Ankara İle Viyana Kardeş Oluyor…
-AVUSTURYA’NIN BAŞKENTİ VİYANA İLE ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN KARDEŞLİK PROTOKOLÜ 22 MAYIS SALI GÜNÜ VİYA’NA DA İMZALANACAK -VİYANA BELEDİYE SARAYI’NDA YAPILACAK PROTOKOLÜ, BAŞKAN GÖKÇEK İLE VİYANA BELEDİYE BAŞKANLIĞINI 4 DÖNEMDİR SÜRDÜREN MİCHAEL HAEUPL İMZALAYACAK
21 Mayıs 2012 Pazartesi 13:53Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Avusturya’nın Başkenti Viyana kardeş kent oluyor. İki kentin kardeşlik protokolünü 22 Mayıs Salı Günü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Başkan Gökçek gibi 4 dönemdir belediye başkanlığını sürdüren Viyana Belediye Başkanı Michael Haeupl, Viyana Belediye Sarayı’nda düzenlenecek törenle imzalayacaklar.
İmzalanacak kardeşlik protokolü ile Viyana, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 44. Kardeş şehri olacak.
Uluslararası ilişkiler konusunda dünyada örnek teşkil edecek çalışmalara imza atan ve dünyanın dört bir tarafındaki başkentlerle kardeş şehir ilişkileri kuran Ankara Büyükşehir Belediyesi, ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliğine dayalı kardeş şehirlerine Viyana’yı da ekliyor.
-ANKARA’NIN 44. KARDEŞİ VİYANA
Son yılların yükselen yıldızı ve dünyanın marka şehri Ankara Büyükşehir Belediyesi, son olarak geçtiğimiz yıl ABD’nin Başkenti Washington DC ile de kardeş şehir protokolü imzalamış ve kültürler arası iletişime büyük bir katkı sağlayarak, örnek olmayı sürdürmüştü. Bu yıl da Avrupa’nın kültür, sanat ve tarih başkenti Viyana ile 22 Mayıs Salı günü saat 10.00’da (Viyana saati) tarihi Viyana Belediye Sarayı’nda imzalanacak “dostluk ve işbirliği protokolü” ile kardeşlerine bir yenisini daha ekleyecek olan Ankara’nın 44. Kardeşi Viyana olacak.
-ANKARA-VİYANA KARDEŞLİĞİNİN ÖNEMİ –
Viyana ile Ankara arasında pek çok ortak yön bulunuyor.Bunlardan birincisi Viyana da Ankara gibi Avrupa Konseyi’nin 4 ödülünü alan diğer bir başkent. İkincisi Viyana Belediye Başkanı Michael Haeupl’da 4 dönemdir belediye başkanlığı yapıyor ve Avusturya siyasetinin önemli şahsiyetlerinden biri.
İmzalanacak olan kardeşlik protokolü ile hem iki kent arasındaki teknik işbirlikleri daha yoğun bir hale gelecek, hem de Viyana’da yaşayan ve yaklaşık 70 bini Ankaralı olan Türk nüfusunun, kültürel ve sosyal taleplerini daha yüksek sesle dile getirebilmelerine imkan sağlanmış olacak.
-2. DÜNYA SAVAŞI’NDAN BUGÜNE KARDEŞ KENTLER
Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’nda sonra ortaya çıkan ve dünyada “sister city” adı verilen kardeş şehircilik anlayışı, savaş boyunca birbirlerinin kentlerini yerle bir eden eski düşman ülkelerin, barışı tabanda sağlamlaştırmak amacıyla başladıkları bir olgu olarak gelişmiş. İlk kardeş şehir ilişkileri Alman-İngiliz, Alman-Fransız kentleri arasında kurulan ilişkiler olup, halkların savaş sonrası yeniden yakınlaşabilmesi ve karşılıklı anlayış ve barış duygularını geliştirmesini hedeflerken, zaman ilerledikçe yerel yönetimlerin daha da gelişmesiyle kardeş şehir ilişkileri daha çok kültürel, ekonomik ve ticari boyutlarıyla ön plana çıkmış.
Kardeş şehir ilişkileri çerçevesinde belediyeler, çalışanlarına başka belediyelerdeki meslektaşları ile bir araya gelme, deneyimlerini paylaşabilme, diğerinin bilgisinden yararlanma olanağı sunabiliyor. İlk kardeş şehir anlaşması 1971’de Güney Kore’nin Başkent Seul ile imzalayan Ankara’nın, hemen hemen dünyanın dört bir tarafından 43 ayrı kardeş şehri bulunuyor.