Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

ANKARA AĞACA, ÇİÇEĞE VE YEŞİLE BEZENECEK

Dev rekreasyon alanları, irili ufaklı yüzlerce parkı, çiçeklerle bezeli ana arter ve caddeleriyle Ankara artık, Türkiye’nin en yeşil kenti olarak anılıyor.

02 Nisan 2013 Salı 00:00
ANKARA AĞACA, ÇİÇEĞE VE YEŞİLE BEZENECEK

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK:

“BU YIL BOYUNCA 20 MİLYON ADET ÇİÇEK, 150 BİN ADET AĞAÇ VE 3.5  MİLYON ÇALI DİKİMİNİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Dev rekreasyon alanları, irili ufaklı yüzlerce parkı, çiçeklerle bezeli ana arter ve caddeleriyle Ankara artık, Türkiye’nin en yeşil kenti olarak anılıyor.  

Ankara’da Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 8 dev rekreasyon alanının, dünyanın hiçbir Başkentinde bulunmadığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “2013 yılında Ankara ağaca, çiçeğe, yeşile bezenecek. Bu yıl boyunca 20 milyon adet çiçek, 150 bin adet ağaç ve 3.5  milyon çalı dikimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Yeşillendirme çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdürüldüğünü bildiren Başkan Gökçek, bu yıl Başkent’te aralarında Keçiören yesil_330_02042013.jpgEsertepe, Mamak, Kurtboğazı, Yenimahalle, Batıkent, Çankaya Çukurambar olmak üzere çok sayıda yere dev rekreasyon alanı yapılacağını, tüm ilçelere de irili ufaklı pek çok park ve yeşil alan kazandıracaklarını müjdeledi.

-BAŞKENT’TE BOYLU AĞAÇLARLA YEŞİL DOKU

Başkan Gökçek, Başkent’e yıl boyunca 7 metre boyunda güçlü kök sistemine sahip 35-40 santimetre gövde kalınlığında nitelikli ithal ağaçlar ile Sakarya bölgesinden alınan 5 metre boyunda yerli ve nitelikli ağaç dikimleri gerçekleştireceklerini belirtti.

2013 yılında dikilecek toplam 150 bin ağacın yapraklı ağaçlardan Ihlamur, At Kestanesi, Çınar, Akasya, Akçaağaç, Gürgen; ibreli ağaçlardan ise Göknar, Sedir, Mavi Ladin, Batı Ladini, Mazı, Servi    türlerinde seçtiklerini anlatan Başkan Gökçek, bu türlerin Başkent’in iklimine uyum sağlaması nedeniyle tercih edildiğini açıkladı. 

Kentin ana arterlerinde, bulvar ve kent girişleri ile prestij bölgelerinde nitelikli boylu ağaçların dikildiğini ifade eden Başkan Gökçek, diğer caddeler, yeşil alanlar ve rekreasyon alanlarında yerli boylu ağaçların dikim çalışmalarını sürdürdüklerini ayrıca uygun alanlara 3.5 milyon çalı yerleştireceklerini belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, bu yıl rekreasyon alanları, prestij parklar, refüjler ve yeşil alanlara dikilecek 20 milyon adet çiceğin, yazlık ve kışlık mevsimsel çiçek türlerinden seçildiğini söyledi.

-“284 PARKLA PARK ZENGİNİ ANKARA”

Başkent Ankara’nın, yeşil ve doğaya en çok önem veren şehir haline gelmesinin gururunu yaşadıklarını kaydeden Başkan Gökçek, “Büyükşehir belediyesi olarak, devasa  parkların yanında ilçelerde, mahallelerde, sokak aralarında 1994 yılında sadece 19 olan park sayısına, 2013 yılına kadar 265 tane  daha ekleyerek, toplam 284’e çıkarttık, genç yaşlı herkesin hizmetine sunduk. Belediye başkanlığını kazandığımızda kişi başına 2 metrekare yeşil alan düşüyordu. Bizim zamanımızda bu kişi başına düşen alan miktarı 18.76 metrekareye çıktı” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yeşile ve doğaya verilen önemin bir ülkenin gelişmişliğiyle eş değer olarak görülmesi gerektiğine dikkat çekerek, Büyükşehir Belediyesi olarak bu anlamda Başkentin yeşillendirme ve park yapma çalışmalarını hiçbir koşulda aksatmadan en üst düzeyde sürdürdüklerini kaydetti.

-BAŞKENT’E YENİ DEV REKREASYON ALANLARI

Başkan Gökçek, bu yıl yapılması planlanan parklar ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Çalışmalarımız hızla sürüyor. Var olan rekreasyon alanlarına, kısa süre içinde başka rekreasyon alanları ve parklar ilave edilecek. Yemyeşil alanları, çocuk oyun grupları, yaşlılar, gençler, kadınlar için sosyal mekanları, gezi parkurları ve spor alanlarıyla bu parklar Başkentlilerin dinlenme, eğlenme ve piknik özlemlerini giderecek. Bu özelliklere sahip olan 720 bin metrekarelik Kuzey Ankara Rekreasyon Alanı, Havaalanı Yolu kenarında uzanan geniş göletiyle prestij parklarımızdan biri olarak çok yakın bir tarihte hizmete girecek. Esertepe ile Etlik arasında kalan, muhteşem manzaralı 180 bin metrekarelik boş alana yapılacak Esertepe Rekreasyon Alanı ise içinde dağ kızağı, oyun alanları, dev fıskiyeli havuzu gibi her ayrıntının düşünüldüğü Keçiören’in parlayan yıldızı olacak.” 

2013 yılı içinde Çukurambar’a 100 bin metrekarelik, Mamak’a 50 bin metrekarelik, Yenimahalleye’ye içinde Aile Yaşam Merkezi de olan 120 bin metrekarelik rekreasyon alanları; Altındağ’a 4 milyon metrekarelik Payamlıtepe, Keçiören’e 1 milyon 400 bin metrekarelik Hacı Kadın, Yenimahalle’ye Haydar Aliyev Kent Ormanları; Akyurt ilçesine 400 bin metrekarelik Akyurt ve 45 bin metrekarelik Güzel Hisar Mesire Alanları’nı yapacakları müjdesini veren Başkan Gökçek,açıklamalarını şöyle sürdürdü:  

“Batıkent kent merkezinde 450 bin metrekarelik yeşil alanda harika bir proje uygulayacağız. Burada dev bir gölet ve göletin içinde hayvanlar, spor ve çocuk oyun adası gibi adacıklar yer alacak. Aynı projenin küçüğünü Etimesgut Bölge Parkı’na uygulayacağız. Bala’ya yine bir park ile Kesikköprü’de içinde bungalov evleri ve sosyal tesisler olan 40 bin metrekarelik bir Gençlik Kampı yapacağız. İncek Bağlantı Yolu Beyler Caddesi Türkmenbeyi Sokak’ta 100 bin metrekarelik ağaçlandırma alanı oluşturacağız.

Ayrıca Sincan’a bir tanesinde Spor Salonu da olan iki park, Keçiören’e Mehtap Caddesi Parkı, Kazan’a Kurtboğazı Rekreasyon Alanı ile TOKİ Camii yanı parkı, Yenimahalle’ye Pamuklar Vadisi ve Saklıkent Parkları, Çankaya’ya Kişinev Caddesi, Zirvekent, Dikmen Ata ve Akpınar Mahallesi   Parkları, Elmadağ’a Kurtuluş Mahallesi Parkı, Altındağ Gülpınar Mahallesi’nde kayalık alana bir park, Çubuk’a Yıldırım Beyazıt ve Mahmutoğlan Parkları ile ilçe girişine  bir koşu yolu yapacağız.”

ANKARA AĞACA, ÇİÇEĞE VE YEŞİLE BEZENECEK
ANKARA AĞACA, ÇİÇEĞE VE YEŞİLE BEZENECEK
ANKARA AĞACA, ÇİÇEĞE VE YEŞİLE BEZENECEK
ANKARA AĞACA, ÇİÇEĞE VE YEŞİLE BEZENECEK
ANKARA AĞACA, ÇİÇEĞE VE YEŞİLE BEZENECEK
ANKARA AĞACA, ÇİÇEĞE VE YEŞİLE BEZENECEK
ANKARA AĞACA, ÇİÇEĞE VE YEŞİLE BEZENECEK
ANKARA AĞACA, ÇİÇEĞE VE YEŞİLE BEZENECEK