Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara, Dördüncü Kez Türkiye’nin En Yaşanabilir Kenti...

15 Eylül 2011 Perşembe 11:09
Ankara, Dördüncü Kez Türkiye’nin En Yaşanabilir Kenti...

Ankara, dördüncü kez Türkiye’nin en yaşanabilir kenti olarak seçildi. Aylık iş ve ekonomi dergisi CNBC-e Business, bu yıl da düzenlediği “Türkiye’nin En Yaşanabilir Kentleri” araştırmasını, Eylül sayısında yayınladı. Buna göre üç yıldır Türkiye'nin en yaşanılır kenti seçilen Ankara, bu yıl da birinciliği hiçbir ile kaptırmadı ve dördüncü kez Türkiye’nin en yaşanabilir kenti unvanını elde etti. Altı ana kategori ve 37 alt parametre göz önüne alınarak hazırlanan bu yılki araştırmanın sonuçlarına göre Başkent Ankara, şehirler bazında dünyanın en büyük refah göstergeleri arasında sayılan pek çok alanda  zirvede yer aldı. CNBC-e Business dergisinin, 81 ilin ilgili kurum ve kuruluşlarından elde ettiği veriler sonucu Türkiye’nin en yaşanabilir şehirlerini belirlediği sıralamada, en yüksek notu alan Ankara’yı, Antalya ikinci sırada, Eskişehir ise üçüncü sırada takip etti. Geçtiğimiz yılın beşincisi İstanbul ise bu yıl altıncı sırada yer aldı.

“BU DURUM DEĞİŞECEĞE DE BENZEMİYOR”
“Türkiye’nin Yaşanacak Şehirleri 2011” araştırmasında 81 ilin yaşanabilirlik karnesini çıkaran ve Başkent Ankara’nın dört yıldır üst üste birinci sırada yer almasını “Bu durum kolay kolay değişeceğe de benzemiyor” diyerek niteleyen CNBC-e Business dergisi sayfalarında, “Çünkü Ankara ekonomi ve eğitim verileriyle Türkiye’nin en gelişmiş, sağlık altyapısıyla da ikinci en gelişmiş şehri. Kültür sanat verileriyle ise dördüncü sırada duruyor” açıklamalarına yer verildi.

ANKARA’YA HER YIL ONLARCA ÖDÜL
İş ve ekonomi dünyasının saygın dergileri arasında yer alan CNBC-e Business Dergisi’nin dört yıldır üst üste Başkent Ankara’yı ilk sırada gösterdiği bu büyük araştırmasının sonucu elbette şaşırtıcı değil. Çünkü Başkent Ankara’nın bu başarısı, yıllardır dünyadan ve Türkiye’den gelen yüzlerce değişik ödülden sadece birisi. Başkan Gökçek başkanlığındaki Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, kentsel dönüşüm, yeşillendirme, ulaşım, alt-üst yapı ile sosyal ve kültürel projeler konusunda Başkent’te yapmış olduğu çalışmalar, dünyanın sayılı liderlerinden övgüler alırken, kazanılan ödüller de bu başarıların birer simgesi oldu.
Avrupa Parlamenterler Meclisi’nin, en büyük “Şehir Ödülü” sayılan “2009 Avrupa Ödülü”ne de layık görülen ve Avrupa’daki öncülüğünü kanıtlayan Ankara, son olarak bu yıl Mayıs ayında Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği 2011 Genel Kurulu’na ev sahipliği yapmış ve bu kurulun başkanlığına da Başkan Gökçek seçilmişti.
Her yılına onlarca değişik ödül ve başarı sığdıran Başkent Ankara, çağdaş ve modern bir kent olma yolunda gerçekleştirilen başarılı projelerle, uluslararası ilişkiler ve halklar arasında barışın sağlanmasına yönelik yaptığı kardeş şehir protokolleri ve çalışmalarla da ulusal ve uluslararası yüzlerce değişik onur ödülüne layık görüldü.
 
ANKARA, DÖRDÜNCÜ KEZ TÜRKİYE’NİN EN YAŞANABİLİR KENTİ
Yurtiçi ve yurtdışından sırf Ankara’yı görmek ve tanımak için gelen turist sayısı, bu tanıtımlar sayesinde her yıl artarken, yaşam standartlarındaki ve refah düzeyindeki yükseliş de son olarak layık görülen “Türkiye’nin en yaşanabilir şehri” unvanıyla bir kez daha tasdiklendi.
Türkiye’deki illere ve dünya kentlerine de esin kaynağı olan, yaptığı çalışmalar ve projeleri örnek alınan Ankara, yine en yaşanır kent olduğunu CNBC-e Business dergisinin araştırmasıyla gösterdi.
Araştırma sonucuna göre Başkent Ankara, Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin dört bir tarafında yapılan yatırımlarla artık eğitimin, ekonominin, sağlığın, kültür-sanatın ve bunlar gibi modern ve çağdaş bir kent olmanın göstergesi sayılan birçok maddenin de en üst sıralarında yer aldı.

BAŞKAN GÖKÇEK: “BU BİR TESADÜF DEĞİL”
CNBC-e Business Dergisi’nin araştırması sonucunda en yüksek karne notuyla dördüncü kez ilk sıraya yerleşen Ankara’nın, bu istikrarı devam ettireceğini ifade eden Başkan Gökçek, “Bu büyük bir gurur kaynağıdır. Düşük olan performansları düzeltmek için el birliği ile elimizden geleni yapmamız lazım. İnanıyorum ki tüm kentler Ankara’ya gıpta ile bakacaklar. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Avrupa Parlamentler Meclisi’nin  en büyük şehir ödülü  olan 2009 Avrupa Ödülü’nü almasının tesadüf olmadığı bir kez daha ortaya çıktı” dedi.
 
“HER ANKARALININ GURUR DUYACAĞINA İNANIYORUM”
Başkent Ankara’nın yapılan çalışmalarla “Bambaşka bir güzelliğe kavuştuğunu” ifade eden Başkan Melih Gökçek, “Ankaralı olmaktan, bu kentte yaşamaktan, artık her Ankaralının gurur duyacağına inanıyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak 2012 ve 2013’te gerçekleştireceğimiz projelerle birinciliği elimizden bırakmamak için her türlü gayreti yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 
Eğitim, sağlık, kent hayatı, güvenlik, kültür-sanat ve ekonomi gibi 6 ana kategori ve zenginlik, iş ve yatırım, alışveriş, konaklama, eğitim düzeyi, kişi başına düşen otomobil sayısı, hava, suç, trafik ve ulaşım gibi Ankara’nın öncü çalışmalar sergilediği alt kategoriler baz alınarak yapılan araştırma sonucunda, ilgili kurum ve kuruluşlardan elde edilen verileri değerlendiren CNBC-e Business Dergisi, yine Ankara’yı Türkiye’nin en yaşanır kenti seçti.n