ANKAPARK’TAN, “ARTI 13 MİLYON TL”
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı büyük oranda gerçekleştirilen ve işletme ihalesi geçtiğimiz aylarda yapılan Ankapark’taki dünyanın en büyük Güneş Enerji Santrali’nden (GES) yıllık 15 milyon kilowatsaat elektrik üretilecek.
26 Kasım 2018 Pazartesi 12:05BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YAPIMINI BÜYÜK ORANDA TAMAMLAYARAK, İŞLETME İHALESİNİ YAPTIĞI ANKAPARK’TA BULUNAN DÜNYANIN EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ’NDEN YILLIK 13 MİLYON TL GELİR ELDE EDECEK
-ANKAPARK’TAKİ 5 BİN ARAÇLIK AÇIK OTOPARK ÜZERİNDE KURULU OLAN 83 BİN 400 GÜNEŞ PANELİNDEN YLLIK 15 MİLYON KİLOWATTSAAT ELEKTRİK ÜRETİLECEK
-OTOPARKTA AYRICA ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN ŞARJ EDİLEBİLMESİ İÇİN 20 ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONU DA BULUNUYOR
-BURADA ÜRETİLECEK ELEKTRİK SAYESİNDE HER YIL 20 BİN 800 AĞAÇ DİKİLMİŞ KADAR KARBON GAZI EMİSYON DEĞERLERİNDE DÜŞÜŞ SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı büyük oranda gerçekleştirilen ve işletme ihalesi geçtiğimiz aylarda yapılan Ankapark’taki dünyanın en büyük Güneş Enerji Santrali’nden (GES) yıllık 15 milyon kilowatsaat elektrik üretilecek.
GES’ten üretilecek elektrik de satılarak, Büyükşehir Belediyesi’ne, işletme şartlarındaki ihale bedelinin yanı sıra 13 milyon liralık ek gelir sağlanmış olacak.
Ankapark’taki 5 bin araçlık otopark üzerine kurulu olan 83 bin 400 güneş panelinin üreteceği elektriğin yanı sıra parkta, elektrik araçların şarj edilebilmesi için 20 ayrı elektrikli araç şarj istasyonu da yer alıyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ
Büyükşehir Belediyesi’nin yıllık 26 milyon 400 bin lira kira bedelinin yanı sıra gelirinin yüzde 3'ünün verilmesi koşuluyla işletme ihalesi gerçekleştirilen Ankapark’tan, bir ek gelir de otoparktan sağlanacak.
Dünyada en büyük çatı üzeri uygulamalı projesi sayılan Ankapark Güneş Enerji Santrali’nden üretilecek elektriğin satılmasıyla, Büyükşehir Belediyesi yıllık 13 milyon TL ek gelir elde edecek. Önümüzdeki aylarda devreye girmesi beklenen Ankapark GES’in kurulumu için yaklaşık 15 bin metre yüksek gerilim kablosu kullanılırken, 10 adet de trafo yapıldı.
ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONU DA VAR
Park halindeki araçların olumsuz hava koşullarından etkilenmesini engelleyecek çatı örtüsü ile panel taşıyıcı sistemin çeşitli tip ve modüllerin bir araya getirilmesiyle toplamda 2 bin 100 ton çelik kullanıldığını da ifade eden yetkililer, “Gelecekte aratacak talep ile otomotiv teknolojisine hizmet edecek, artırılabilir özellikte olan ve ayda yaklaşık 4500 aracı sarj edebilecek kapasiteye sahip, 20 elektrikli araç sarj istasyonu da GES sistemimiz içerisinde yer alıyor” dediler.
GES sayesinde yıllık üretilecek olan 15 milyon kilowatsaat elektrik ile yaklaşık 10 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanabileceği bilgisini de veren yetkililer, “Bu da Büyükşehir Belediyesi’ne yıllık 13 milyon TL’nin üzerinde bir gelir sağlayacak” açıklamasında bulundular.
HER YIL 20 BİN 800 AĞAÇ DİKİLMİŞ KADAR OLACAK
Üretilen bu elektrik enerjisi sayesinde her yıl 20 bin 800 ağaç dikilmiş kadar karbon gazı emisyon değerlerinde düşüş sağlanmasının hedeflendiğinin de altını çizen yetkililer, şu bilgileri verdiler:
“Aynı büyüklükte elektrik enerjisi elde etmek için gerekli 2 milyon 822 bin 950 kilogram kömür, 4 milyon 630 bin 173 litre likit petrol gazı ve 3 milyon 260 bin 927 litre doğalgaz kullanımına ihtiyaç duyulmayacak. Güneş enerji sistemlerinin tükenmez ve ucuz enerji kaynağı olmasının yanında enerji üretiminde çevresel zararların ortadan kaldırılması yönünde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından dünya ölçeğinde önemli bir ilke imza atıldı.”