1065. CADDE TÖRENLE "LİZBON CADDESİ" OLDU

Çankaya'da Öveçler Semti, Ata ve Huzur Mahallelerinden geçen 1065. Cadde’nin adı Portekiz Cumhuriyeti’nin Milli Günü’nde törenle Lizbon Caddesi olarak değiştirildi.

10 Haziran 2014 Salı 13:24
1065. CADDE TÖRENLE "LİZBON CADDESİ" OLDU

- ÇANKAYA İLÇESİ ÖVEÇLER SEMTİ’NDEKİ 1065. CADDE’NİN ADI PORTEKİZ CUMHURİYETİ’NİN MİLLİ GÜNÜ’NDE

TÖRENLE “LİZBON CADDESİ” OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ.

Terör saldırısı sonucu 1982 yılında şehit düşen Türkiye’nin Lizbon Büyükelçiliği Ataşesi Erkut Akbay ve eşi Nadide Akbay çifti cankaya_1065_lizbon_BAR_3141.JPGanısına daha sonra Lizbon kentinde bir anıt yapılmıştı. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de Çankaya’daki 1065. Cadde’ye “Lizbon Caddesi” ismi verilmesi kararlaştırılmıştı.

Bu sürecin sonunda Öveçler'de Çetin Emeç Bulvarı ile 1065 Cadde'nin kesişim noktasında  “Lizbon Caddesi” isimlendirme töreni gerçekleştirildi.

Törene Portekiz’in Ankara Büyükelçisi Jorge Cabral, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gökşin, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Büyükşehir Belediyesi Dış ilişkiler Dairesi Başkanı Ramazan Kabasakal ve vatandaşlar katıldı.

Portekizin Ankara Büyükelçisi Jorge Cabral  törende  “Böyle anlamlı bir günde burada bulunmaktan onur duyuyorum” diyerek başladığı konuşmasında, Avrupa’nın en batısında yer alan Portekiz ile, Avrupa’nın doğusundaki Türkiye arasında var olan tarihi dostluğa ve işbirliğine değindi.

Bu ilişkilerin güven ve dostluk çerçevesi içerisinde güçlenerek devam ettiğine vurgu yapan Jorge Cabral, bu güzel açılış sonrasında da işbirliğinin artarak süreceğine inandığını söyledi.

Daha sonra, “Ankara Büyükşehir Başkanı Melih Gökçek, şahsım ve Ankaralılar adına Lizbon Caddesi açılışına hoş geldiniz”  sözleriyle katılımcıları selamlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gökşin şöyle konuştu;

Özellikle 1970’li ve 1980’li yıllarda Türkiye’ye zarar vermek ve bize acılar yaşatmak üzere değerli diplomatlarımıza, görevli memurlarımıza ve aile mensuplarına yönelik planlı ve organize bir ASALA terörü yaşandı.

Yıllar içerisinde Türkiye bu terör belasını bertaraf etmeyi başardı. Bu mücadelede bizlerin yanında olan, acılarımızı paylaşan, şehitlerimizin anısını yaşatan Portekiz gibi dostlarımıza da şükranlarımızı iletmeyi borç biliyoruz. Bu bağlamda açılışını yaptığımız bu cadde aslında acısını paylaşan ve işbirliği konusunda iyi niyetini ortaya koyan iki ülkenin görünen bir eseridir” dedi.

Daha sonra Jorge Cabral, Ali Gökşin, Naci Koru ve Ramazan Kabasakal'ın birlikte “Lizbon Caddesi” tabelasının örtüsünü kaldırmasıyla tören tamamlandı.