ANKARA BÜYÜKŞEHİRDEN İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLERİNE SULAMA BORUSU DESTEĞİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Nallıhan’ın Ericek Mahallesi'nde ipek böceği yetiştiriciliği yapan üreticilerin ipek böceklerini besleyebilmesi için kullandığı dut ağaçlarını sulayabilmeleri amacıyla yüzde yüz hibe ile sulama borusu desteği sağladı.
15 Haziran 2024 Cumartesi 13:01Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentin kırsal kesimlerinde çeşitli kırsal kalkınma desteklerine hız kesmeden devam ediyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Nallıhan’ın Ericek Mahallesi'nde ipek böceği yetiştiriciliği yapan üreticilerin ipek böceklerini besleyebilmesi için kullandığı dut ağaçlarını sulayabilmeleri, üretimlerini maksimum seviyeye çıkarabilmeleri ve verimlerini artırabilmeleri amacıyla yüzde yüz hibe ile sulama borusu desteği sağladı.
2 BİN 500 METRE BORU DÖŞENDİ
Susuz kalan dut ağaçlarının sulanabilmesi için drenaj çalışması ile kaynaktan mahalle merkezine kadar 2 bin 500 metre uzunluğunda kapalı sistemle döşenen borudan taşınan su 420 tonluk depoda toplanacak. Depolanan su ile ipek böceklerinin beslenebilmesi için ağaçların kolaylıkla sulanabilmesi, tarımsal sulama yapılabilmesi, ipek böceği yetiştiriciliğinin maksimum seviyeye çıkarılabilmesi ve verimin daha fazla artırılabilmesi amaçlanıyor.
YETİŞTİRİCİLERİN YÜZÜ GÜLÜYOR
Proje ile Ericek Mahallesi’nde drenaj çalışması yapılarak Araplar Deresinden taşınan su depoda toplanarak ipek böceği yetiştiriciliğinde besin olarak kullanılan dut ağaçlarının suya kavuşturulması hedefleniyor. Sektörden maksimum verim alınabilmesi ve özellikle kadın girişimcilerin desteklenebilmesi için sağlanan yüzde yüz hibe desteği ile döşenen su boruları, kadın yetiştiricilerin yüzünü güldürüyor.
YETİŞTİRİCİLERDEN BÜYÜKŞEHİRE TEŞEKKÜR
İpek böceği yetiştiriciliği yapan üreticiler, memnuniyetlerini şu sözlerle dile getirdi:
-Nallıhan Ericek Mahalle Muhtarı Enver Deliktaş: “Köyümüz yıllardır bu sektörle uğraşıyor. Zor şartlara yapıyoruz çünkü dut ağaçlarımız az ve sulama yapamıyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi sulama borusu döşeyerek suyu buraya kadar getirdi. Depoda yakında dolarsa bizde rahata kavuşacağız. Verimimizin artması için dut ağaçlarının daha fazla yeşermesi lazım. Önceden mecburen komşu köyden dut yaprağı getiriyorduk artık onlara bağımlı kalmayacağız. Biz bu hizmeti unutamayız. 420 tonluk depomuz faaliyete geçecek ve bu sayede dut ağaçlarımız yeşerecek ve üretimiz artacak.”
-Gülerman Eserkan: “Kooperatiften aldığımız ipek böceklerini köyümüzde üretiyoruz. Tek gelir kaynağımız bu. Böcekleri besleyebilmek için ağaçların sulanması lazım. Susuz kalınca sebzelerimizi de sulayamıyoruz, dut ağaçlarını da sulayamıyoruz. Buradan kazandığımız parayla umreye gitmeye niyetim var. ”
-Emine Akın: “Böcekleri küçükken getiriyoruz, selelerde bakıyoruz. Mayıs ayında alıyoruz böcekleri haziran ayında kozaya giriyor. Suyun gelmesi memnun etti bizi çünkü dut ağaçlarımız kuruyor. Artık ağaçlarımız kurumayacak, sebzelerimizi sulayabileceğiz. Allah razı olsun.”
-Durmuş akın: “Çocukluğumdan beri ipek böceği yetiştiriciliği yapıyorum. Bize tohumları Koza Birliği getiriyor, biz tohumları yetiştiriyoruz tekrar Koza Birliği’ne veriyoruz. Biz dut yapraklarını başka köyden getirerek devam ettirmek zorunda kalıyoruz. Büyükşehir Belediyesi 2,5 metre boru verdi, suyu köye getirdi. Bu depo dolunca biz dutlarımızı tarlaya dikeceğiz ve çoğaltacağız. Su sıkıntısı çektiğimiz için verim günden güne düşüyor. Bize plastik kasalar verdi büyütmek için yaprak kesmek için makineler verdi, Allah razı olsun çok memnunuz. Bu su geldikten sonra tarlalarımızı damlamayla sulayacağız. Çok memnunuz bu hizmetten, teşekkür ediyoruz.”