30. YILINDA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENT ORKESTRASI
Başkent’in köklü müzik orkestraları arasına adını yazdıran Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, 30. yılını kutluyor. Geride bırakılan birbirinden seçkin yıllar içinde müziğin ışığını daha da parlatarak yukarılara çıkaran “Kent Orkestrası”, ayrı bir istek ve heyecanla veriyor konserlerini 30. yılında…
24 Aralık 2015 Perşembe 10:26-ORKESTRA, ŞEF KEMAL GÜNÜÇ YÖNETİMİNDEKİ 31 KİŞİLİK KADROSUYLA ETNİK MÜZİKTEN CAZA, TÜRK POPTAN, DÜNYA MÜZİKLERİNE KADAR GENİŞ
BİR YELPAZEDE VERDİĞİ KONSERLERLE, YILDA 100 BİN MÜZİKSEVERLE BULUŞUYOR
-KENT ORKESTRASI, YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA VERDİĞİ KONSERLERLE DE YERELDEN EVRENSELE KADAR TÜRK MÜZİĞİNİN TANITIMINA KATKI SAĞLIYOR
Başkent’in köklü müzik orkestraları arasına adını yazdıran Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, 30. yılını kutluyor. Geride bırakılan birbirinden seçkin yıllar içinde müziğin ışığını daha da parlatarak yukarılara çıkaran “Kent Orkestrası”, ayrı bir istek ve heyecanla veriyor konserlerini 30. yılında…
Şef Kemal Günüç yönetimindeki 31 kişilik kadrosuyla, etnik müzikten caza, Türk poptan, dünya müziklerine kadar geniş bir yelpazede örnek repertuarla konserler veren Kent Orkestrası, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği konserlerle de yerelden evrensele Türk müziğinin tanıtımına katkı sağlamayı sürdürüyor.
-SAYISIZ KONSER VE İKİ ALBÜM…
Her yıl onlarca konsere imza atan Orkestra, festivaller, açık hava konserleri ve üniversite şenliklerinde verilen konserlerin yanı sıra “Ustalara Saygı”, “Doğu Batı Sentezi”, “Film Müzikleri”, “Nostalji Konserleri”, “Pop, Jazz ve Blues” ile “Romantik Şarkılar” gibi özgün konser serileriyle de her yıl 100 binin üzerinde müzikseverle bir araya geliyor.
Başarıyla geçen 30 yılı, çeşitli etkinliklerde verilen nitelikli konserle geride bırakan Kent Orkestrası, Aralarında Yunanistan, Bulgaristan, Kore’nin de bulunduğu değişik ülkeler de verdiği konserlerle de Türk Müziği’nin sesini duyurmada sanatsal köprü görevini üstleniyor.
Birbirinden değerli sanatçılarla birlikte dinleyicilerinin karşısına çıkan Orkestra, Ankara ezgilerinden oluşan “Folk Jazz” ve “Derin Köklerin Türküleri” adlı iki de albüme sahip bulunuyor.
- “ŞEHİR BANDOSUNDAN KENT ORKESTRASI’NA”…
Başkent’te nitelikli müziğin toplumsal yaşamda işlevsel kılınmasında büyük katkıları olan Kent Orkestrası’nın, dünün bando takımından, bugünün dünyaca ünlü sanatçılarının birlikte konser vermek istediği bir orkestraya dönüştüğünü belirten, en eski üye Hilmi Korkut, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın temellerinin, 1976 yılında “Ankara Belediyesi Şehir Bandosu” olarak atıldığını söyledi.
Başlangıçta zabıtalardan kurulu kadrosuyla çalışmalarına başlayan Ankara Belediyesi Bandosu, resmi açılışlar, heyetleri karşılama ve milli bayramlarda boy gösteriyor. Topluluğa, 1978 yılında flüt ve gitar çalmak üzere sanatkar işçi kadrosuyla katılan orkestranın usta müzisyeni Hilmi Korkut, ilk zamanlarda bandonun icra edebileceği hafif müzik parçaları çaldıklarını belirtti.
Ankara Belediyesi’nin Büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla birlikte Ankara Bandosu’nun kaderinin de değiştiğini anlatan Korkut, grubun adının, 1985 yılında “Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası” olduğunu kaydetti.
Korkut, değişen adıyla birlikte kadrosu tamamen profesyonel müzisyenlerle yenilenen Orkestra’nın müzisyenlerine de "sanatçı" statüsünün verildiğini kaydetti. Müzikal yolculuklarının yepyeni bir boyuta taşındığına dikkat çeken Korkut, özellikle 2009 yılından itibaren de sadece sayılı orkestraların sahip olduğu mükemmel prova salonunda çalışmaya başladıklarını söyledi.
Konserlerini, Gençlik Parkı içindeki Konser Salonu’nda verdiklerini belirten Hilmi Korkut, "Eskiden sazların eskiyen parçalarını dahi değiştiremezken, bugün yenilerini almaya başladık. Kayıtlar ve repertuar olanakları derken, orkestramız aldı yürüdü. 2000 yılına kadar orkestraya dışarıdan gelen sanatçılar eşlik ederken, bu tarihten sonra kadrolu ve genç sanatçılar alınmaya başlandı. Müzikal anlamda daha da modernleştik” diye konuştu.
-BANU, NUR YOLDAŞ, ERCAN TURGUT…
Kuruluşundan itibaren her biri ayrı birer değer olan müzisyenleri bünyesinde barındıran Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, 2000 yılından itibaren ünlü sanatçılar Ercan Turgut, Nur Yoldaş ve Banu Kırbağ’ı kadrosuna kattı.
Bu yıldan itibaren solist eşliğinde konserlerini vermeye başlayan Orkestra, 8 yıldır, 200’e yakın film, dizi ve tiyatro müziği bestesi bulunan, ulusal ve uluslararası ödüllerle başarısı tescilli olan Kemal Günüç’ün şefliğinde yoluna devam ediyor.
-ŞEF GÜNÜÇ: “BU KADAR GENİŞ SKALADA MÜZİK YAPAN ORKESTRA NADİR"
Başkent Orkestrası’nın şefliğini başarıyla yerine getiren Kemal Günüç, 1988 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Obua ve Bestecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 1990 yılında piyanist olarak girdiği Orkestrada, 2007’den itibaren de şef olarak görev yaptığını söyledi.
Günüç, 31 kişilik orkestranın nefesli sazlar ve altyapıda bas gitar, elektro gitar, piyano ve davuldan oluştuğunu belirterek, Kent Orkestrası’nı, “Türkiye’ de bu kalitede, bu çeşitlilik ve bu kadar geniş bir skalada müzik yapan bir orkestra nadirdir. Biz bu orkestraların da başında geliyoruz” diye gururla anlatıyor.
Farklı şehir ve ülkelerde katıldıkları caz festivallerinde büyük ilgi gördüklerini ve bundan mutluluk duyduklarını kaydeden Şef Günüç, kadroya yeni katılan genç müzisyenlerin orkestraya çok büyük katkıları olduğunu kaydetti. Günüç, "Dünyanın sayılı starlarından olan Türk cazcılarından Ayşe Gencer, Meltem Ege ve Okay Temiz ile konserler verdik. Bazı sanatçılar, önce önyargıları olmasına rağmen, bizimle çalmaya başladıktan sonra ‘yüksek seviyede bir orkestra’ olduğumuzu söyleyerek, değişen düşüncelerini ifade ediyorlar” dedi.
- “KONSERLERDE İZDİHAM OLUYOR “
Farklı skalalarda müzik yaptıklarını ifade eden Günüç, “Bizi takip eden geniş bir kitlemiz var. Öyle ki, bazı konserlerimizde oturacak yer kalmıyor ve izdiham oluyor. Ankara’nın sanat hayatına büyük katkımız olduğuna inanıyorum. Özellikle müziği, gürültülü ortamlarda dinlemek istemeyenler konserlerimizi tercih ediyor” dedi.
“Yaptığımız işin kıymetini bilen, bize ve sanatımıza değer veren bize birçok olanağı sağlayan Başkanımız Melih Gökçek’e teşekkür ediyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Günüç, “Her zaman yanımızda ve arkamızda olan bir yönetici kadrosuyla çalışmaktan çok mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum” diye konuştu.
-NUR YOLDAŞ, “EN MUTLU GÜNLERİM KENT ORKESTRASI’NDA GEÇTİ"
Bir döneme damga vurmuş “Sultan-ı Yegah” şarkısının yorumcusu ünlü sanatçı Nur Yoldaş da Kent Orkestrası’nın kadrolu sanatçısı. Orkestraya, Başkan Gökçek ile eşi Nevin Gökçek’in davetiyle katıldığını belirten Yoldaş, “Memnuniyetle kabul ettiğim davetle, 40 yıllık sanat hayatımın son 15 yılını Kent Orkestrası’nda geçirdim. Büyük bir samimiyetle söyleyebilirim ki; en mutlu günlerim Kent Orkestrası’nda geçti. Umarım nefesim yettiği, sağlığım elverdiği sürece burada şarkı söylerim” dedi.
Son derece özgür bir ortamda çalıştıklarını da ifade eden Yoldaş, “Bize şahane salon yaptılar. Bunun için Sayın Başkanımıza çok teşekkür ederim. Teknik anlamda aldığımız destekler çok önemlidir. Yüksek bir moralle çalışıyoruz” diye konuştu.
-“TÜRKİYE’NİN SAYILI MÜZİSYENLERİYLE ÇALDIK”
Orkestra’nın bir diğer kıdemli sanatçılarından olan, saksafon, klarnet ve piyano gibi birçok müzik aleti çalan Mehmet Erdekli de Kent Orkestrası’nda tam 25 yılı geride bırakmış… Orkestraya müzisyen olarak sağladığı katkının yanı sıra eserlerin aranjörlüğünü de yapan Erdekli, orkestrayla bağının, öğrencilik yıllarından itibaren provalara katılmasıyla başladığını söyledi.
Mezun olduktan sonra sınavla girdiği Kent Orkestrası’nda, Türkiye’nin sayılı müzisyenleriyle birlikte çalışmaya başladığını anlatan Erdekli, Orkestra’dan birçok şey öğrendiğini kaydetti. Senfonik konserlere de imza attıklarını bildiren Erdekli, albümü yapılmış "Derin Köklerin Türküleri" adlı çalışmanın da sağlam altyapısıyla güçlü bir proje olduğunu ifade etti.
Orkestra’nın kadın müzisyenlerinde flüt sanatçısı Nurgül Benzetsel ise 25 yıldır Kent Orkestrası’nda adeta bir ömür geçirdiğini ifade ederek, “Yaptığımız müziğin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Obua mezunuyum… İkinci bir enstrüman olarak flüt çalıyorum… Biz ne kadar çok konser veriyorsak o kadar orkestra işlevini yerine getirmiş olur. Orkestranın misyonu açısından halka daha yakın olarak çalışıyoruz” sözleriyle duygularını dile getirdi.
Orkestra’nın genç üyelerinden biri olan Emre Öztürk de 8 yıl önce katıldığı Orkestra’da alto saksafon çaldığını ve konserlerinde, türküden caza kadar her türlü müziği yaptıkları için geniş bir dinleyici kesimine ulaştıklarını ifade etti. Öztürk, “Sanatın en güzel dallarından biri olan müziğin özgür bir ortamda yapılıyor olması çok önemlidir. Dünyada daha da çok tanınabilecek olanak ve yeterliliğe sahip olabiliriz. Çünkü çok başarılı müzisyenlerle birlikte ve eskiyle kıyaslanmayacak mükemmel bir ortamda çalışıyoruz” diye konuştu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, 27 Aralık Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 96. yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Gençlik Parkı Tiyatro Salonu'nda "30. Yıl Konseri" de verecek.