulu ve Gençlik Komitesi Toplantısı’nın açılışının ardından, Başkan Melih Gökçek, projelerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği 2014 yılı Genel Kurulu’ndan sonra toplantı oturumlarla devam etti. Başkan Gökçek’in başkanlığında gerçekleştirilen kurulun birinci oturumunda gündemin okunup oylanmasından sonra yıllık rapor okundu. 2015 yılında yönetim kurulu toplantısına ev sahipliği yapacak olan kentin ise Ukrayna’nın Kharkiv şehri olması kararlaştırıldı.

Önümüzdeki senenin ev sahibi belediyesinin açıklanmasının ardından konuşan Başkan Gökçek, Belediye Başkan Yardımcısı İgor Terekhov’a, toplantıya katılamayan Kharkiv Belediye Başkanı Hennadiy Kernes’a iletilmek üzere Avrupa Ödülü Alan Kentler Birliği olarak bir şükran diploması takdim ettiklerini ifade etti. Başkan Gökçek, “Sayın başkan Ukrayna’da yaşanan iç karışıklıklarda yaralanarak uzun bir süre tedavi gördü. Birlik olarak her zaman yanlarında olduğumuzu göstermek amacıyla kendilerine verilmek üzere şükran diploması takdim ediyoruz” dedi.

-BAŞKAN GÖKÇEK, BÜYÜKŞEHİR’İN PROJELERİNİ ANLATTI-

           Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Başkan Gökçek, mültivizyon eşliğinde Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. 

       Başkan Gökçek, genel kurul konusunun  “Kentlerimizin,  ticaretinin geliştirilmesinde yerel yönetimlerin rolü” olduğunu belirterek, ticarete temel yapı olan sanayinin de geliştirilmesini aynı kapsam içinde değerlendirdiklerini söyledi.  

        Ankara’daki sanayi bölgelerine çok ciddi yatırımlar yaptıklarını belirten Başkan Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        “Ankara’da 8 tane organize sanayi bölgesi, sayısız da normal sanayi bölgesi var. Sanayi bölgeleri ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde buralara karşılıksız katkı sağlıyoruz. Tamamen ücretsiz olarak alt yapısını, yollarını, kanalizasyon, arıtma tesisleri, çevre düzenlemesi, ulaşım hizmetlerini yapıyoruz. Bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını ben istedim.  İstihdamın temin edilmesi, şehirlerde işsizliğin kalkması için sanayiye ve ticarete destek verilmesi şart. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak 8 organize sanayi bölgesi bir araya geldik. 3 yılda da 54 milyon dolarlık alt yapı yardımını yapmaya söz verdik ve bunu gerçekleştirdik.

Yapılan bu çalışmalar neticesinde Belediye Başkanı olduğum 21 sene içersinde toplam 540 bin kişinin istihdam edilmesi için destek verdik.  Bizim sanayi bölgelerine verdiğimiz destek sayesinde Ankara’da işsiz kimse yok, herkesin işi var. Ama işini beğenmeyen çok kişi var. Ayrıca BELMEK, BELTEK, engelli vatandaşlar için simit camekanları dağıttık, bu çalışmalar neticesinde iş imkanları sağladık.”

           Büyükşehir Belediyesi’nin sanayi, turizm ve ticarete yaptığı katkıları anlatmayı sürdüren Başkan Gökçek, “Sanayi yerlerine yapılan yardımlar işsizliği ortadan kaldırdı.  Ankara Shopping Fest  sayesinde Ankara’nın ticaretinde yüzde 20 oranında ekstra gelir elde edildi. Bu yapmış olduğumuz festivalde milyonlarca insan eğlenceye katıldı. Burada şehir dışından birçok insan geliyor. Ayrıca yüzde 50 oranında indirimler yapılıyor. Festival kapsamında yüzlerce eğlence yapıldı. Yurt dışı tanıtım faaliyetleri gerçekleştirildi. Vatandaşlara araba gibi çeşitli hediyeler dağıtıldı” dedi.

        Başkan Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak sanayi bölgelerine ara eleman sağlamak amacıyla Gazi üniversitesi ile 11 seneden bu yana dünyanın en büyük meslek kurslarını gerçekleştirdiklerini kaydederek, şunları söyledi:

        “133 ayrı branşta 11 yıl içinde 111 bin 754  ara eleman yetiştirdik. Amacımız Ankara da ara eleman ihtiyacını karşılamaktır. Burada maddi destek bizden fiziki koşullar üniversiteden karşılanıyor.”

- “ İNANÇ TURİZMİNİN DE BAŞKENTİ YAPACAĞIZ “    

Büyükşehir Belediyesi olarak, turizmin gelişmesi için inanç ve tarih turizmini desteleyecek çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:

“İnanç turizmini destelemek amacıyla Hacı Bayram Projesi kapsamında camii ve çevresini tamamen restore ettik. Restorasyon ve yenileme çalışmalarının ardından bölgeyi ziyaret eden kişilerin sayısı 3 kat daha artı.  Bölgenin çevresinde bulunan evler restore edildi.  İnanılmaz bir değişiklik ve hareket sağlandı. Örneğin buradaki evlerin daha önceki fiyatları 25 bin lira ederken, şimdi 500 bin liraya çıktı.

Biz buranın tamamını belediye olarak ücretsiz yaptık. Ulus Tarihi Kent Merkezi projesi uygulamaya konduğu andan itibaren bölgenin eski halinden hiçbir eser kalmadı. Yine çok önem verdiğimiz Ankara kale içi restorasyon çalışmalarının da tamamlanmak üzere.  Ankara turizmi için çok önemli i olan Roma Antik Tiyatro’nun restorasyonunu yapıyoruz. Ayrıca inanç ve tarihi müzesi de yapacağız. ”

 “TURİZM İÇİN EN BÜYÜK YATIRIM ANKAPARK

      Ankara turizmi için en büyük yatırımın Ankapark Projesi olduğunu belirterek konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, Ankapark hakkında şunları kaydetti:

        “Ankara’daki turizmi ayağa kaldıracak en önemli  yatırım olduğuna inandığımız dünyanın en büyük  parkı olan Ankapark’tır. 1 milyon 100 bin metrekarelik alanıyla Dünyanın en  büyük Temaparkı olacak. Dünyanın en büyük temaparklarında toplam 50- 60 tane oyuncak varken, bizim yaptığımız parkta 1217 adet oyuncak var.  Burada aklınıza gelen tüm oyuncaklar var. Dünyanın en büyük fıskiye grubu var,  120 metre fışkırtıyor… İnanıyorum ki  Avrupa’dan sizlerde  buraya geleceksiniz.  Dünyanın en büyük kapalı Disneylandını Rusya’da yapıyorlar, 15 bin metrekare…Burada yaptığımız kapalı alan ise 110 bin metrekaredir.

            Ankapark, yüzde 65 civarında tamamlanmış durumda, oyuncaklarımızın tamamı geldi. En az 3 bin işçi çalışıyor. Ankara ekonomisini şaha kaldıracak bir proje olduğunu düşünüyorum .”

- “TERMAL TURİZMİ DE AYAĞA KALDIRACAĞIZ”

         Ankara’nın termal sular açısından da oldukça zengin kaynaklara sahip olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, “Birçok hastalığa iyi geldiği bilenen termal sularımıza tesislerin kurulması için yatırıcıları da destekleyeceğiz.  Bu konuda önümüzdeki 5 yıl içinde çok önemli patlamalar olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

          Belediyeciliğin sade yol, su, altyapı yapmak olmadığına değinen Başkan Gökçek, “Belediyelerin, sanayiye ve turizme destek olması için bütçelerinden çok önemli bir payı ayırmaları gerekiyor. Ankara, Avrupa’nın en modern kentlerinden ve işsizliğinin olmadığı bir kenttir” diyerek konuşmasını tamamladı.

          Konuşmaların ardından Başkan Gökçek, konuk temsilcilerle birlikte aile fotoğrafı çektirdi.