Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

6. Su ve Kanalizasyon İstişare Toplantısı…

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, 16 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞEN “SU VE KANALİZASYON İSTİŞARE TOPLANTISI”NA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR -ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU’NUN DA KATILIMIYLA GERÇEKLEŞEN TOPLANTININ AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPAN BAŞKAN GÖKÇEK: “TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ İŞİNİ YAPAN İNSANLAR BU TOPLANTIDA BİR ARAYA GELDİ” “SU VE KANALİZASYON İDARELERİNİN TABİ OLDUĞU 2560 SAYILI KANUN YENİDEN ELE ALINMALI” -BAKAN EROĞLU: “BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SAYIN MELİH GÖKÇEK’E VE ASKİ’YE TOPLANTI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. BU TOPLANTILAR GERÇEKTEN TECRÜBE VE BİLGİ AKTARIMI KONUSUNDA SON DERECE FAYDALI”

10 Şubat 2012 Cuma 15:29
6. Su ve Kanalizasyon İstişare Toplantısı…

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 16 Büyükşehir Belediyesi’nin su ve kanalizasyon işletmelerinin katılımıyla düzenlenen “6. Su ve Kanalizasyon Toplantısı”na ev sahipliği yapıyor. 
ASKİ Genel Müdürlüğü Beştepe Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştiren toplantının açılışına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 16 Büyükşehir Belediyesi’nin Su ve Kanal İşleri Genel Müdürleri ile ilgili bürokratlar katıldı.

toplanti_400_2_10022012.jpg

Toplantının açılış konuşmasına Başkan Gökçek’e teşekkür ederek başlayan Bakan Eroğlu, Su ve Kanal İşleri Genel Müdürlüklerinin birinci vazifesinin su temini olduğunu belirterek, tüm belediyelerin 2060 yılına kadar su temini için mutlaka planlamalarının olması gerektiğini söyledi.

-“SU KAYNAKLARINIZI HAZIRLAYIN”

Bu tarz toplantıların bilgi ve tecrübe aktarımı konusunda faydalı olduğunu kaydeden Bakan Veysel Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın görev ve işlevleri konusunda da katılımcılara bilgiler vererek, “Su kanalizasyon idarelerinin birinci vazifesi vatandaşa sağlıklı ve yeterli su temin etmektir. Bazı şehirlerde kuraklık nedeniyle sıkıntı olabilir. Bu konudaki sıkıntılar hususunda her türlü yardımı yapmaya hazırız. Sizlerden şunu istirham ediyorum. 2040-2060 arasında yetecek şekilde su kaynaklarınızı hazırlayın” dedi. 
Büyükşehirlerin su kaynaklarını geliştirip geleceğe hazırlamaları gerektiğini de ifade eden ve sağlıklı içme suyundan, alt yapıların yenilenmesine, apartman ve bina tesisatlarının yapımından, bina su depolarının temizliğine kadar pek çok konuyla ilgili bilgi veren Bakan Eroğlu, baraj havzalarının ağaçlandırılmasının önemine de değindi.
 
-BAŞKAN GÖKÇEK, PROBLEMLERİ ANLATTI

Suyun vatandaşa ulaştırılamaması halinde toplumun perişan olacağını bu yüzden de toplantıda Türkiye’nin en önemli işini yapan kişilerinin bulunduğunu kaydederek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Sözlerimi uzatmayıp aslında birkaç konuda problemlerimizi bakanımıza arz edip, bu konuda sayın bakanımızın fikirlerini almak istiyorum” dedi.

toplanti_400_3_10022012.jpg

Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bugüne kadar genellikle çalışanlarının sesi olmaya çalıştığını kaydeden Başkan Gökçek, “Son günlerde de sözleşmeli personellerle ilgili çok ciddi talepler var. Sayın bakanım beni Twitter’da hiç rahat bırakmıyorlar. Bir nevi gönüllü temsilci olarak tayin ettiler. Faruk bey (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ) geçtiğimiz hafta içerisinde müjde vermiş. Hepsi durumlarıyla ilgili konunun sonucunu bekliyor” diye konuştu.
Bakan Eroğlu’na su ve kanalizasyon işleri ve çalışanlarının sorunları ile ilgili taleplerini de aktaran Başkan Gökçek, şunları söyledi:
 “Su Kanun taslağı çalışmalarında, Su ve kanalizasyon idarelerinin isteklerinin dikkate alınmasını size arz ediyoruz. Özellikle su ve tahsis komisyonlarında, su idarelerinin büyükşehirlerde temsilcileri yok. Bu konuda bizden de mutlaka bir temsilci alınmasının faydalı olacağını mütalaa ediyoruz.
Ayrıca bizim su idarelerinde çalışan personelimiz, memur hakkından direkt yararlanamıyor. Arzu ediyoruz ki, 4483 sayılı kanuna tabi olsunlar. Biliyorsunuz ASKİ, İSKİ ve her tarafta su idaresi çalışanları herhangi bir şikayet olduğu zaman direkt savcılığın önüne çıkıyorlar. Halbuki büyükşehir belediye elemanı olacak olsalar, önce İçişleri Bakanlığı ve valiliğin kontrolünden geçip, soruşturma ve inceleme yapılıp, icap ederse adliyeye gidiyorlar. Bu memur için çok ciddi bir güvence. Yani yolda birinin ayağı bir kanala takılsa; ASKİ, İSKİ diğer teşkilatlarımızın mensupları hemen kendisini adliyede buluyor. Bu konuda 4483 güvencesini, biz bu kuruluşlarımıza arzu ediyoruz. Sizlerden talep ediyoruz. Takdir sizin.”
Başkan Gökçek, su ve kanalizasyon idarelerinin tabi olduğu 2560 sayılı kanunun da yavaş yavaş işlevini yitirdiğini ifade ederek,  “Bu kanunun yapılacak çalışmayla yeniden ele alınması ve günün şartlarına göre yeni düzenlemeler yapılması son derece faydalı olacak. Bu konuda da genel istek olarak talepte bulunuyoruz” dedi. Mücavir alan sınırları içerisinde, özellikle yer altı sularının yetkisinin su ve kanalizasyon idarelerine verilmesini teklif eden Başkan Gökçek,  bu konudaki gelir kaçağı ve kontrolsüz kullanımının da önüne geçilmiş olacağını söyledi.
-SU İDARELERİNDE ÇALIŞANLARIN HAKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ 
 
Su idarelerinde çalışanların yaşadığı sıkıntılara da değinen Başkan Gökçek, “Bir de son olarak su idarelerinde çalışan arkadaşlarımızın üst yöneticilerin bir sıkıntısı var. Kanun hükmündeki kararname ile ‘eşit işe, eşit ücret’ felsefesi ortaya koyuluyor. Sadece ve sadece su idarelerinde çalışanlar bunun haricinde tutuluyor. Arkadaşlarımız toplamda bin kişiler. Bu manada özellikle buradaki arkadaşların tamamının böyle bir talepleri var. Bunlar bir araya gelecek olursa sorunları da hallolmuş olacak” diye konuştu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı “6. Su ve Kanalizasyon İşleri İstişare Toplantısı”nın Kızılcahamam’da devam edeciğini söyleyen Başkan Gökçek, “Hafta sonuna kadar sürecek seminer ve toplantılar bütün ekipler ve gruplar için son derece faydalı olacak. Ankara olarak böyle bir toplantıya ev sahipliği yaptığımız için gurur duyuyoruz. Sizleri de aramızda gördüğümüz ve bizi kırmayıp geldiğiniz için şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

-BAŞKAN GÖKÇEK’İN TALEPLERİNE CEVAP

Başkan Gökçek’in su tahsisi konusundaki teklifini değerlendireceklerini kaydeden Bakan Eroğlu, sözleşmeli personelin sorunlarına ilişkin olarak da “Sayın Başkanın Twitterına gelen mesajlarını ben de görüyorum. Bana da geliyor. Bu çalışanların sorunlarının bir an önce çözülmesi gerekiyor” diye konuştu. Su ve kanalizasyon işlerinde çalışan memurların 4483 sayılı kanunun teminatı altına alınmasında fayda olduğunu ve 2560 sayılı yer altı sularıyla ilgili kanunun da günün şartlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Bakan Eroğlu, “eşit işe, eşit ücret” konusunda da “Bu da çok önemli. Bu konuda da yüzde yüz haklısınız. Şu anda süresi doldu. Ancak yeni bir kanuni düzenlemede önerge sunarak düzeltme imkanı vardır diye düşünüyorum” dedi.
 Başkan Gökçek’e, düzenlenen toplantı için yeniden teşekkür eden Bakan Veysel Eroğlu, “Bu toplantılar gerçekten tecrübe ve bilgi aktarımı konusunda son derece faydalı” diye konuştu.  
Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç da
su ve kanal idarelerinin 24 saat kesintisiz hizmet veren, insan yaşamı ve çevreyle ilgili olan Türkiye’nin en hassas kurumlarından biri olduğunu kaydederek başladığı konuşmasında, “16 adet idare, sorumlu olduğu şehirlerin içme suyu ve atık su hizmetlerini başarıyla yürütmektedirler. Bu istişare toplantılarında sorunlarımızı masaya yatırıyor ve ortak çözümler bulmaya çalışıyoruz” dedi.
Bu yıl 6.’sı düzenlenen, “Su ve Kanalizasyon İstişare Toplantısı”, 16 büyükşehir belediyesinin su ve kanalizasyon işletmelerinin genel müdürleri ve bürokratlarının katılımıyla Pazar gününe kadar Kızılcahamam’da devam edecek.