Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

ANKARA’DA PEKİN ESİNTİSİ…

“Türkiye’de 2012 Yılı Çin Kültür” etkinlikleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen gala gecesi ile başladı.

19 Eylül 2012 Çarşamba 13:21
ANKARA’DA PEKİN ESİNTİSİ…

-2012 YILI TÜRKİYE’DE ÇİN KÜLTÜR YILI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA ÇİNLİ SANATÇILARIN GÖSTERİLERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MELİH GÖKÇEK, PEKİN BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI XIA ZHANYİ VE ÇOK SAYIDA DAVETLİNİN KATILDIĞI MUHTEŞEM GALA PROGRAMIYLA BAŞKENTLİLERLE BULUŞTU
ankara_pekin_400.jpg-BAŞKAN GÖKÇEK:
“ANKARA İLE PEKİN ARASINDAKİ KARDEŞ KENT İLİŞKİSİ ÇERÇEVESİNDE DOSTLUĞUMUZ HER GEÇEN GÜN GELİŞİYOR”
-PEKİN BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI ZHANYİ:
“BU ETKİNLİKLERE BÜYÜK DESTEK VEREN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANINA İÇTENLİKLE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM”

“Türkiye’de 2012 Yılı Çin Kültür” etkinlikleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen gala gecesi ile başladı.
Ankara’nın kardeş şehri Pekin’den gelen sanat ve akrobasi gruplarının Çin Kültürünü Başkentililerle biraraya getirdiği gala gecesi büyük ilgi gördü.
Gençlik Parkı Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen, geceye Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Pekin Belediye Başkan Yardımcısı Xia Zhanyi, Çin’in Ankara Büyükelçiği Müsteşarı, belediye bürokratları ile Çinli ve Ankaralı yüzlerce konuk katıldı.
Gala programına geçmeden önce Başkan Gökçek ile konuk Belediye Başkan Vekili Zhanyi, Tiyatro Sergi Salonu’nda düzenlenen “Pekin Cazibe” adlı fotoğraf sergisini gezdiler.
Çin Kültür Yılı, gala gecesinde bir konuşma yapan Başkan Gökçek, “Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında karşılıklı olarak düzenlenen Kültür Yılının ilk ayağı olan Türkiye’de 2012 Çin Kültür Yılı faaliyetleri kapsamında düzenlenen ve belediyemizin ev sahipliğinde gerçekleşen kardeş şehrimiz Pekin Belediyesinin hazırladığı Gala Programına hoş geldiniz” ankara_pekin_400_2.jpgdedi.

-“ANKARA İLE PEKİN ARASINDAKİ DOSTLUK HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR”

Başkan Gökçek, “Ankara ile kardeş kent Pekin arasındaki ilişkilerimiz ve dostluğumuz her geçen gün gelişerek artmaktadır. Ortak işbirliğimizle karşılıklı olarak birbirimizin tecrübe ve deneyimlerinden faydalanmaktayız” diyerek sürdürdüğü konuşmasında, şunları söyledi:
“Ayrıca bu akşamki gibi kültürel ve sanatsal faaliyetler ile de halklarımız arasında kaynaşmayı geliştirmekteyiz. Çin’in geleneksel kültürü ile modern sanatını bir araya getirecek olan bu programdan çok büyük keyif alacağımıza ve unutulmaz bir gece geçireceğimize yürekten inanıyorum.”
Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak böyle anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Başkan Gökçek, “İnanıyorum ki Pekin’le dostluğumuz bundan böyle de her alanda artarak devam edecek ve halklarımıza sunduğumuz hizmetlerin kalitesini artması yönünde yapacağımız işbirliği çok yararlı neticeler verecektir. Aynı şekilde biz de gelecek yılda Çin’de Türk Kültür Yılı kapsamında düzenlenecek faaliyetlerle Pekin halkına Ankara’nın kültürünü, sanatını ve folklorunu tanıtacak organizasyonlar gerçekleştirmeyi arzuluyoruz” dedi.
Başkan Gökçek konuşmasını, “Organizasyona vesile olan ve Başkentte gelen tüm heyete, gösteride yer alan tüm sanatçılara, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliğine ve siz değerli misafirlere teşekkürlerimi sunuyor, daha nice güzel faaliyetlerde hep beraber olmak ümidiyle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diyerek tamamladı.

-ZHANYİ: “ETKİNLİKLERİMİZ ÜLKELERİMİZİN DOSTLUĞUNU GÖSTERİYOR”

ankara_pekin_400_3.jpgÇin Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen gala gecesinde Başkan Gökçek’ten önce söz alan Pekin Belediye Başkan Vekili Xia Zhanyi de Türkiye’de dostlarıyla birlikte Pekin gösterisini izlemekten ve “Cazibe Pekin” fotoğraf sergisine katılmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Öncelikle Pekin Belediyesi adına Sayın Gökçek ve değerli misafirlerimize selamlarımı sunuyorum. Bu faaliyete büyük destek veren Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne içtenlikle teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Türkiye’nin doğal yapısı, tarihi özelliği ve parlak kültürü olan bir ülke olduğunu ifade eden Zhanyi, 1971 yılında iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulduktan sonra, ikili ilişkilerin sağlıklı bir şekilde geliştiğini kaydetti.
Zhanyi, 1990 yılında kardeş kent olan iki başkentin kültür, turizm, ve şehircilik gibi alanlarda çeşitli işbirliği gerçekleştirdiklerini söyledi.
Türkiye’de Çin Kültür Yılı kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendiği kaydeden Zhanyi, “Bu faaliyetler hem ülkelerimizin hem de kentlerimizin dostluğunu gösteriyor. Umarım ki sanatçılarımızın gösterileri ve fotoğraf sergimiz ile Ankaralılar yakından Çin kültürünü yaşayabilirler “ diye konuştu.

-ÇİNLİ GÖSTERİ GRUPLARI NEFES KESTİ-

Konuşmaların ardından, Çin’den gelen Pekin Opera ve Bale Tiyatrosu ile Çin Akrobasi Topluluklarının Başkentlilere müzikten- dansa, kungfudan-savaş gösterisine, tabak çevirmeden-akrobasiye kadar sundukları birbirinden ilginç gösteriler büyük beğeni toplarken, Başkentlilerden tam not aldı.