Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

2013 FAALİYET RAPORUNA ONAY

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ASKİ ile EGO’nun 2013 mali yılı faaliyet raporları, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek, oy çokluğu ile kabul edildi.

19 Nisan 2014 Cumartesi 10:57
2013 FAALİYET RAPORUNA ONAY

-2013 FAALİYET RAPORUNA ONAY…

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, EGO VE ASKİ’NİN 2013 FAALİYET RAPORLARI OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

-FAALİYET RAPORUNU SİNEVİZYON GÖSTERİMİ İLE SUNAN BAŞKAN GÖKÇEK:

“2013 ANKARA İÇİN ALTIN YIL OLDU”

“BİZİM BELEDİYECİLİĞİMİZ BELEDİYECİLİK TARİHİNE ÖRNEK OLACAK NİTELİKTEDİR”

“72 ADET ALT ÜST GEÇİT, KÖPRÜLÜ KAVŞAK YAPIMI, 7 MİLYON KALİTELİ BAZALT ASFALT DÖKÜMÜYLE  TÜRKİYE REKORU KIRDIK”

“BU DÖNEM DİKMEN SON ETAPTAKİ O EVLERİ YA YIKACAĞIZ YA YIKACAĞIZ. GERİ DÖNMEK MÜMKÜN DEĞİL”

“SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İÇİNDE SADECE MİMARLAR ODASI, İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI VE ŞEHİR PLANCILARI ODASI İLE İŞBİRLİĞİ YAPAMIYORUZ”

“KURAKLIK DEVAM EDERSE SİBOBUMUZ KESİKKÖPRÜ. BU DÖNEMDE AZ AZ SU VERDİRTMEYE BAŞLAMAK İSTİYORUM”

“GEÇEN DÖNEMDEKİ BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ İLE MESAİ ARKADAŞLARIMA TEŞEKKÜR EDERİM. BU DÖNEMDE DE İNŞALLAH ÇOK DAHA GÜZEL ŞEYLER YAPACAĞIMIZA İNANIYORUM”

2013-raporuna-onay-330.jpgAnkara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ASKİ ile EGO’nun 2013 mali yılı faaliyet raporları, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek, oy çokluğu ile kabul edildi.

2013’ün Ankara için “altın yıl” olduğunu vurgulayan Başkan Melih Gökçek, faaliyet raporlarını bol fotoğraflı sinevizyon gösterimi ile 1,5 saatte sundu. Başkan Gökçek, sunumuna “2013 yılı altın yıl olarak geçmiştir. Ne kadar çok iş yapıldığını pek çok arkadaşın bildiği kanaatinde değilim. Herkes kendi ilçesini görüyor. Ama pek çok hizmetin farkına varamıyor. 2013, Cumhuriyet tarihinde örnek olan bir hizmet yılı olarak tarihe geçmiştir” sözleriyle başladı. 

Büyükşehir Belediyesi’nin misyonu, vizyonu, değerleri, ilkeleri ve hedeflerini anlatarak sunumunu sürdüren Başkan Gökçek, Ankara’nın bu doğrultuda pek çok dünya kentine esin kaynağı olduğuna dikkat çekti.

Başkan Gökçek, “Ankara’nın kongre şehri, üniversitenin başkenti, sanayide ikinci kent, tıbbın merkezi ve turizm kenti olması” için ortaya koyulan hedefler doğrultusunda 2013 yılında yapılan başarılı projelerini anlatmaya kentsel dönüşüm çalışmalarından başladı.

- KUZEY ANKARA GECE HAYAL DÜNYASI GİBİ…

Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi’nin gecekondular yıkılmadan önceki durumu ile son halinin çarpıcı fotoğraflarını Meclis üyelerine sunan Başkan Gökçek, hak sahibi konutlarının yanı sıra rekreasyon alanlarının da bittiğini ve açılışının çok yakında yapılacağını söyledi.

Kuzey Ankara’nın özellikle gece görüntülerine dikkat çeken Başkan Gökçek, “Gerçekten akşam görüntüsü süper oldu. Havadan hayal dünyası gibi gözüküyor” dedi.

Ulus Tarihi Kent Merkezi projesi ile özellikle Hacı Bayram Veli Camii ve çevresinde yaşanan muhteşem değişimi gösteren Başkan Gökçek, yeni yeşillendirme ve aydınlatma çalışmaları ile görüntünün daha da güzel olacağını vurguladı. Bölgedeki emlak fiyatlarının bire yirmi arttığına dikkat çeken Başkan Gökçek, Hükümet Caddesi, Hisarpark Caddesi ve Kale içindeki restorasyon, dış cephe düzenlemeleri ile otopark yapımını anlatarak, antik tiyatro kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

- DİKMEN SON ETAP BU DÖNEM YA YIKILACAK YA YIKILACAK

Kentsel dönüşüm projelerini anlatmayı 1057 gecekondu sahibi ile anlaşmaya başlanan ve yıkım çalışmaları süren Hıdırlıktepe, İsmetpaşa ve Atıfbey, konut inşası ve showroom yapımı süren Yeni Mamak ile yarı yarıya tamamlanan Güneykent Kentsel Dönüşüm Projeleri ile sürdüren Başkan Gökçek, Dikmen 4 ve 5. Etap Kentsel Dönüşüm Projesine ilişkin de şunları söyledi:

“Dikmen son etap kanayan bir yaramız. İlk üç etabı hemen bitirirken, 8 senedir yapılan anlaşmalara rağmen, hak sahiplerine rağmen özellikle yasa dışı hareketlerle projeyi engelleyen bir grup var. Hak sahibi değiller. Her türlü teklifi verdik. ‘Doğukent’te arsa verelim’ dedik, ‘hayır’ dediler. ‘Arsaları birleştirelim, kat karşılığı yapın’ dedik ‘hayır’ dediler. ‘TOKİ’den verelim’ dedik, ‘hayır’ dediler. ‘Ya buradan yer verirsiniz, ya buradan yer verirsiniz’ dediler. Bir dönem çöp toplayanlara verdiler evleri. Şimdi de Suriyelilere verdiler, kira alıyorlar. Biz de bu dönem içinde o evleri ya yıkacağız ya yıkacağız. Geri dönmek mümkün değil.”

- ALT ÜST GEÇİTTE TÜRKİYE REKORU

Kentsel dönüşümlerin ardından alt ve üst geçit yatırımlarını anlatan Başkan Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’nin en çok alt-üst geçit yapan belediyesi olduklarını dile getirerek, “Bugüne kadar toplam 191 adet alt-üst geçit, köprülü kavşak yaptık. Sadece 2013’te toplam 72 adet yaptık. Gerçekten Türkiye’de kırılması zor bir rekor” diye konuştu.

Yeni inşa edilen alt-üst geçit ve köprülü kavşaklara fotoğraflarla örnekler veren Başkan Gökçek, 2013 yılında 550 km de yeni yol açtıklarını ifade ederek, 14.5 km uzunluğundaki Ankara Bulvarı, 4 kilometre uzunluğundaki Malazgirt Bulvarı, İstanbul yoluna paralel 8 kilometre uzunluğundaki Batı Bulvarı’nın trafiğe rahatlık verdiğini dile getirdi. Alternatif yolların yanı sıra Anadolu Bulvarının 4 gidiş 4 geliş 8 şeride, Mevlana Bulvarının dar bölgelerinin 4’er şeride, Haymana Yolu’nun şehir içindeki bölümünün ise 3’er şeride çıkarıldığını belirten Başkan Gökçek, asfaltta da Türkiye rekoru kırıldığını açıklayarak, Ankara genelinde 7 milyon ton dayanaklı bazalt asfalt döküldüğünü ifade etti.

- TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK AİLE YAŞAM MERKEZİ BU DÖNEM AÇILACAK-

Başkan Gökçek, geçen yıl içinde 12 adet de yaya üst geçidi yapıldığını söyleyerek, açılışı yapılan inşaat işlerini de şöyle sıraladı:

“Akyurt, Kazan, Kurtuluş itfaiye binalarını bitirdik. Elmadağ Kültür Merkezi’ni inşa ettik. Gerede’ye bir kültür merkezi yaptık. Bala Belediyesi Düğün Salonu’nu bitirdik, açılışını yapacağız. Emniyet Genel Müdürlüğü Emniyet Spor Tesisleri’nin yenilenmesini yaptık. Badminton Federasyonu Spor Salonu yapım işini de üstlendik.

Seçimlerden önce açmak kısmet olmadı, Kuşçağız Aile Yaşam Merkezi önümüzdeki aylarda hizmete girecek. Türkiye’nin en büyük aile yaşam merkezi olacak; 35 bin metrekare kapalı alanı ile mükemmel bir tesis olarak bitmek üzere. Osmanlı Aile Yaşam Merkezi hem Pazar yeri hem aile yaşam merkezi olarak kullanılacak. İnşallah bu sene biterse gelecek sene faaliyet raporuna koyacağız. Kazan Aile Yaşam Merkezi ve ek birimleri bitti. Sincan Hanımlar Lokali… Eski müteahhit kaçtı, yıllarca davalık olduk. Davası 7-8 sene sürdü, geçen yıl bitti. Yüzme havuzlu, saunalı… 12. Cadde Pazar yerinin üzerini kapatarak, Sincanımıza Pazar yeri hediye ettik. Kızılay cephe yenileme çalışmalarına resmi binalardan başladık. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü Binası, Milli Piyango Binası, Ankara Büyükşehir Belediye Binası, MEB ek Bina’nın yenileme çalışmaları bitti. Kızılay meydana bir LED ekran koyduk. Ortasından yükselen lazer çalışınca çok daha görkemli olacak. Siteler cephe yenilemeye başladık, devam ediyor. Esenboğa Yolu’nda yaptığımız düzenleme, gece gündüz çalışabilecek görsel bir şölen oldu. ‘Ankara’ya hoş geldiniz’, ‘welcome to Ankara’ yazan, şov yapan güzel bir görüntü oldu.”

- BETON BARİYERLER ÖLÜMLÜ KAZALARI YOK DENECEK KADAR AZALTTI

Ankara bulvar ve caddelerine 553 bin 782 km kaldırım, 332 km bordür döşediklerini, 33 bin adet de beton bariyer yerleştirdiklerini dile getiren Başkan Gökçek, bariyerler sayesinde ölümlü kazaların yok denecek kadar azaldığını, özellikle karşı tarafa geçişlerin tamamen engellendiğini ifade etti.

- ANKAPARK EYLÜL AYINDA AÇILACAK

Başkan Gökçek, sunumunu dünyanın en büyük temaparkları arasında yer alacak AnkaPark hakkında verdiği bilgiler ile sürdürdü. Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük yatırımlarından birinin AnkaPark olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, mevcut inşaat alanı fotoğrafları ve animasyonlar eşliğinde şunları söyledi:

“Giriş kapısı Selçuklu öğelerini taşıyor. Her bir motif Selçuklu eserinden alınmıştır. Burası 1 milyon metrekarelik bir alan. Görüntülerin tamamı birebir olacak. Yuvarlak çadırlar bitmek üzere, 70 bin metrekarelik çadır var. 14 roller coaster var. Burası bittiği zaman dünyanın en büyük temaparkı olacak. Ortada bir havuz var, 209 metre uzunluğunda su gösterileri ışık ve lazer gösterileri olacak. Çadırların içine girince görenler hayrete düşüyor. 1217 oyuncak olacak. İnşallah ağustos sonuna, eylül ortalarına yetiştirmek istiyoruz. Ağaçlar dikildi, ancak yeni ağaçlar da getirmek lazım. Onlar da ancak eylül ayı sonuna dikiliyor. Onun için gecikme olabilir.”

- ANKARA’NIN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ

Bina aydınlatmalarının ardından Kent Estetiği çalışmalarını özetleyen Başkan Gökçek, 5 giriş kapısı ve 52 saat kulesini bitirdiklerini, Ulus Tabakhane camiyi restore ederek de tarihi değerine kavuşturduklarını belirtti.

Ankara’nın şehir mobilyaları açısından çok zenginleştiğine de dikkat çeken Başkan Gökçek, “Çok değişik uygulamalar yaptık. Bazı yerlere estetik havuzlar koyduk. Ankara’nın çehresi değişti. Çok değişik yerlere estetik saksılar koyduk. Ankara gerçekten şehir mobilyaları açısından çok zenginleşti. Dikkat ediyorsunuz ortaya koyulan ufacık bir vazo, ufak bir çiçek görüntüyü nasıl değiştiriyor” diye konuştu.

Taksi durakları, görme engellilere yönelik iz yolları, Atatürk Spor Salonu dış cephe ve iç dizaynı ile bakım onarım çalışmalarına da değinen Başkan Gökçek, sanayi bölgelerine yapılan yardımlara ilişkin de “66 bin 758 ton asfalt serimi, 144 bin 914 metre yeni yol yapıldı, 34 bin 785 metrekare tretuvar, 22 bin 513 metre bordür ve 2 bin 597 adet New Jersey bariyer döşendi” diyerek bilgi verdi.

- DEĞİŞİK BÜYÜKLÜKTE 29 PARK YAPTIK

Başkan Gökçek, 2013’te yürütülen çevre koruma ve yeşillendirme çalışmalarını da anlattı. Kişi başına düşen yeşil alan miktarının 2.08’den 21 yılda 19.4’e metrekareye yükseltildiğini vurgulayan Başkan Gökçek, dikkat çekici rakamları şöyle özetledi:

“369 bin 816 adet nitelikli boylu ağaç dikimi yapıldı. 285 bin vektörle mücadele gerçekleştirildi. 68 bin ağaç budandı. 23 milyon mevsimlik çiçek üretildi. Çiçek ve çalı üretimini Çubuk başta olmak üzere Ankara çevresindeki ilçelere yaptırıyoruz ve çiçek üretiminde çalı grup üretiminde bayağı ciddi mesafe aldık. 6 adet halı saha, 1 adet futbol sahası, 18 adet Basket-Voleybol Sahası, 9 adet koşu yolu, 4 adet tenis sahası yaptık. Okulların çevre düzenlemesini gerçekleştirdik.”

Ankara’ya değişik büyüklükte 29 adet park kazandırıldığı bilgisini de veren Başkan Gökçek, biten parklara örnekler vererek, “Esertepe rekreasyon alanı devam ediyor, bu sene bitecek. 183 bin metrekare büyüklüğünde ve TOKİ’den 60 bin dolar karşılığında aldık. Kuzey Ankara Rekreasyon alanı bitmek üzere, inşallah bu yıl içinde resmi açılışını yapmış olacağız. İçine çok güzel bir anfi tiyatro yapıldı” diye konuştu.

- ANKARA FESTİVALİ GEZİ OLAYLARINA RAĞMEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan ve 2013 yılında da başarıyla sürdürülen sosyal faaliyetleri ve yardımları hakkında da bilgiler verdi. Tiyatro, hat, tezhip minyatür, ebru, çini, seramik ve resim kursları, sergiler, yayınlar, her hafta 200 bin adet basılan ve ücretsiz dağıtılan Büyükşehir Bülteni, Mahallede Şenlik Var panayırı, sirk gösterileri, konserler, önemli gün ve hafta etkinliklerinin geçen yıl da Başkentlilerle buluştuğunu ifade eden Başkan Gökçek, gezi olaylarına denk geldiği için sönük geçen Shopping Fest’in aksine Ankara Festivali’nin ise alanı dolduran kalabalıkların yoğun ilgisi ile geçtiğini ifade etti.

- SOSYAL POLİTAKALARDA ÖRNEK UYGULAMALARA DEVAM-

Başkan Gökçek, dar gelirli vatandaşlarla buluşan yardımları ise şöyle sıraladı:

“Muhtaç dar gelirli 149 bin 144 aileye toplam 360 bin paket gıda ve temizlik malzemesi, 74 bin 657 kişi/aileye 110 bin ton yakacak, 13 bin 630 kişi/aileye toplam 17 milyon 511 bin 450 adet ekmek, 1308 kişi/aileye 95 bin 729 kalem muhtelif giysi, evi yanan, su-sel baskınlarında zarar gören 78 mağdur kişi/aileye 1269 kalem ev eşyası, eğitim yardımı kapsamında 80 bin öğrenciye bot, 60 bin öğrenciye kaban, 80 bin öğrenciye çanta ve kırtasiye yardımı yapıldı.

Ramazan ayı boyunca 354 bin 760 kişi belediye sınırları içerisindeki 9 noktada kurulan yemek çadırlarında, 3 çeşit yemek ikramından yararlandı. Her sabah 7 ayrı noktada 1 milyon 237 bin bardak çorba dağıtıldı. Etlik, Rüzgarlı, Ulus, Onkoloji ve Varlık Şefkatevlerinde şehir dışından şifa aramak için Ankara’ya gelen 13 bin 238 hasta veya hasta yakını misafir edildi. Sokakta kalan 1251 vatandaş Barınma Evi hizmetlerinden faydalandı.”

      Gazi Üniversitesi ile 11 yıldır başarıyla yürütülen BELTEK projesinden bugüne kadar 126 bin mezun verildiğini açıklayan Başkan Gökçek, evde bakım onarımdan lokallere, ücretsiz ulaşımdan gezilere kadar engelliler, yaşlılar, çocuklar ve kadınlara verilen hizmetleri de bir bir sıraladı.

- YAZ KAMPLARI ÜÇE ÇIKIYOR

Yaz aylarında başarılı öğrenciler ile engelli ve yaşlıları ağırlayan Altınoluk/Akçay Dinlenme Kampı’na yenilerinin ekleneceğini müjdeleyen Başkan Gökçek, “Kesikköprü’de tamamen tahrip olmuş bir yer vardı, orayı düzenledik. Akçakoca’da MTA’nın yerini aldık. Bu sene inşallah öğrencileri göndermede rekor kıracağız. Boş zamanlarda da yaşlılar, engelliler ve dar gelirli vatandaşları, şehit ailelerini göndermek istiyoruz” diye konuştu.

Çok önem verdiği Otizm Merkezi Projesi’nden de bahseden Başkan Gökçek, Otizm Vakfı’na üç bina verdiklerini, içini teşrif ettiklerini ve işletme üzerine devrettiklerini açıkladı.

Başkan Gökçek, 8 Aile yaşam merkezi, 22 Hanım Lokali, 16 gençlik merkezi, Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi, dünyada müstakil binası olan ilk Çocuk Meclisi, BELMEK, kütüphaneler, yaz okulları, Bilim Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde kurulan Anne Üniversitesi, spor kulüplerinin başarıları ve amatör spor kulüplerine yapılan yardımları da anlattı.

ALO Doğum hizmeti bünyesinde 27 bin 297, ALO Ambulans ile 29 bin 438 hastaya taşıma hizmeti sağlandığını ifade eden Başkan Gökçek, itfaiye ve zabıta başkanlıklarının da rutin işlerini başarıyla yürüttüklerini ifade etti.

- ABONE SAYISI 1 MİLYON 808 BİNE YÜKSELDİ

Başkan Gökçek, daha sonra sunumunu ASKİ faaliyetleri ile sürdürdü. Göreve geldiğinde 725 bin olan abone sayısının 1 milyon 808 bine yükseldiğine dikkat çeken Gökçek, 24 adet yeni su deposu inşa edildiğini, İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisine yapılan ek hizmet ünitesinin yanı sıra, Çubuk, Pursaklar, Kazan içme suyu arıtma tesislerinin de hizmete açıldığını anımsattı. Tatlar Pissu Arıtma Tesisi’nin ise dünyanın 4, Avrupa’nın 2. en büyük arıtma tesisi olduğunun altını çizen Başkan Gökçek, Çubuk, Karaköy, Kalecik, Elmadağ, Ayaş, Kazan, Lalahan, Hasanoğan pissu arıtma tesislerinin ise ilçeler için ümit veren hizmetler olduğunu söyledi.

Başkan Gökçek, yaşanan kuraklığa da dikkat çekerek, barajlarda toplam 1 milyar 568 milyon metreküp su bulunduğunu bildirerek, “Geçen yıllarla mukayese edildiğinde en düşük seviyedeyiz” dedi ve tasarrufa dikkat çekti.

 - TOPLU ULAŞIMDA EN ÇEVRECİ FİLO ANKARA’DA

Ulaşım alanında verilen hizmetleri de özetleyen Başkan Gökçek, toplu taşıma filosuna 250 adet doğalgazlı, 250 adet dizel körüklü otobüs katıldığı bilgisini vererek, “Engelsiz Ankara” projesi kapsamında monte edilen sesli sinyalizasyon cihazları, 400 otobüse ilave edilen engelli rampaları, yenilenen engelli asansörleri, “Durakta Beklemeye Son” sloganı ile devreye giren EGO Cep’te uygulaması, akıllı duraklar ve akıllı kart uygulamalarını 2013 yılında yapılan hizmetler olarak sıraladı.

Geçen yıl Ankaray’da 35 milyon, metroda 54 milyon yolcu taşındığını belirten Başkan Gökçek, Kızılay-Çayyolu metrosunun 13 Mart, Batıkent-Sincan metrosunun ise 12 Şubat’ta hizmete açıldığını anımsatarak, Tandoğan Keçiören metro hattının ise bu yıl sonunda bitirileceğini belirtti. Kent içi ulaşımda yeni bir proje olarak Şentepe teleferiği hakkında da bilgi veren Başkan Gökçek, sunumunu uluslararası organizasyonlar ve ödüllerle sürdürdü.

- İKİNCİ KEZ AVRUPA ÖDÜLLÜ KENTLER BİRLİĞİ BAŞKANI

45 kardeş kent arasına Tahran’ın geçen yıl katıldığını anımsatan Başkan Gökçek, gelen yabancı ziyaretçiler ile yurtdışına yapılan ziyaretleri anlattı. Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği ve Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı’nda ikinci kez başkanlığa seçildiğini belirten Başkan Gökçek, aldığı ödüllere de “2013 İMA Sosyal Medya Ödülü/Dünyada Sosyal Medyayı En İyi Kullanan Belediye Başkanı” ile “OICC Kentlerinin Başarıları” temalı yarışmada “Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi” ile birincilik ödülünü örnek verdi.

- "VATANDAŞ ONA VERDİ, İNŞALLAH MECLİS DE ONAY VERİR"-

Başkan Gökçek, sunumunu, “Biraz uzun oldu ama ancak böyle özetledik. Geçen yıl bu faaliyetleri yaptık ve seçimlere girdik, vatandaşımız bu faaliyetlere onay verdi. İnşallah meclisimiz de onay verir” sözleriyle sonlandırarak, Meclis yönetmeliği gereği yerini Başkanvekili Ali İhsan Ölmez’e bıraktı.

Ali İhsan Ölmez’in yönetiminde süren faaliyet raporu görüşmelerinde CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya ile MHP Grup Başkan vekili Ali Metin’in yaptığı konuşmaların ardından yeniden kürsüye gelerek, cevap hakkını kullanan Başkan Gökçek, öncelikle seçim başarısını tebrik eden MHP Grup Başkan Vekili Ali Metin’e teşekkür ederek, “İnşallah bu anlayış içinde çalışmalarımız devam eder. Bizim beğendiğimiz ve beğenmediğimiz konular olacak. Bunları tenkit etmeniz en doğal hakkınız. Saygı duyarız” diye konuştu.

- BİZ HER TÜRLÜ KATILIMI KABUL EDİYORUZ

Muhalefetin “daha çok katılımcılık” taleplerini de değerlendiren Başkan Gökçek, şöyle konuştu:

“Biz her türlü katılımı kabul ediyoruz. Sivil toplum örgütleri ile biz her türlü toplantıları sık sık yapıyoruz. Üniversiteler ile sık sık bir araya geliyoruz. Pek çok konuda karşılıklı fikir alış verişinde bulunuyor ve projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Bir üniversiteyle 11 yıl süreyle BELTEK gibi bir proje yürüten ikinci bir belediye yoktur. Büyük bir başarıdır. Hacettepe ile pek çok işbirliği var. Şu anda tarım ve hayvancılık konusunda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Gazi Üniversitesi beraber proje yapacağız.

Bize elini uzatmayan tek üniversite ODTÜ’dür. ‘Size Kaleyi teslim edelim.  Projesini yapın. Ne istiyorsanız onu gerçekleştirelim’ dedik. Toplantı yaptık. Bir, iki, üç yazı yazdık cevap yok. ‘İşbirliği yaptığınızı açıkça söylemiyorsanız, ret ettiler, Kaleyi yapmıyorlar’ diyeceğiz dedik. Yanıt gelmedi, biz de Kale’de çalışmalarımızı yapmaya başladık.

ATO ve ASO’yla her türlü işbirliğimiz var. ASO’yla sanayi bölgeleri ile ilgili işbirliği yaptık. ATO ile Shopping Fest’i yapıyoruz”

- İŞBİRLİĞİ YAPAMADIĞIMIZ 3 ODA VAR

Sivil toplum örgütleri içinde sadece mimarlar odası, inşaat mühendisleri odası ile şehir plancıları odası ile işbirliği yapamadıklarını vurgulayan Başkan Gökçek, bunun nedenlerini de şöyle aktardı:

“Onlar da olaylara mesleki açıdan bakmıyorlar. İdeolojik olarak bakıyorlar. Ne yaparsak yapalım her şeye karşılar. Anlatınca ‘haklısın’ diyorlar, iş ciddiye binince ideolojik karakterleri ön plana çıkıyor, set koyuyorlar. Onlarla da işbirliği yapmayı düşünmüyorum. Çünkü işbirliği yapmanın tek yolu onların ideolojik saplantılarından vazgeçmelerinden geçer. Diyecekler ki, ‘Biz mesleğimizi yapmak istiyoruz’. Açın internet sayfasını bir sürü ideolojik bildiri var. Sana ne? Sen işini yap. Siyaseti buradakiler yapsın, Meclis’tekiler yapsın. Yoksa ‘siyaset odası’ olur adın. Siyaseti bırakırlarsa, söz işbirliğini değerlendiririm. Önce internet sitelerini siyasetten arındıracaklar. Biz de ‘Bunlar yola geldi’ diyeceğiz, işbirliği için adım atacağız. Biz katılımcılığa her zaman hazırız.”

- DİKMEN İÇİN ARACI OLUN, BİZ ANLAŞMAYA HAZIRIZ

Kentsel dönüşümlerde yapılan anlaşmalara yönelik eleştiriler üzerine ise hak sahibi vatandaşlarla her konuda bir araya geldiklerini ve görüştüklerini belirten Başkan Gökçek, sorun yaşanan Dikmen 4 ve 5. Etapta bile hak sahibi olmayan kişilerle kaç kez bir araya geldiğini ve pek çok teklif sunduğunu belirtti. Tekliflerini kabul etmeyen kişilerin kanunda böyle bir hak verilmediği halde “İlla buradan ev vereceksiniz. Kanunu değiştirin” dediklerini belirten Başkan Gökçek, CHP’lilere “Yapabileceğiniz bir şey varsa aracı olun. Aracı olursanız biz anlaşmaya hazırız” önerisinde bulundu.

Yeni Mamak Projesi’ne yönelikde CHP’nin “tren yolu ile yol arasındaki kuşağı yeşil vadi yapabilirdiniz” önerisini değerlendiren Başkan Gökçek, “Burası heyelan bölgesi, buraya toprak etüdü yaptırdık. İnşaatları yukarı çekmek mümkün değil. Her bölgede mümkün değil. O arazinin kullanılması şart. Yıkılacak inşaatın yaklaşık 3 katı yapılacak ki proje kendini karşılasın. Dikmen kadar kıymetli bir yer değil. Yüzde 35-40’larla gidiyor. Başka tarzla yapılması mümkün değil. Bilerek davranmak lazım” diye konuştu.

-      GİRİŞ KAPILARI İLE TARİHİ BİZ YAZDIK

Başkan Gökçek, giriş kapılarına yönelik “Bizim tarihimizi yansıtmıyor” eleştirisini ise şöyle yanıtladı:

“Bizim tarihimizi şöyle ifade edilyor ki Osmanlı ve Selçuklu yapısı. Fransa’da tarihi var ama biz de yok, diyorsunuz. Siz de şöyle kabul edeceksiniz ‘AK Parti hükümeti zamanında bir tarih yazılıyor’. Bunu hazmettiniz mi sorun biter. Bu kapı burada kaldığı sürece, ‘Bunu kim yaptı’ diye soracaklar, ‘Ak Parti hükümeti zamanında bir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Meclisi geldi, kararı verdiler ve tarih yazdılar’ denecek. Latife etmiyorum çok samimi söylüyorum.

Bana oy veren, meclis üyelerine oy veren kitle ‘biz sizin projelerinize evet diyoruz’ dediler. Kendi kitlemize soruyoruz çok beğeniyorlar. Biz vaatlerde bulunuyoruz. ‘Şunları size yapacağız oy verin’ diyoruz. Bize oy veriyor, vatandaş bizi buraya getiriyor. Önce getirenleri memnun ediyoruz. Hizmetlerdeki öncelik, çeşitlilik, tercih o bize ait. Onlara mecburen saygı duyacaksınız, belediyeyi kazanana kadar saygı duyacaksınız, Allah 25 sene nasip etmedi size. 25 sene sonra ederse o zaman siz de düşünürsünüz.”

- KURAKLIK NEDENİYLE KESİKKÖPRÜ’DEN AZ SU VERİLEBİLİR

Metro tartışmalarına da bir kez daha yanıt veren Başkan Gökçek, Murat Karayalçın’ın metro yapımı sırasında aldığı borçlar ile Ankara’nın geleceğini nasıl ipotek altına aldığını yineledi. Hazineye ait borcun kendisine ait olmadığını vurgulayan Başkan Gökçek, kendisinin sadece Kesikköprü’den getirilen su için borç aldığını ifade etti.

Bu yıl yaşanan kuraklığın Kesikköprü’nün gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunun altını çizen Başkan Gökçek, önemli açıklamalar da yaptı:

“Kuraklık devam ederse sibomuz Kesikköprü. Bu dönemde az az su verdirtmeye başlamak istiyorum. Buharlaşmayı ve alt kotlardan su çekmeyi düşündüğünüzde bir yıllık suyumuz var. Yağmurlar başlayana kadar Kesikköprü’den su vermezsek yoksa yine çok sıkıntı çekeriz.”

- ZAMANI PARAYLA SATIN ALIYORUZ

Bir başka eleştiri üzerine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile çok iyi dost olduklarını ancak yüksek boylu ağaçlar konusunda anlaşamadıklarını belirten Başkan Gökçek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de boylu ağaç yok. Ankara’da sadece çiçek yetiştirilebilir. Ankara’da da doğrudan doğruya Çubuk köylüsü kışlık yazlık çiçek yetiştiriyor, ayrıca çalı grubuna başlattık. Bunu da başka yerden almak gibi bir ahmaklık olmaz. 3 yaşında ardıç arayın, bulun bir yerde, hemen alayım. Ardıç Ankara’da en hoyrat yetişen çalı grubudur. 3 yaşında ardıç yok. Yeni yetiştiriyoruz, 6 aylık oluyor, getiriyoruz, hemen dikiyoruz. Ancak mevsimlik çiçek üretimi var, onu da alıyoruz zaten.

Fidan en fazla 7 yaşında, Sakarya havzasında bulursunuz. Biz Sakarya’da ağaç bırakmadık. Türkiye’de ağaç varda mı almıyoruz. Bizim getirdiğimiz ağaçlar Şanzalize tipi 25-35 yaş arası ağaçlar. Nerede bekleyeceksiniz bu kadar, mümkün mü?

Seçimde bir de bu konuda çamur attılar. 168 Euro’ya aldığımız ağacı ‘1600 euro’ dediler. Tamamen gerçek dışı.

Buna zamanı parayla satın olmak diyorlar, biz de almaya devam edeceğiz.”

-      YABANCI HEYETLER HAYRETE DÜŞÜYOR

CHP’lilerin gıda yardımı konusundaki artık değişiklik yapılmasına yönelik “Sizin adayınız, ‘Melih bir veriyorsa ben iki vereceğim’ dedi. El ilanları dağıttı. ‘Ulaşımı, suyu, servisi ücretsiz yapacağım’ dedi. Ben 5 katrilyon yatırım yaptım, o toplam 10 katrilyon yardım vaat etti. Siz gelince verirsiniz artık” yorumunu yapan Başkan Gökçek, “Ankara’daki değişikliklerin sıradan” olduğu konusundaki eleştirilere katılmadığını söyleyerek, yabancı heyetlerin yaptığı gezilerde yollar, rekreasyon alanları, yeşillendirme çalışmaları, kentsel dönüşümler ve sosyal projeleri görünce nasıl hayrete düştüklerini aktardı.

- AOÇ İLE İLGİLİ GERÇEKLER BİLİNMİYOR

Başkan Gökçek, son olarak AOÇ’de yürütülen çalışmalara yönelik eleştirileri yanıtladı. Konunun tam olarak bilinmediğinden dert yanan Başkan Gökçek, şu açıklamayı yaptı:

“Atatürk’ün bir vasiyeti var. ‘Bir kısmını tarım yapılmak üzere bir kısmını da vatandaşın dinlenmesi ve eğlenmesi için bağışladım’ diyor. Bir zamanlar 60 milyon metrekare imiş, kaç metrekaresini eğlenceye, dinlenmeye vermişler, sıfır. Ormansa bizim dönemimizde yapılıyor. Biz koruduk. Başbakanlık binasının yapıldığı yerde Orman Genel Müdürlüğü binası vardı, o bina yıkıldı, yerine yenisi yapıldı.

İçine bol bol da ağaç dikildi. Çalı grupları yerine yapılan dizaynı bir görün. Saraylara girilir gibi görünümü var.

Hayvanat bahçesinin içi ottu. Otları temizledik. Getirdiğimiz ağaçlara bakın. Yeşil alansa yeşil alan, eğlenceyse eğlence…

Eskiden Ankara bulvarının olduğu yerde hiçbir şey yoktu, şimdi boylu ağaçlar var.”

- BELEDİYECİLİĞİMİZ ÖRNEK OLACAKA NİTELİKTEDİR

Başkan Gökçek, açıklamalarının ardından “Büyükşehir Belediyesinin faaliyet raporunu sizlere sunduk. Büyük bir samimiyetle söylüyorum, gerçekten bizim belediyeciliğimiz belediyecilik tarihine örnek olacak niteliktedir. Türkiye’de 81 vilayetin faaliyet raporunu lütfen isteyin sağdan soldan, bizimkinin kıyısından geçen varsa eyvallah diyeceğim. Sizlerin desteğiyle yine Allah izin verirse yapmaya devam edeceğiz” sözleriyle kürsüden ayrıldı.

- FAALİYET RAPORU OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlar ASKİ ile EGO’nun 2013 faaliyet raporları CHP Grubunun ret oyu sonucu oy çokluğu ile kabul edildi. Başkan Gökçek, oylamanın ardından geçen dönemin Belediye Meclis üyeleri ve görüşmeleri izleyici localarından izleyen bürokratları ile mesai arkadaşlarına teşekkür ederek, “Bu dönemde inşallah çok daha güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum. Bu belediye meclisinin örnek tartışmalara sahne olmasını cenabı Allahtan niyaz ediyorum” dedi.

2013 FAALİYET RAPORUNA ONAY
2013 FAALİYET RAPORUNA ONAY
2013 FAALİYET RAPORUNA ONAY
2013 FAALİYET RAPORUNA ONAY
2013 FAALİYET RAPORUNA ONAY
2013 FAALİYET RAPORUNA ONAY
2013 FAALİYET RAPORUNA ONAY
2013 FAALİYET RAPORUNA ONAY