GÖKÇEK. YURT GAZETESİ'NE AÇTIĞI DAVAYI KAZANDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yayımladığı bir haber nedeniyle Yurt Gazetesi’ne açtığı davayı kazandı.

24 Eylül 2014 Çarşamba 13:20
GÖKÇEK. YURT GAZETESİ'NE AÇTIĞI DAVAYI KAZANDI

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK, GEÇEN YIL YAYIMLANAN “GÖKÇEK’İN TELE-KULAK MİNİBÜSLERİ VAR” BAŞLIKLI HABER NEDENİYLE YURT GAZETESİ’NE AÇTIĞI DAVAYI KAZANDI

-HABER SAHİBİ BELLİ OLMADIĞI İÇİN YURT GAZETESİ’NİN O DÖNEMDEKİ SORUMLU MÜDÜRÜ HAKAN GÜLSEVEN İLE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MERDAN YANARDAĞ, 87’ŞER GÜN ADLİ CEZAYA MAHKUM EDİLDİLER

Yurt Gazetesi’nde geçen eylül ayında yayımlanan “Gökçek’in tele-kulak minibüsleri var” başlıklı habere ilişkin olarak, “Alenen hakaret, basın ve yayın yoluyla iftira” gerekçesiyle Başkan Melih Gökçek’in açtığı dava sonuçlandı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Yurt Gazetesi’nin o denemdeki sorumlu Müdürü Hakan Gülseven ile Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın 87’şer gün adli cezaya mahkum edilmelerine karar verdi.

Duruşma tutanağında; Yurt Gazetesi’nin 30 Eylül 2013 tarihli nüshasının birinci sayfasında, “Gökçek’in tele-kulak minibüsleri var” başlıklı haber ile devamında; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında, hakaret ve iftira oluşturan açıklamalara yer verildiği iddiasıyla şikayette bulunulduğu belirtildi.  Tutanakta ayrıca Şüpheli Hakan Gülseven’in, Cumhuriyet Savcılığı’nca alınan ifadesinde; konunun Ankara ilinde dilden dile dolaştığı, bu iddiaları kamuoyuna bilgilendirme görevi kapsamında haber yaptıklarını, haberin haber merkezi tarafından hazırlandığını söylediği yer aldı.

-BASIN-YAYIN YOLUYLA HAKARET

Yapılan haberde Başkan Gökçek hakkında iftira ve suç oluşturabilecek ifadelere yer verildiğini belirten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Bölükbaşı’nın tutanakta yer alan görüşleri şöyle:

“…Bu suretle şüpheli hakkında somut olgu ve vaka belirtilmek suretiyle hukuka aykırı fiil isnadında bulunulduğu, ayrıca müştekinin toplum içerisinde onur, şeref ve haysiyetini küçültücü nitelikte beyanlara yer verildiği, söz konusu hakaret içeren beyanların müştekinin kamu görevi nedeniyle ve bu görevi ile ilgili olmadığı, bu suretle eser sahibi belli olmaması nedeniyle 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 11/3 maddesine görev cezai sorumlulukları bulunan Yurt Gazetesi’nin sorumlu müdürü olan şüpheli Hakan Gülseven ve genel yayın yönetmeni olup 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 11/3 maddesi gereğince sorumlu müdürün bağlı bulunduğu yetkili olan şüpheli Merdan Yanardağ’ın alenen hakaret ve basın ve yayın yoluyla iftira suçlarını işledikleri iddia edilmiş olmakla delillerin takdiri ve değerlendirilmesi mahkemeye ait olmak üzere şüpheliler hakkında kamu davası açılmıştır.”

-87’ŞER GÜN CEZA

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün (23 Eylül) görülen davanın son duruşmasında sanıklar Hakan Gülseven ve Merdan Yanardağ’ın avukatı Gizem Duygu Öcalan ile Başkan Melih Gökçek’in avukatı Fatih Atalay hazır bulundu.

Duruşma sonunda Mahkeme; şikayetçi Melih Gökçek’e karşı basın yoluyla hakaret suçunun işlendiğinin anlaşıldığını belirterek, “sanıkların TCK  125. maddesi gereğince 87’şer gün adli cezaya mahkum edilmelerine” karar verdi.

Sanıklara karşı açılan tazminat davası ise devam ediyor.