Ankara Adliye Binası’nın Yeni Yeri, Toptancı Hal’in Şimdiki Alanı Olacak…
-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ'NDE, TOPTANCI HALİNİN ŞEHİR DIŞINA TAŞINMASI VE BOŞALACAK ARAZİNİN, ADALET SARAYI İNŞASI İÇİN BAŞSAVCILIĞA DEVRİNE KARAR VERİLDİ -MEVCUT ADLİYE BİNASININ DA YIKILARAK “YEŞİL ALAN, TOPLU TAŞIM TRANSFER ALANI VE OTOPARK ALANI” OLARAK KULLANILMAK ÜZERE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE TAHSİS EDİLMESİ KARARLAŞTIRILDI -BAŞKAN GÖKÇEK: “BU ALANIN ANKARA'YA ULAŞIM AÇISINDAN CİDDİ ANLAMDA NEFES ALDIRACAK BİR YER OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”
19 Aralık 2011 Pazartesi 06:56Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başkanlığında toplanan Belediye Meclisi’nde, Toptancı Hal’in şehir dışına taşınması ve boşalacak arazinin, Adalet Sarayı inşası için Ankara Başsavcılığı’na devredilmesine karar verildi.
Mevcut adliye binasının da, yıkılarak “yeşil alan, toplu taşım transfer alanı ve otopark alanı” olarak kullanılmak üzere Büyükşehir Belediyesi'ne tahsisi de karara bağlandı.
Meclis toplantısında oylamaya sunulan başkanlık yazısında, Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nin, yeni çıkan hal kanunuyla belediyeye gelir sağlama açısından hiçbir cazibesi kalmadığı belirtildi. Toptancı Hali’nin şehir içinde kalmasının trafik açısından da problemler yarattığını, dolayısıyla tesisin, Ankara çevre yolu kenarına çıkarılmasının planlandığı ifade edildi. Diğer yandan Ankara Adliyesi'nin, artan nüfus karşısında yetersiz kaldığı ve yeni bina için 400 bin metrekare alana ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
Belediye Meclisi’nde okunan başkanlık yazısına göre, Atatürk Orman Çiftliği sınırları içinde Yenimahalle yolu üzerinde yer alan Toptancı Hali’nin arsası, yasayla Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne satılmış ve başka bir amaçla kullanılamayacağı belirtilmişti. Ancak geçtiğimiz Kasım ayında yayımlanan kanun hükmünde bir kararnameyle yeniden düzenleme yapıldı ve “Atatürk Orman Çiftliği Arazisinden 167 bin 500 metrekarelik kısmının Ankara Belediyesine Satılması Hakkında Kanunun” ilgili maddesine, “Adalet hizmetlerinde veya Bakanlar Kurulunca belirlenecek diğer kamu hizmetlerinde kullanılması amacıyla bu arazinin tamamı ya da bir kısmı ilgili kamu idaresine tahsis edilmek üzere bedelsiz olarak Hazineye devredilebilir” ifadesi eklendi.
Bu yasal altyapı çerçevesinde, söz konusu arazinin toptancı hali olarak kullanımının iptali, toptancı halinin planda gösterilen yere taşınması, bu arazinin Ankara Başsavcılığına, Ankara Adalet Sarayı ve birimlerinin yapılması için bedelsiz devredilmesi, devir karşılığında boşalacak Ankara Adliyesi binasının yıkılarak, yeşil alan olarak kullanılmak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne tahsisi Meclis oluruna sunuldu. Adliye binasından boşalan yerin yeşil alan olarak kullanımıyla ilgili bölüme, yeşil alandan sonra gelmek üzere, “toplu taşım transfer alanı ve otopark alanı” ifadeleri de eklendi.
-ŞEHRİN MERKEZİNDE VE RAHATÇA ULAŞILABİLEN BİR ADLİYE…
Başkan Gökçek, Adalet Bakanlığı'nın bu konuda istekte bulunduğunu belirterek, Şap Enstitüsü'nün olduğu yeri teklif ettiklerini ancak buradaki Hazine arazisinin yaklaşık 80 dönüm hesaplandığını, minimum ihtiyacının ise 400 bin metrekare kapalı alan olduğunu söyledi.
Başkan Melih Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaklaşık 400 bin metrekarelik dev bir inşaat yapılacak. Ankara’nın dışında herhangi bir yer bulabilirdik, ancak Adliye dediğiniz zaman kentin ortasında, rahatlıkla ulaşılabilen, herkesin kolayca gelip gidebileceği bir yer olması gerekiyordu. Ben bu konuda bizim fedakarlık yapmamızın uygun olacağını düşündüm. Ondan dolayı da durum bu şekilde gelişti. Zaten Toptancı Hal oradan kaldırıldıktan sonra alanı, Atatürk Orman Çiftliği'ne otomatikman iade etmek zorundayız. Ayrıca toptancı halinin, belediyeye gelir açısından hiçbir bir cazibesi kalmadı, Toptancı hali, kendisi de özel sektöre çıkmak istiyor. O yüzden Adliye’nin o araziye gelmesini uygun gördük. Yeşil alan olarak mevcut olan Adliye binasının yıkılarak bize devrini istemiştim. Ben aynı alanın, aynı zamanda otopark ve toplu taşım vasıtalarının transfer alanı olarak da değerlendirilmesi için devrini isteyeceğim. Nedir; metro, teleferik, yarın yapılabilecek bir monoray, otobüslerin durabileceği yani geniş bir alanda, geniş de bir otopark olursa, Ankara'ya ciddi anlamda ulaşım açısından nefes aldıracak bir yer olduğunu düşünüyorum.”
Başkan Gökçek’in konuşmasının ardından oylanan gündem maddesi kabul edildi.