Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Başkentli Tropikal Meyveleri Sevdi

- Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Verilerine Göre 2010 Yılında Tropikal Meyvelerden En Çok Hindistan Cevizi Tüketildi - Tüketim Arttıkça, Tropikal Meyvelerden Birçoğu Türkiye’de de Üretilmeye Başlandı

26 Ocak 2011 Çarşamba 04:04
Başkentli Tropikal Meyveleri Sevdi

1.JPG

Dünyanın değişik bölgelerinde yetişen tropikal meyveler birbirinden lezzetli tatlarıyla, sağlık ve enerji deposu olarak Başkentli tüketiciyle buluşmaya devam ediyor.Geçmişte bulunması zor olan, ancak artık ülkemizde de üretim sahaları bulunan bu meyve türleri, Başkent’te de tüketicilerin vazgeçilmezleri arasında yer almaya başladı. Değişik dünya tatlarına da alışan ve birbirinden besleyici tropikal meyvelerle beslenmeye başlayan Başkentliler, en çok Hindistan cevizi, ananas ve avokadoyu tercih ederken, Türk insanının tropikal meyvelere olan ilgisinin artması nedeniyle bu meyvelerden birçoğu Türkiye’de de üretilmeye başlandı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal verilerine göre 2010 yılında Hindistan cevizi yaklaşık 865 ton 540 kilogramlık satışı ile birinci olurken, ananas 793 ton 800 kilogramlık satışı ile ikinci, avokado ise 540 ton 600 kilogramlık satışı ile üçüncü oldu.
Başkentte, 279 ton 300 kilogramlık satışı ile dördüncü sırayı  mango, 140 ton 350 kilogramlık satışı ile beşinci sırayı da pepino aldı.
Diğer tropikal meyvelerden papaya, granadilla,  güvey feneri, pomelo ve pitahaya ise Başkentilerin tüketimde ilgi gösterdiği meyveler arasında yer aldı.

-YERLİ ÜRETİLEN YABANCILAR-

2.jpg

Yurt dışından ithal edilerek ülkemize getirilen ve damak tadına hitap eden tropikal meyvelerin bazıları Türkiye’de de üretilmeye başlandı. Çin, Yeni Zelanda, Şili, İtalya, Yunanistan ve İran’da üretilen kivi ülkemizde de üretiliyor. Karadeniz bölgesinde Samsun ve Rize’de bolca üretilen kivi yerli üretimde ilk sırayı alan Tropikal meyve oluyor.
Orta ve Güney Amerika, İsrail, Afrika ve İspanya’da üretilen avokado da ülkemizde yetiştiriliyor. Akdeniz bölgesinde Mersin ve Antalya’da üretilen avokado yerli üretime geçti.
Güney Amerika’dan Uzakdoğu’ya kadar geniş bir coğrafyada üretilen Pepino ise ülkemizde Karadeniz ve Akdeniz bölgesinde üretilmeye başlandı. Kavun gibi yenebilen pepino Samsun ve Antalya’da yetişiyor.
Orta Amerika, Güney Afrika ülkeleri ve İsrail’de üretilen güvey fenerinin ülkemizde de üretimine başlandı. Karadeniz, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nde üretimine başlanan güvey feneri Çanakkale, Samsun ve Mersin’de üretiliyor. Güney feneri, yer kirazı veya altın kiraz olarak da bilinen güvey feneri meyve salatalarında da kullanılabiliyor.
Anavatanı Çin ve Vietnam olmakla birlikte Orta Amerika, Avrupa ve Güney Afrika’da üretilen Kumkuat ülkemizde de yetişiyor. Akdeniz bölgesinde Mersin’de üretilen kumkuat, kokteyllerde dondurma ve tatlılara katılabiliyor.
Kivano, Güney Afrika, Orta Amerika ve İsrail’de üretilirken ülkemizde de üretimine başlandı. Akdeniz bölgesinde Mersin’de üretilen kivano tatlı, içecek ve kokteyllerde kullanılabiliyor.