Ali GÖKŞİN İstanbul’da, MİA Projesi’ni Anlattı…
-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI GÖKŞİN, İSTABUL’DA DÜZENLENEN ARKİPARC’12 FUARI’NDA BAŞKENT ANKARA’NIN VİZYON PROJELERİNDEN OLAN MİA (MERKEZİ İŞ ALANLARI) KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ’Nİ ANLATTI -MİA PROJESİ’NDE YAŞANAN GELİŞMELERİ VE SON DURUMU DİNLEYİCİLERLE PAYLAŞAN GÖKŞİN, ANKARA’NIN EN YÜKSEK BİNASI’NIN DA BU BÖLGEYE YAPILACAĞINI SÖYLEDİ
28 Mart 2012 Çarşamba 13:58 Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gökşin, İstanbul’da düzenlenen ARKİPARC’12 Fuarı’nda, MİA (Merkezi İş Alanları) Kentsel Dönüşüm Projesi’ni anlattı.
Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul sektörü temsilcileri, mimarlar ve şehir plancılarının stantlarıyla katıldığı ve bilgi paylaşımında bulunduğu organizasyonun açılış konuşmasını yapan ve Ankara’daki Kentsel Dönüşüm Projelerinden bazılarını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ardından, Gökşin de MİA Projesi’ndeki son durumu dinleyicilerle paylaştı.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Celal Abdi Güzer’in moderatörlüğünde düzenlenen “Ankara MİA Kentzsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” başlığındaki panelde ilk olarak sözü Ali Gökşin aldı. Projenin uygulayıcılarından Mimar Ali Osman Öztürk ve Mesa Mesken Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özhan Akçalı öncesi konuşan Ali Gökşin, projeye ilişkin bilgi vererek, görüntüler eşliğinde projenin Ankara’nın tam göbeğinde bulunduğunu söyledi. 400 kişilik 9 ayrı kooperatif kurulduğunu ve 8 bin kişiyle anlaşıldığını kaydeden Ali Gökşin, “Yaptığımız çalışmalar sonucunda şu an itibariyle 85 bin metrekarelik bir arsanın içerisinde 50-55 bini bize ait” dedi.
-“533 BİNAYI ANLAŞARAK YIKTIK”
Bölgenin 5 binlik ve binlik planlarını da bitirdiklerini ve 80 bin metrelik alanın tapusunu dağıtacaklarını anlatan Gökşin, MİA proje alanının bulunduğu bölgede 533 binanın yıkıldığını ve hepsiyle de anlaşılarak bu çalışmaların yapıldığını söyledi.
Proje alanının bir tarafından metro geçtiğini, diğer tarafında da metro çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Gökşin, MİA projesi kapsamında bölgede oteller, alışveriş merkezleri, kültür sanat ve eğlence merkezleriyle yeni bir şehir kurulacağını kaydederek, “Tamamına yakını ekonomik ömrünü tamamlamış binalarla dolu ve önemini kaybetmiş olan İskitler, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği çağdaş bir şehir merkezi oluşturma projesidir” dedi.
Projeyi, “estetik, çağdaş ve fonksiyonel bir kentsel doku oluşturmak, Ankara’nın en yüksek binası ile diğer yüksek katlı binaların mimari uyum ve estetik anlayışla bütünleştirilmesi sonucunda, şehir merkezinde yeni bir silüet oluşturulması” olarak niteleyen Gökşin, Berlin, Paris, Londra gibi dünyada sayılı örnekleri bulunan bu projeyi Ankara’ya da kazandıracaklarını söyledi.
Toplam alanın 90 hektar olduğunu ve bunun 64 hektarlık bölümünü MİA 1Projesi’nin oluşturduğunu, burada da merkezi iş alanlarının olacağını ifade eden Gökşin, “Geriye kalan ise MİA-2 olan bölüm de konut alanını oluşturuyor” dedi.
-“ANKARA’NIN EN YÜKSEK BİNASI BURADA OLACAK”
Ankara’nın en yüksek binası olan 44 katlı ofis bloğunun da bu bölgede yapılacağını izleyenlerle paylaşan Gökşin, proje görüntüleri eşliğinde yaptığı sunumunda, bölgede çarşılar, alışveriş merkezleri, sektörel çarşılar ve 5 yıldızlı bir otel planlandığını söyledi. Alt yapı çalışmalarının da kurumlarla koordineli bir şekilde sürdüğünü anlatan Gökşin, “Bu proje alanı Ankara’nın tam ortasında, tüm yerleşim merkezlerine 10-15 dakikalık mesafede bulunacak” diye konuştu.
-AKÇALI: “ÇALIŞMA İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Ali Gökşin’in ardından yine projeye ilişkin bilgi veren, projenin uygulayıcılarından Mimar Ali Osman Öztürk de “Biz burayı Ulus’un yeniden yaşatılması ve canlandırılması için de bir fırsat olarak gördük” dedi.
Panele konuşmacı olarak katılan Mesa Mesken Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özhan Akçalı ise sözlerine Gökşin’i yaptığı çalışmadan dolayı teşekkür ederek başladı. “Projeye baktıkça ne kadar önemli, büyük zorluklar aşılarak gelinmiş onu görüyorum” diyerek konuşmasını sürdüren Akçalı, şunları söyledi: “Böyle bir işi yapmanın zorluklarını sıralayacak olursak, üçüncü sırada bu inşaatı yapmak gelir. İkinci zorluk onu pazarlamaktır. Satamazsanız yapamazsınız. Ama en zoru onun hukukunu çözmektir. Hele böyle karmaşık bir ortamda. O yüzden sizi ve ekibinizi kutlamak istiyorum. Çok zor bir iş halledilmiş.”