AKK BAŞKANI YILMAZ, "5. KENT ARAŞTIRMALARI KONGRESİ"NDE
Ankara Kent Konseyi (AKK) Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, 5. Kent Araştırmaları Kongresi’ne katıldı. Gelişen kent kültüründe rant kavramına dikkat çeken ve uyarılarda bulunan Yılmaz, “Kentleri ‘ben’ diyerek ranta dayalı değil, ‘biz’ diyerek sürdürülebilir yönetmeliyiz” dedi.
08 Ekim 2020 Perşembe 10:52YILMAZ: “KENTLERİ ‘BEN’ DİYEREK RANTA DAYALI DEĞİL, ‘BİZ’ DİYEREK SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETMELİYİZ”
Ankara Kent Konseyi (AKK) Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, 5. Kent Araştırmaları Kongresi’ne katıldı. Gelişen kent kültüründe rant kavramına dikkat çeken ve uyarılarda bulunan Yılmaz, “Kentleri ‘ben’ diyerek ranta dayalı değil, ‘biz’ diyerek sürdürülebilir yönetmeliyiz” dedi.
AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Kent Konseyi’nin paydaşları arasında yer aldığı, bu yıl “Kentleşme ve Yaşam Kalitesi” temasıyla gerçekleşen “5. Kent Araştırmaları Kongresi”ne katıldı.
Türkiye’nin 1980’lerden itibaren dünyadaki gelişmelere paralel olarak, yeni bir kentleşme dönemine geçtiğini hatırlatan Yılmaz, bu süreçte kentsel topraktan elde edilen rant kavramının da kent hayatına girdiğine dikkat çekti.
YILMAZ: “SAHTE CAZİBE BÖLGELERİNİ, BU BÖLGELERDE OLUŞAN GEÇİCİ ZENGİNLİKLERİ GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ”
Kent kimliğinin giderek tanımsızlaştığı hatta neredeyse yitirilmeye başlandığı uyarısında bulunan Yılmaz, “Kentin kalbi sayılabilecek Ulus, Kızılay gibi bölgeleri kendi kaderine terk edip, oluşturulan sahte cazibe bölgelerini, bu bölgelerde oluşan geçici zenginlikleri gözden geçirmek zorundayız” değerlendirmesinde bulundu.
Mustafa Kemal Atatürk’ün dönemin koşulları içerisinde bozkır kasabası denilebilecek bir bölgeden modern bir kent yarattığını ifade edenYılmaz, “O yıllarda genç Cumhuriyetin Başkenti için tüm kaynaklar seferber edildi. Cumhuriyet sonrası Ankara’da meydanlar, sokaklar, sanat ve kültür mekânları modern bir kent kurgusuna uygun olarak biçimlendirildi. Bugünün Ankara’sında ise yaşam kalitesinin temel göstergeleri olan nitelikli fiziki çevre ve altyapı ile sosyal ve kültürel yapılar kent içinde dengesiz bir dağılım sergiliyor” dedi.
“BAŞKENTİMİZİ LAYIK OLDUĞU YERE ‘ORTAK AKILLA’ ÇIKARACAĞIZ”
Gelecek nesillere güzel ve yaşanabilir bir kent bırakılması için iş birliği çağrısı yapan AKK BaşkanıHalil İbrahim Yılmaz, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Başkentliler olarak, Başkent’e gönül verenler olarak, gelecek nesiller için bunu yapmaya mecburuz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi ve kültürel çok sayıda mirasın sahibi bir kent olarak, şimdi bu mirasa sahip çıkıp, varımızla yoğumuzla çalışıp Başkentimizi layık olduğu yere ‘ortak akılla’ çıkarmak zorundayız.”
“KATILIM YERELDEN ÇÖZÜM YERELDEN”-
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Birol Ekici’nin moderatörlüğünde yapılan “Kent Konseylerinin Kentsel Yaşam Kalitesinin Artırılmasındaki Rolü” başlıklı oturuma da katılan Yılmaz, İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Mürsel Sabancı ve Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ile birlikte yerel yönetimlerle yapılacak ortak çalışmaların daha da artması gerektiğini konusunda görüşlerini bildirdi.
Oturumda yaptığı konuşmada kentlerde katılımcılığın önemine vurgu yaparak, katılımcılığın aslen yerelden başladığını ve çözümün de yerelden çıkacağını söyleyen Yılmaz, “Biz bugüne kadar yerel yönetimin ne kadar hayati olduğunu anlatamadıysak bu elbette bizim sorunumuzdur. Üniversite, organize sanayi bölgeleri, meslek odaları, ticaret ve sanayi odaları, vakıf ve derneklerin güçlü bir bileşen oluşturduğu Ankara Kent Konseyi’nin bu verilerle kent adına çözüm üretebilmesi gerekiyor. İşte Kent konseyleri de kentin yaşam kalitesini artırmak için bu noktada devreye giriyor” diye konuştu.
Kent Araştırmaları Enstitüsü, İdeal Kent Dergisi, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Ankara Kent Konseyi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iş birliği ile pandemi süreci nedeniyle sanal ortamda gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek kongrede; Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Kent Araştırmaları Enstitüsü Genel Sekreteri Yusuf Sunar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Can Giray Özgül de yer alacak.