Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

AKK BAŞKANI HALİL İBRAHİM YILMAZ'DAN BM İKLİM ZİRVESİ'NDE ANKARA GÖLBAŞI SEVGİ ÇİÇEĞİ İTTİFAKI ÇAĞRISI

Ankara Kent Konseyi (AKK) Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, 26. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'na (COP26) katılan tüm ülkeleri, Gölbaşı Sevgi Çiçeği üzerinden gönüllülük ve sevgi esası üzerine ittifak kurmaya davet etti. Yılmaz, “Tüm insanlığı sevgi odaklı bir dünyanın sağlayacağı nimetleri kardeşçe paylaşmaya çağırıyorum” dedi.

04 Kasım 2021 Perşembe 12:15
AKK BAŞKANI HALİL İBRAHİM YILMAZ'DAN BM İKLİM ZİRVESİ'NDE ANKARA GÖLBAŞI SEVGİ ÇİÇEĞİ İTTİFAKI ÇAĞRISI

   Ankara Kent Konseyi (AKK) Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, 26. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'na (COP26) katılan tüm ülkeleri, Gölbaşı Sevgi Çiçeği üzerinden gönüllülük ve sevgi esası üzerine ittifak kurmaya davet etti. Yılmaz, “Tüm insanlığı sevgi odaklı bir dünyanın sağlayacağı nimetleri kardeşçe paylaşmaya çağırıyorum” dedi.

Ankara Kent Konseyi (AKK) Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, İskoçya’nın Glasgow kentinde dü­zenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 26. İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) katıldı.

     120’den fazla ülke liderinin katıldığı konferansta Başkent’tin sivil toplum kuruluşlarını temsil eden Yılmaz, “İklim Değişikliğine Sektörel Yaklaşımlar” başlıklı panelde tüm ülkelere ‘Ankara Gölbaşı Sevgi Çiçeği’ üzerinden seslenerek gönüllülük ve sevgi esası üzerine ittifak kurma çağrısında bulundu.

     Yılmaz, ‘Sevgi, Saygı, Empati, Çevre Bilinci, İnsan Hakları ve Refahı, İnsan Sorumlukları, Doğayı Korumak ve Geliştirmek, Şefkat ve Hoşgörü, Bilinçli Tüketim, Hayvan Refahı’nı sembolize eden Sevgi Çiçeği benzetmesi yaparak, “Katılımcısı olduğumuz COP26 ile aynı amaca hizmet ettiğimizi söylemekten gurur duyan bir çevre dostu olarak tüm insanlığı sevgi odaklı bir dünyanın sağlayacağı nimetleri kardeşçe paylaşmaya çağırıyo­rum” dedi.  

“KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ HAFİFLETMEKTE ÇARESİZ KALDIK”

    Başkent’te bin 325 bin kamu ve sivil toplum kuruluşunu ve 5 bin binden fazla gönüllüyü temsil eden Ankara Kent Konseyi’nin Türkiye’de ilk ‘İklim Meclisi’ kurduğunu hatırlatan Yılmaz, Ankara'da da iklim değişikliğinin etkisini yoğun bir şekilde hissettiklerini belirterek, “Kişi başına düşen su tüketim miktarı yakın zamana kadar 237 litre iken, şimdilerde baraj doluluk oranlarımız azalıyor. Şehrimizde hava sıcaklığının yakın gelecekte 4,5 dereceye kadar artabileceğine dair araştırmalar var. Tehlikenin boyutunun farkındayız” diye konuştu.

     Önlem alınmaması durumunda gelecek 10 yıl içinde büyük felaketlere doğru gidileceğine dikkat çeken Yılmaz, “İçinde bulunduğumuz yıl, benim güzel ülkem Türkiye da­hil olmak üzere birçok ülke çevre felaketleri yaşayarak bu büyük tehlikeyle yüzleşti. Buna rağmen küresel ısınmanın etkilerini hafifletmekte çaresiz kaldık. Sadece üç ay içerisinde, haftalarca süren orman yangın­larıyla, Marmara Denizi’ni öldüren müsilajla ve Karade­niz kıyılarındaki kentlerimizde su baskınlarıyla karşılaş­tık” ifadelerini kullandı.

     Ankara Büyükşehir Belediyesinin AKK ile iklim ve çevreyi ilgilendiren konularda ortak akılla kararlar aldığının da altını çizen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Binlerce katılımcı ile Türkiye’nin ilk Bisiklet Meclisi’ni kurduk. Ankara’nın yayalaşması ve bisiklet yollarının artması için oy birliğiyle kararlar aldık. Uygulama sürecini başlattık. Onlarca çevre örgütü ve çevre dostlarının gönüllü katılımıyla, İklim ve Çevre Meclisi’ni kurduk. “Suya Saygı Buluşmaları”, deprem, doğal afet gibi konularda onlarca farkındalık toplantısı yaptık ve tavsiye kararları aldık. “Ata Tohumu Hareketi” ve Ankara Büyükşehir Belediye Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile iş birliği içerisinde genetiği değiştirilmemiş, vahşi sulamaya ihtiyaç duymayan tarımı teşvik ettik. Örnek uygulamalar başlattık. Dünya Temizlik Günü’nde Estonya’da başlayan “Let’s Do It” hareketiyle işbirliği yaparak, Ankara’da görev yapan çok sayıda ülkenin Büyükelçileri, vatandaşlarımız ve binlerce öğrencimizle çevre ve iklim konusunda etkinlikler düzenledik. Ankara Kent Konseyi olarak aldığımız tavsiye kararı ile Türkiye’de ilk İklim Şube Müdürlüğü’nün Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde kurulmasına katkı yaptık. Kırsal kalkınmadan doğal afetlere; vahşi sulamanın önlenmesinden yeşil enerjiye, sıfır karbon emisyonundan yutak alanların geliştirilmesine kadar tavsiye kararımız ile Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bütün siyasi partilerinden seçilmiş temsilcileriyle beraber yönettik.”

“KARBON EMİSYONUNUN EN BÜYÜK SORUMLULARI GELİŞMİŞ EKONOMİLER OLMUŞTUR”

    Dünyanın gelişmiş ekonomilerini karbon salınımı konusunda daha fazla sorumluluk almaya davet eden Yılmaz, Türkiye'nin küresel karbon emisyonuna sadece yüzde 1 etki ettiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ülkemizde yaşadığımız felaketlerin boyutu ve ödediğimiz bedeller, sorumluluğumuzun çok çok üzerinde oldu. Dünyada risk oluşturan karbon emisyonunun en büyük sorumluları gelişmiş ekonomiler olmuştur. Sanayi devriminden bugüne toplumlar refah seviyesini yükseltirken gelecek kuşakların nefes alma özgürlüğü yok edildi. İş dünyasından gelen birisi olarak, gelişmiş ekonomileri, Robin Hood olmaya değil ama sürecin bedelini ödeyen gelişmekte olan ülkelere karşı hakça ve adaletli bir sorumluluk almaya davet ediyorum. Ekonomilerini geliştirmek isteyen diğer ülkelerin üretim ve imalatlarının yüzde 30 oranında arttığı 2010-2019 döneminde yerkürede en yüksek sıcaklık artışları kaydedildi. Aynı süreçte Aral Denizi kum çölüne dönüştü. Binlerce endemik bitkiyi kıyılarında yeşerten Anadolu havzalarının, Ankara'mızın havasının teminatı olan Eymir ve Mogan Göllerinin Aral Denizi ile aynı kaderi paylaşmasından endişeliyiz.”

Gelişmekte olan ülkelerin, aşırı karbon emisyo­nuna sebep olmadan sürdürülebilir kalkınma hedeflerini yakalayabilmesi için idari ve ekonomik yapılanmalarının desteklenmesi gerektiğini ifade eden AKK Başkanı Yılmaz, “Bu süreçte, küresel dayanışma ruhu desteklenmeli ve akıl ve bilim öne çıkartılmalıdır. Biz biliyoruz ki dünyamız yaşanılmaz hale gelirse bunun sonuçları herkesi etkiler. Bugün bile yerküremizde ku­raklık, aşırı yağış, yeterli gıdaya erişememe ve diğer doğal felaketlerin etkisiyle yerinden edilmiş yaklaşık 7 milyon insan var. Sorunun çözümü gecikirse bu felaketlerin be­delini bu konuda hiçbir sorumluluğu olmayan doğmamış çocuklarımız ödeyecektir” uyarısında bulundu.

     BM İklim Değişikliği Konferansı'na Ankara Ticaret Odası Başkan Vekili ve AKK Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yıl­maz’ın yanı sıra ASO 2. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, ASKİ Genel Müdür Yardımcısı İklim Değişikliği Politika Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, Ankara Bilim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Cemalettin Kömürcü ve Akademi Çevre A.Ş. İklim ve Çevre Müdürü Piraye Gök, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Komisyon Üyeleri Sivas Milletvekili Semiha Aydın, Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, İzmir Milletvekili Murat Bakan ile CHP Genel Sekreteri İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ve Başkent Ankara Meclisi Başkanı Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan katıldı.