Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

“Ankara’da Astana Günleri”…

Ankara ile Kazakistan’ın Başkenti Astana arasındaki dostluk bağlarını daha da kuvvetlendiren etkinlikler, iki ülkeyi yakınlaştıran kültürel gösterilerle sürüyor.

08 Eylül 2012 Cumartesi 03:30
“Ankara’da Astana Günleri”…

astana_770_08092012.jpg
- ATO’DA DÜZENLENEN GALA PROGRAMI’NDA GELENEKSELDEN GÜNÜMÜZE DANS GÖSTERİLERİ VE MÜZİK DİNLETİLERİYLE BAŞKENT’TE ASTANA RÜZGARI ESTİ
- GALA PROGRAMINA EV SAHİPLİĞİ YAPAN BAŞKAN GÖKÇEK, ASTANA VALİSİ TASMAGAMBETOV’A ANKARA FAHRİ HEMŞEHRİLİK BERATI VE ŞEHRİN ANAHTARINI TAKDİM ETTİ
- KAZAKİSTAN BÜYÜKELÇİSİ ZHANSEİT TUİMEBAYEV DE BAŞKAN GÖKÇEK’E KAZAKİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞININ ÖZEL MADALYASINI VERDİ
- KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI GÜNAY:
“TÜRK DÜNYASI ADINA BU SAĞLAM KÖPRÜYÜ KURDUKLARI İÇİN HEM GÖKÇEK KARDEŞİMİ HEM İMANGALİ DOSTUMU İÇTEN KUTLUYORUM.”

- BAŞKAN GÖKÇEK:
“ASTANA; MİMARİ, KÜLTÜREL, ÇEVRE VE EKONOMİK ALANDA BAŞ DÖNDÜRÜCÜ BİR HIZLA GELİŞMİŞ VE DÜNYANIN GIPTA İLE BAKTIĞI KENTLERDEN BİRİ HALİNE GELMİŞTİR”
- ASTANA VALİSİ TASMAGAMBETOV:
“ANKARA’NIN FAHRİ VATANDAŞI OLMAK HERKES İÇİN BÜYÜK BİR ONUR VE GURUR KAYNAĞI. BU BANA BÜYÜK BİR SORUMLULUK DA YÜKLEMEKTEDİR”

Ankara ile Kazakistan’ın Başkenti Astana arasındaki dostluk bağlarını daha da kuvvetlendiren etkinlikler, iki ülkeyi yakınlaştıran kültürel gösterilerle sürüyor.
“Ankara’da Astana Günleri”nin resmi programının ilk gününde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i makamında ziyaret eden Astana Valisi İmangali Tasmagambetov başkanlığındaki Astana heyeti, Kazak Evi’nin açılışının ardından ATO Kongre Merkezi’nde düzenlenen gala programına katıldı. Kazak kültürünün fotoğraf sergisi, gösteriler ve müzik dinletileri ile tanıtıldığı galada, Başkan Gökçek, Vali Tasmagambetov’a Ankara’nın Fahri Hemşerilik Beratı ile Şehir Anahtarını verdi. İki kent arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecek ödül takdiminin ardından Astana Büyükelçisi Zhanseit Tuimebayev de Başkan Gökçek’e Kazakistan Dışişleri Bakanlığı’nın özel madalyasını takdim etti.
Ankara’da Astana Günleri kapsamında ATO Kongre Merkezi’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve eşi Nevin Gökçek’in ev sahipliği yaptığı muhteşem bir gala programı gerçekleşti.
Galaya, Astana Valisi İmangali Tasmagambetov ve beraberindeki heyet ile Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, milletvekilleri, bürokratlar, büyükelçiler ile çok sayıda davetli katıldı.
Kongre Merkezi fuayesine kurulan çadırlarda sergilenen el sanatları ve Kazak mutfağından çeşitli ikramlarla karşılanan konuklar, gala programında fotoğraf sergisi, renkli gösteriler ve keyifli dinletiler ile Kazak kültürünü yakından tanıma imkanı buldu.
Başkan Gökçek ile Vali Tasmagambetov, Kongre Merkezi’ne varışlarının ardından çadırları gezerek, bol bol fotoğraf çektirdiler.
Kısa bir geleneksel gösteri ile başlayan gala programında protokol konuşmalarında ilk sözü Başkan Gökçek aldı.

BAŞKAN GÖKÇEK: ÜZÜNTÜMÜZ BÜYÜK
Konuşmasına, Türkiye’yi yasa boğan Afyonkarahisar’daki patlamada hayatını kaybeden 25 şehit ile ilgili duyduğu üzüntüyü astana_400_08092012.jpgdile getirerek başlayan Başkan Gökçek, “Türkiye’de gerçekten hepimizi üzen ve 25 yiğidimizi kaybettiğimiz, şehit olarak verdiğimiz çok acı bir olay yaşadık. Bundan dolayı üzüntümüz büyük. Günler öncesinden böyle bir organizasyonu yaptığımız için bu geceyi gerçekleştirmek durumundaydık. Ama şunu vurgulamak istiyorum ki milletimiz dimdik ayakta. Şehitlerimize rahmet diliyorum, ailelerine, milletimize başsağlığı diyorum. İnşallah terör belasını mutlaka ama mutlaka yeneceğimizi burada belirtmek istiyorum” diye konuştu.
“Bir millet iki devlet” olan Türkiye ve Kazakistan arasındaki ilişkilerde yeni bir kilometre taşı olacak Astana Kültür Günleri’ne ev sahipliği yapmaktan ve Astana heyetini ağırlamaktan büyük bir gurur duyduğunu dile getiren Başkan Gökçek, Ankara ile Astana’yı kardeş kent ilan ederek bir yandan belediye yönetimine ilişkin her türlü işbirliği ve tecrübe alışverişi yapmaya diğer taraftan kültür günleri ile iki halk arasında dostluk bağlarını güçlendirmeye gayret ettiklerini vurguladı.
Geçen yıl Kazakistan Cumhuriyetinin bağımsızlığının 20. Yılı nedeniyle Astana’da Ankara Günleri düzenlendiğini anımsatan Başkan Gökçek, “Saygıdeğer dostum İmangali ile çalışma arkadaşları bizleri hafızalardan silinmeyecek bir misafirperverlikle ağırlamış, tüm Astanalı kardeşlerimiz Ankaralıları dostlukla bağırlarına basmışlardı. Bugün de Astana’dan gelen değerli kardeşlerimiz bize güzel bir ziyafet sunacaklar” dedi.

- VALİ TASMAGAMBETOV’A FAHRİ HEMŞEHRİLİK BERATI
Astana hakkındaki görüşlerini paylaşarak konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Türk dünyasının büyük lideri Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev ile büyük vizyonlu değerli dostum İmangali’nin bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi sayesinde Asya steplerinde küçük bir şehir olan Astana’nın bir dünya metropolü olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Astana mimari, kültürel, çevre ve ekonomik alanda baş döndürücü bir hızla gelişmiş ve dünyanın gıpta ile baktığı kentlerden biri haline gelmiştir.”
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu dostluk ilişkilerinin bir nişanesi olarak geçen aylarda önemli bir karar aldığına dikkat çeken Başkan Gökçek, bu karar doğrultusunda hazırlanan Ankara Fahri Hemşehriliği Beratı ile Kentin Anahtarı’nı Astana Valisi İmangali Tasmagambetov’a takdim etti.

- TASMAGAMBETOV: FAHRİ VATANDAŞLIK BÜYÜK BİR ONUR
Ödül takdiminin ardından söz alan Astana Valisi İmangali Tasmagambetov ise Kazakistan ve Türkiye’nin ezelden beri dost ve kardeş, kökleri ortak halklar olduğuna vurgu yaptı. Kazakistan’ın bağımsızlığını dünyada ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu anımsatan konuk Vali, Kazakistan’ın bunu hiçbir zaman unutmayacağını söyledi.
O günden bugüne her iki ülke yönetiminin büyük öngörüleri sayesinde gelişmeye ve ileriye dönük adımlar atıldığına dikkat çeken Tasmagambetov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Başkentlilere selamlarını da iletti.
Ankara’nın fahri vatandaşı olmanın herkes için büyük bir onur ve gurur kaynağı olduğunu dile getiren Vali Tasmagambetov, “Bu bana büyük bir sorumluluk da yüklemektedir” dedi.

- BÜYÜKELÇİ’DEN BAŞKAN GÖKÇEK’E MADALYA
astana_400_2_08092012.jpgTasmagambetov’un ardından kürsüye çıkan Büyükelçi Zhanseit Tuimebayev ise görkemli gala ve işbirliği için iki başkana şükranlarını sunduğu konuşmasının ardından Başkan Gökçek’e Kazakistan Dışişleri Bakanlığı’nın özel madalyasını takdim etti. İki başkanın da kültürlerin birbirini tanımasına ilişkin yürütülen projeler açısından örnek olduğunu vurgulayan Büyükelçi Zhanseit Tuimebayev, daha sonra da Vali Tasmagambetov’a Kazakistan- Türkiye Dostluk Madalyası’nı verdi.

- BAKAN GÜNAY: İŞBİRLİĞİNİN EN GÜZEL NİŞANESİ
Galanın Protokol konuşmaları bölümünde son sözü ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay alarak, Başkan Gökçek ve Vali Tasmagambetov’un dostluğunun Kazakistan ile Türkiye, Astana ile Ankara arasındaki işbirliğinin en güzel nişanesi olduğunu söyledi.
“Türk dünyası adına bu sağlam köprüyü kurdukları için hem Gökçek kardeşimi hem İmangali dostumu içten kutluyorum” sözleriyle konuşmasını sürdüren Bakan Günay, kendisinin Astana’yı görme şansına kavuşmuş şanslı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu dile getirdi. Astana’yı herkesin görmesi dileğini ileten Bakan Günay, Kazakistan’ın başkentinin zor bir coğrafyada ışıldayan, Asya’nın parlayan yıldızı olduğunu ifade etti.

- KAZAK KÜLTÜR GRUPLARINDAN JEST
Konuşmaların ardından gala programı Kazakistan’dan gelen kültür gruplarının gösterilerini sunmasıyla devam etti. Gelenekselden moderne muhteşem şovlar sunan grupların performanslarına, sahne kenarlarındaki dev ekranlarda Kazakistan’dan görüntüler eşlik etti.
Türkçe parçalar ve halk oyunları ile de Başkentlilere güzel bir jest yapan Kazak sanatçılar, bu sürpriz ve başarılı sunumları ile büyük alkış aldılar. Kazak ve Türk bayraklarının Astana’dan gelen 200 kişilik kalabalık heyet ve konuk Başkentlilerin ellerinde yan yana sallandığı ATO Kongre Merkezi salonunun sıcak ve samimi ortamında iki kardeş halk birbirlerine bir adım daha yakınlaştı.
Gala programı, Kazakistan Cumhuriyeti halk sanatçısı Roza Rımbaeva’nın seslendirdiği Türkçe ve Kazakça şarkılar eşliğinde, sahnede Türk ve Kazak geleneksel kıyafetleri ile dans eden konuk sanat gruplarının oluşturduğu kardeşlik görüntüsü ile son buldu.
Galanın ardından Başkan Gökçek’in onurlarına verdiği resepsiyona katılan Astana Valisi ve beraberindeki heyet, daha sonra da Gençlik Parkı’na geçerek, Avrupa’nın en büyüğü olan ışık, su ve müziğin muhteşem uyumundan oluşan gösteriyi izledi.