Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Belediye Meclisi…

- Büyükşehir Belediyesi Ve Bağlı Kuruluşları Ego İle Aski’nin 2011 Tahmini Bütçesi Oyçokluğu İle Kabul Edildi - Muhalefet Partilerinin Temsilcilerinin Konuşmalarına Yanıt Veren Başkan Gökçek, Geçtiğimiz Ay İçerisinde Yaşanan Su Baskınlarına Yönelik Eleştirilere de Dünyanın Başka Metropollerinde Yaşanan Sel Felaketlerinden Örnekler Vererek Yanıt Verdi - Başkan Gökçek: “Dört Konuda Bir Numara ve Esin Kaynağıyız, Bu Sizi Komplekse Sokmasın, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesisiniz. Bundan Dolayı Chp Üyeleri Olarak Kendinize Pay Çıkarın ve Kıvanç Duyun” “Karlı Dönem Devam Etseydi, Doğalgazın Özelleştirilmesine Hiç Gerek Yoktu, Aynen Devam Ederdik”

30 Kasım 2010 Salı 05:28
Büyükşehir Belediye Meclisi…


Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları EGO ile ASKİ’nin 2011 tahmini bütçeleri, Belediye Meclisi’nde, 3 saatlik bir toplantının ardından oy çokluğu ile kabul edildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi 2 milyar 491 milyon 100 bin TL olarak açıklanırken, ASKİ’nin 1 milyar 300 milyon, EGO’nun ise 1 milyar 406 milyon 675 bin 508 TL bütçe ile çalışmalarını sürdüreceği bildirildi.

1.JPG
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Kasım ayında bütçe görüşmeleri ile yoğun bir mesai yaptı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek, uygun bulunan Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları EGO ile ASKİ’nin bütçeleri, uzun süren bir görüşme sonucu oyçokluğu ile kabul edildi. Muhalefet partilerinin bütçe üzerine görüşlerini açıklamaları üzerine Başkan Gökçek, bir konuşma yaparak hem iddialara yanıt verdi hem de önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz ay yaşanan su baskınlarına yönelik eleştirilere de açıklık getiren Başkan Gökçek, New York, Londra, Boston, Buenes Aires gibi dünya metropollerinde yaşanan sel felaketlerinden örnekler sunarak, internet haber sitelerinden alınan fotoğraflar ve haberlerle bir sinevizyon gösterimi yaptı.

 “BAŞARI SİZİ KOMPLEKSE SOKAR”
CHP Grup Başkanı Yaşar Çatak’ın, “Türkiye gelişmiş ülkeler arasında değildir” sözüne yanıt vererek konuşmasına başlayan Başkan Gökçek,  “Zannediyorum bu konuda AK Parti hükümeti zamanında hiçbir dönemde alınmayan yol alındı. İktidara geldiğimizde milli gelir 2 bin 900 küsur dolardı. Yeni bir hesap tekniği ile bu 15 bin hatta 16 bin dolarları buldu, onu saymazsanız bile 13 bin doları buldu. 8 senelik iktidar döneminde milli geliri 4’e katlayan, şimdiye kadar gelmiş geçmiş iktidarlar arasında bunun kıyısından geçen yok, bunu takdir etmeniz, AK Parti’ye şükranlarınızı sunmanız lazım. Bu konudaki başarı sizi komplekse sokabilir” diye konuştu.
“DEMEK Kİ İLHAM KAYNAĞI OLMUŞUZ”
Performans raporunda da yer alan “Dünya belediyelerine ilham kaynağı, esin kaynağı olmak” noktasında sarf edilen ifadelerle dalga geçildiğini belirten Başkan Gökçek, bazı örnekler vererek şunları söyledi:
“Buna karşılık da ben şöyle bir ifade söyleyeyim. Bilmiyorum hatırlar mısınız, hepimiz bir aradaydık. Zagrep Belediye Başkanı yanımızdaydı. Zati aliniz de yanımızdaydınız. Orada dedi ki, ‘Ankara Belediyesinin bu performansı karşısında siz muhalefet daha 50 yıl kalsanız iktidar olamazsınız.’ Dedi mi demedi mi yüzünüze? Demek ki ilham kaynağı olmuşuz. Bunu da kulağınızla işittiniz. Herhalde Zagrep Belediye Başkanına da ben öyle dedirtmedim. Avrupa’dan 4 ödül aldık üst üste. Bunu küçültebilmek için elinizden gelen gayreti sarf ettiniz. Şu kürsüden çıktı özellikle Avrupa Parlemantosu’nun Komisyon Başkanı size, en ağır şekilde, anlarsanız tabi, cevap verdi ve bunu neden Ankara’nın hak ettiğini söyledi. Yani bu kompleksi artık yenmeniz lazım.”
- “KENDİNİZE PAY ÇIKARIN”
Ankara’nın şu anda 4 konuda Avrupa standartları üzerinde olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin öncelikle çocuklar, gençler, engelliler, kadınlar ve yaşlılara yönelik 164 projeyle sosyal projelerde dünyada bir numara olduğunu kaydetti. Bir sempozyum için Ankara’ya gelen 15 Avrupa Birliği’ne bağlı kentin sosyal ve kültürel projelerinin toplamı kadar proje sunduklarını anımsatan Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

2.jpg
“Dünyanın pek çok ülkesini gezdim. Hiçbir ülkede rekreasyon alanının sayısı 2’yi geçmiyor. Park var, ağaç var, sadece 4 tane tabure konmuş o kadar. Onun haricinde yaşam alanı olarak, insanların günlük olarak özellikle hafta sonu zamanını geçirdiği alan yok, varsa da şehir dışında.  8 rekreasyon alanıyla, 9.’su yapılacak inşallah, Ankara bir numara. Aksi varsa getirir belgeleri gösterirsiniz. Etti 2, trafik açısından 4 milyonluk kentler arasında, her kenti kendi nüfusu ile mukayese etmek lazım, trafiği en rahat olan kent Ankara Büyükşehir Belediyesi’dir. Dördüncüsü kentsel dönüşümde dünyada bir numarayız. İngiltere Büyükelçisi ısrarla benden randevu istedi, bundan 2.5-3 sene öncesi, ‘Yurtdışından size işadamlarını getireceğiz, tabiri yerindeyse size akıl satacağız, firmalarla görüşme yaptırmak istiyoruz’ dedi. Kabul ettim. Çağırdık. Oturduk, kendilerine sordum, ‘Nerede ne yaptınız, iki üç tane somut örnek verin’ dedim. Bir tane örnek veremediler, ‘Nasıl yapacaksınız’ dedim, bir tane tatmin edici cevap veremediler, kentsel dönüşüm nasıl yapılır diye en ince ayrıntısına kadar ben öğrettim. O gün bugündür gelecekler.
Bu dört konuda bir numara ve esin kaynağıyız, sizi komplekse sokmasın, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi üyesisiniz. Bundan dolayı CHP üyeleri olarak kendinize pay çıkarın ve bundan kıvanç duyun.”
 Şanghay’da gerçekleştirilen kültür günleri kapsamında görüştüğü Şanghay Belediye Başkanı’nın Ankara’ya övgüler yağdırdığını da anımsatan Başkan Gökçek, “O kadar gurur duyduğumuz anlar oldu ki. Şanghay, biliyorsunuz, EXPO’ya ev sahipliği yaptı ve Başkan, ‘Aday olursanız sizi en çok savunacak olan kişi benim. Ankara’da gördüklerim dolayısıyla benim’ dedi. Ankara’nın Allaha hamdolsun dünyadaki itibarı iyidir” diye konuştu.
- “DOĞALGAZIN KAR CAZİBESİ KALMADI”
Metronun devredilmesi ve doğalgazın satışıyla ilgili eleştirileri de yanıtlayan Başkan Gökçek, dünyanın hiçbir ülkesinde metronun belediye bütçesiyle yapılmadığını dile getirdi. Daha önceki metro çalışmalarının borç para ile yapıldığını ifade eden Başkan Gökçek, CHP Grubu’na yönelik sürdürdüğü konuşmasında, “Almışsınız borcu, üzerine faizi koymuşsunuz, bilmem kaç misli fiyata mal etmişsiniz, onun da yükünü bizim sırtımıza yıkmışsınız, 15 senedir ödüyoruz bitmiyor. Sonra efendim ‘Metroyu başka tarafa devredeceksiniz’, diyorsunuz. Olmaz böyle bir şey” dedi.
Doğalgazın satışının “kar cazibesinin kalmamasından” kaynaklı olduğunu belirten Başkan Gökçek, Murat Karayalçın’ın başkanlık  döneminde kar nispetinin yüzde 70 ile 117 arasında değiştiğini hatırlatarak, şu bilgileri verdi:
“Bir süre sonra 3’lü iktidar döneminde yüzde 40’a sonra yüzde 25’e düşürdüler. O döneme kadar aldıklarımızla çok şey yaptık. Şu anda bu yüzde 6’lara düştü, artık doğalgazın kar cazibesi kalmadı. Peki, biz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak doğalgazla ne yaptık, kağıdı kalemi elinize alın, üst üste yazın, Ankara Büyükşehir Belediyesi o karlı dönemi en iyi şekilde değerlendirmek üzere ki o karlı dönem devam etseydi, doğalgazın özelleştirilmesine hiç gerek yoktu, aynen devam ederdik. Bakın 15 yılda neler yaptık? 350 milyon dolar personele verdik. 200 küsur milyon dolar sayın Karayalçın döneminden kalan borcu faiziyle ödedik, 550 milyon dolar yaptığımız metrolara buradan para aktardık, 1.5 katrilyon lira, yani yılda ortalama 100 trilyon olmak üzere sadece otobüs zararını buradan karşıladık. 50 milyon dolar ana istasyonun, Mamak’taki, yapılması için para sarf ettik. Ortalama olarak, 1 milyon yeni aboneye 400 milyon dolar para sarf ettik. Otobüs aldık, 300 milyon dolar da otobüse para verdik.  BOTAŞ’a 450 milyon dolar bir, 250 milyon dolar bir, 700 milyon dolar borcumuz var. 350 milyon arası da değişiyor Hazineye borcumuz var. Doğalgaz 1.200 milyon dolara satıldı. Satıldığı zaman 200 milyon dolar bize kalacak. Arkasından da yüzde 20 payımızı satmak istersek, 300 milyon dolar da bizim payımız ediyor. Bunları üst üste koyduğunuz zaman 4.4 milyar dolar para ediyor. Türk parası ile 6.6 katrilyon lira biz kendi dönemimizdeki deneyim ve çabalarımızla doğalgazdan para elde etmişiz. Bu başarı değil de nedir? Ankara ne ile yaptı bu hizmetleri? İşte bununla yaptı ama son 3-4 senedir bu işin hiç cazibesi kalmadı. Neden? Tekrar ediyorum, karı yüzde 6’lara düştü. Onun için devretmek en akıllıca işti.”
- “NEREDEN BULACAKSINIZ BU PARAYI”
Doğalgazın devrinin ardından Büyükşehir Belediyesi’ne 200 milyon dolar kalacağını, yüzde 20’lik hissenin satışı da gerçekleşirse Ankara’ya hizmet için toplamda 500 milyon dolara yakın bütçe oluşacağını açıklayan Başkan Gökçek, “O da CHP grubunu rahatsız eder. Ona da hak veriyorum tabi. Dolayısıyla bazı şeyleri söylerken, neyin nasıl olduğunu iyi bilip, ona göre enine boyuna düşünüp ona göre söylemek lazım. Efendim, ‘Metroyu başkasına devret, doğalgazı sat Ankara ne güzel idare edilirdi’ diyorsunuz. Metroyu yapıp, borca boğup gittiniz, bundan hicap duymak lazım, tam tersine suçlama yapıyorsunuz, akıl karı değil. Bize hesap kitap öğreteceğinize acizane bir soru soracağım, Çankaya Belediyesi’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’na 55 trilyon borcu var, 45 trilyon liraya Sakarya’daki Sosyal Güvenlik Kurumu’nun binasını almaya kalkıyor. Nereden bulacaksınız bu parayı? Bu meziyeti bize öğretin, biz de yapalım. Gelecek sefer formülünü mutlaka söyleyin, ‘Bakın formülü bu. Bizi taklit etseniz, siz de başarıya imza atarsınız’ deyin, şu başarınızı anlayalım, parayı nereden buluyorsunuz?” diye konuştu.
- “GENÇLİK PARKI UYUŞTURUCU YUVASIYDI”
Yaşar Çatak’ın konuşmasında yer alan eleştirilere yanıtlar vererek konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, Çatak’ın “Ankara’ya rekreasyon alanları yaptık diyorsunuz, birçoğu zaten vardı” sözlerine karşılık da şunları söyledi:
“Ankara’da zaten rekreasyon alanları varmış, efendim Atatürk Orman Çiftliği… Orada Hayvanat Bahçesi dışında neresi var, millet gider ağacın altında sofrasını açar, oturur, bunun dışında rekreasyon alanı ben görmedim. Çubuk Barajı’nda iki tane lokanta vardı, sonra kokudan dolayı kapandı, Bayındır Barajı’na rekreasyon alanıydı diyor, adı üzerinde barajdı, baraj olsun diye etrafına ağaç dikmişler. 50. Yıl Parkını ‘parktı’ diyorsunuz, o park sadece kafa çekmek ve af edersiniz fuhuş için kullanılan bir yerdi, ne çocuk oyun alanı vardı, ne oturulacak bir yer... Adı planda park olarak ayrılmış bir yerdi. Mogan Gölü,  biz o parkı yapıncaya kadar, Mogan Gölü’nün neresi rekreasyon alanıydı Allah aşkına? Gençlik Parkı’nı söyledi, Sayın Karayalçın döneminde orası tam bir meyhaneye döndü, sonra bıraktınız bizim elimize geldi. Her tarafta uyuşturucu kullananlar, o halde teslim aldık. Parkın rekreasyon alanıyla hiçbir alakası kalmamıştı.”
- “ANKARA SPOR SALONU DEVREDİLDİ”
Yapımı bu yıl bitirilen Ankara Spor Salonu’nun Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün parasıyla yapıldığına ilişkin iddiaya ise Başkan Gökçek, bilginin yüzde 50’sinin doğru olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Mevcut salonun 50 trilyon liraya ihale edildiğini kaydeden Başkan Gökçek, paranın yarısının Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden, yarısının ise Büyükşehir Belediyesi tarafından verildiğini söyledi. Protokol gereği salonun Basketbol Federasyonu’na devredildiğini açıklayan Başkan Gökçek, karşılığında ise Atatürk Spor Salonu’nun Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildiği bilgisini verdi.
Başkan Gökçek, Ankara için “turizm kenti” dediğine ilişkin açıklamalara ise “Ben hiçbir zaman Ankara’ya turizm şehri demedim, turizm şehri yapmak konusunda elimizden geleni yapmak zorundayız diye bir milyon defa tekrar ettim. Onu da aynı şekilde bir açıklamayla ortaya koyalım” diye karşılık verdi.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ASKİ ve EGO’nun bütçeleri madde madde oylamaya sunuldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2 milyar 491 milyon 100 bin TL, ASKİ’nin 1 milyar 300 milyon, EGO’nun ise 1 milyar 406 milyon 675 bin 508 TL tahmini bütçeleri oy çokluğu ile kabul edildi.
- “BÜTÜN DÜNYA YERİNE GÖRE ACİZ DURUMDA KALIYOR”
Bütçe görüşmeleri dışında Ankara’da yaşanan su baskınları da Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine geldi. Dünyanın önemli metropollerinde yaşanan sel felaketlerine ilişkin internet sitelerinde yayınlanan haber ve fotoğrafların sinevizyon sunumunu yapan ve kitapçık halinde meclis üyelerine dağıtan Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:
 “Ankara’da biliyorsunuz bir sel felaketi yaşandı. Özellikle CHP grubu yerle yeksan eyledi her şeyin iflas ettiğini söyledi. Bu sel felaketleri dünyanın her yerinde oluyor. Son 30-40 yılda gözükmeyen bir yağmur, kısa bir süre içerisinde Ankara’ya yağdı, hiç başımıza gelen bir şey değil. O gün, 1926 yılından bugüne kadar en fazla yağmurun yağdığı gün olarak tarihe geçti. 136 kilogram yağmur düşmüş metrekareye… Ankara’nın uzun yıllar yağış ortalaması yıllık 330 kilogram, dikkatinizi çekerim bu yıllık ortalama. Orada bir günün içinde 136 kilogram yağmış ve koca Ankara’nın iki yerinde tıkanma olmuş. Buna başarısızlık diyorlar. El insaf.”
Dünyanın önemli metropollerinden Boston, Dakota, New York, Buenos Aires, San Paolo, Passau, Londra, Seul ile Birleşik Arap Emirlikleri, Abu Dhabi, Dubai, Singapur, Avustralya, Fransa ve Polonya’dan örnekler sunan Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Yeni geldiğim Çin’de Guangzhou… şu anda dünyanın en meşhur şehirlerden birisi, yeni yaptıkları özellikle sokak dizaynıyla Şanghay’ı geçen bir şehir, ona göre düşünün. Yani Çin’in en güzel şehri diyebilirim, mübalağa etmiyorum dünyanın bütün ülkeleriyle boğuşacak bir şehir. Ama manzara ortada. Gördüğünüz gibi sel felaketi olduğunda bütün dünya yerine göre aciz durumda kalıyor. Onun için bir daha tenkit ederken dünyayı örnek vermeyin, en yoğun yağış aldığı iki günde sadece ve sadece iki yeri maalesef su bastı. Bir tanesi İstanbul yolu üzerinde Şaşmaz’a gelirken, birisi de Devlet Demiryolları arazisinden geçtiğimiz için sıkıntıya uğradığımız bir yer. Adliye’nin bitişiğindeki alt geçit. Onları da şu anda özel talimat verdim, özel bir şekilde yapılıyor. Bunlardan da bilginiz olsun.”