Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir’den Engellilere Büyük Destek…

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’te Yaşayan Engelli Vatandaşlara Yönelik Yaptığı Çalışmalarla Dünyaya Örnek Oluyor -25 Ayrı Destek Projesiyle Toplam 22 Bin Engelliye Hizmet Veren Büyükşehir Belediyesi, Engelli Vatandaşların Her Anında Yanında Oluyor -Büyükşehir Belediyesi, Ödüllü Görme Engelliler İnternet Kafeden, Fizyoterapi Seanslarına, Özel Asansörlü Havuzda Spordan, Engelli Okullarına Yemek Yardımına Kadar Birbirinden Değişik Birçok Konuda Engelleri Kaldırıyor

08 Aralık 2009 Salı 00:25
Büyükşehir’den Engellilere Büyük Destek…

1.gif

Büyükşehir Belediyesi, Başkent’te yaşayan engelli vatandaşlara yönelik sürdürdüğü 25 ayrı çalışmayla, dünyaya örnek oluyor. Fizyoterapiden özel asansörlü havuzda spora, akülü sandalye yardımından görme engelliler için internet kafeye, engellilere özel okullara yemek yardımından iş imkanlarına kadar birçok konuda engelli vatandaşlarının yanında olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, engellilerin önündeki engellerin kaldırılması yönünde de büyük çaba harcıyor.
Çalışmalarıyla dünyanın birçok ülkesi, kurum ve kuruluşundan ödüller alan ve bir arada yürüttüğü 164 adet sosyal ve kültürel projeyle gencinden yaşlısına, hanımlardan çocuklara kadar Başkent’te yaşayan her vatandaşına el uzatan Ankara Büyükşehir Belediyesi, yürüttüğü 25 ayrı projeyle engelli vatandaşları da topluma kazandırmayı amaçlıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin her yaş grubunu kapsayan sosyal ve kültürel projelerinin sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya örnek olduğunu kaydeden Başkan Melih Gökçek, “Büyükşehir Belediyesi, engellileri de hiçbir zaman göz ardı etmeden, büyük önem vererek çalışmalarını sürdürüyor. Birçok faaliyetimizde engelli vatandaşlarımızın topluma katılımlarını üst düzeyde sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
 
-ÖDÜLLÜ KAFE
Türkiye’de ve hatta dünyada yaşayan engelli vatandaşların sayısının net olarak tespit edilemediğinin altını çizen Başkan Melih Gökçek, “Bizim görevimiz bu kardeşlerimizin tespitini, imkanlarımız ölçüsünde yaparak, önlerindeki engelleri kaldırmak. Bu yüzden de yürüttüğümüz sosyal ve kültürel projelerimizde onlara özel bir önem veriyoruz. Çünkü onların en büyük engeli, önlerine konulan engeller. Biz de bu engelleri kaldırmak için Büyükşehir Belediyesi olarak var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
Engellilere yönelik en önemli projelerden birinin birçok ödül alan Görme Engelliler İnternet Kafe olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “4 bin 803 üyesi bulunan bu kafemizde görme engelli kardeşlerimiz, kendileri için özel hazırlanan bilgisayarlarda Braille Alfabesi’yle çalışabiliyor ve internete girebiliyorlar. Sesli olarak da dinleyebildikleri bilgisayarların yanı sıra engelliler bu kafemizde çeviri yapabiliyorlar, düzenlenen çeşitli turnuva ve aktivitelere katılabiliyorlar” diye konuştu.

-PSİKOLOJİK DESTEKTEN EKONOMİK YARDIMA

2.gif
Engelli vatandaşların buluşma noktası haline gelen Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engellilere Hizmet Merkezi’nin 22 bin üyesi bulunduğunu ve bu merkezde her türlü ihtiyaca yönelik hizmet verildiğini anlatan Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:
“Merkezimize üye engelli kardeşlerimize evlerinde psikolojik destek veriliyor, genel sağlık kontrolleri yapılıyor. Bunun yanı sıra, ekonomik destek sağlama amacıyla gıda, giysi, yakacak ve eğitim yardımı yapıyoruz. Ayrıca yine ihtiyaç sahibi üye engelli kardeşlerimizin talebi doğrultusunda ev temizlikleri, günlük ev işleri yerine getiriliyor ve bakım onarım işleri de ücretsiz olarak yapılıyor.”
Sincan Harikalar Diyarı içerisinde yer alan Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nde ise müzik, el sanatları, dans, yabancı dil kursları gibi birbirinden değişik aktivite bulunduğunu kaydeden Başkan Melih Gökçek, “Ayrıca yine bu merkezimizde bulunan özel asansörlü havuzumuzda da fizyoterapist ve uzmanlarımız eşliğinde terapi veriyoruz. Havuzun ardından da üyelerimiz yine aynı mekan içerisinde yer alan terapi ve masaj salonunda çeşitli spor aletleriyle hareket kabiliyetlerini geliştirici birçok konuda yardım alabiliyor” dedi.

-A’DAN Z’YE HİZMET
Büyükşehir Belediyesi’nin engelli vatandaşlar için yürüttüğü hizmetlerin bunlarla sınırlı kalmadığını anlatan Başkan Gökçek, “A’dan Z’ye hizmet sunmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu hizmetlerimizi de her geçen gün artırarak sürdürüyoruz. Onlardan gelen talepleri mutlaka değerlendirip, en kısa zamanda çözüm yolu için çalışıyoruz” diye konuştu.
Engel oranı yüzde 60’ın üzerindekilere ücretsiz, altındakilere indirimli ulaşım kartı verildiğini, topluma kazanımlarını sağlamak için Engelliler Ticaret Merkezi’nde stant verilerek iş imkanı sunulduğunu, her yıl simit camekanları dağıtıldığını, alt-üst geçitlerde, metroda ve Ankaray’da engelli asansörleri yapıldığını ve her yıl engelli vatandaşların sosyalleşmesi ve çevresine uyum sağlayabilmesi için düzenli olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından gezi, kamp, piknik ve eğlence programları düzenlendiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, şunları söyledi:
“Gıda ve kömür yardımlarında engelli vatandaşlarımıza mutlaka öncelik tanıyoruz. Ayrıca sosyal güvencesi bulunmayan ve ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımıza akülü, motorlu ve tekerlekli sandalye, beyaz baston, konuşan saat, işitme cihazı yardımı, engelli hasta bezi gibi birbirinden değişik yardımları da Büyükşehir Belediyesi olarak ücretsiz karşılıyoruz.”

-GÜNDE 3 BİN 500 ENGELLİ ÖĞRENCİYE YEMEK
Başkent’te eğitim veren 25 engelli okuluna da ücretsiz öğle yemeği dağıttıklarını ve bu sayede ailelerin engelli çocuklarını okula gönderme oranlarının yüzde yüz arttığının tespit edildiğini anlatan Başkan Melih Gökçek, “Bu hizmetten günde 3 bin 500 engelli öğrencimiz yararlanıyor. Yemeğin ulaştırılması ve servisine kadar da her şeyleri yapılıyor” dedi.
 Başkent’te yaşayan engelli vatandaşların işlerine, okullarına, hastaneye ve bunun gibi gitmeleri gereken yerlere, 12 adet asansörlü servis aracıyla ücretsiz olarak ulaştırıldığını kaydeden Başkan Melih Gökçek, “Bu araçlarımızda ikişer kişilik ekiplerimiz var ve engelli kardeşlerimizi gidecekleri yere bırakıp, gerekirse alışverişlerini yapmalarını bile bekleyip, evlerine geri getiriyoruz” diye konuştu.

-TATİL KEYFİ DE BÜYÜKŞEHİR’DEN
Engelli araçları gibi ambulans hizmetinin de engelli vatandaşlar için ücretsiz olduğunu vurgulayan Başkan Melih Gökçek, bu çalışmaların randevu usulüyle olduğunu kaydederek, “Engelli kardeşlerimizin tatil keyfine de Büyükşehir Belediyesi ortak oluyor. Her yıl yaklaşık 250 kardeşimizi Akçay’daki yaz kampına götürüp, her türlü giderini karşılıyoruz” dedi.
Sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde değil, yılın her günü ve saatinde engelli vatandaşların yanlarında olduklarını anlatan Başkan Gökçek, “Engelli olsun ya da olmasın her insanın, insan onuruna yakışır bir şekilde hayatını sürdürmesi gerekir. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait Engelliler Rehabilitasyon Merkezimize kayıtlı üyelerimizin sosyalleşmesi, meslek edinmesi ve hayata katılması için her türlü imkanımızı seferber ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

-ENGELLİLERE EKMEK KAPISI-
 Başkent’te yaşamını sürdüren ve Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine sunduğu ayrıcalıklardan faydalanan engelli vatandaşlara bir hizmet de simit camekanları oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası tarafından engelli vatandaşlara iş imkanı sağlamak amacıyla sunulan 304 adet simit camekanı, noter huzurunda yapılan çekilişle sahiplerini buldu. Kocatepe Kültür Merkezi’nde düzenlenen dağıtım töreninde, camekan sahibi olabilmek için başvuruda bulunan 1303 engelli vatandaş arasından elektronik ortamda yapılan çekilişle bu imkana kavuşan engelli vatandaşlar, simit camekanlarına sevinç içinde sahip oldular.