Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara Itfaiyesi, Meslek Liseli Gençleri Eğitiyor…

-İTFAİYECİLİK MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ MESLEĞE İLK ADIMI İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NDA ATIYOR -ÖĞRENCİLER KONDİSYON KAZANIRKEN, MESLEĞİN ZORLUKLARI İLE DE TANIŞIYOR

21 Aralık 2011 Çarşamba 06:51
Ankara Itfaiyesi, Meslek Liseli Gençleri Eğitiyor…

1.jpg

Uzman Personeli, Dünya standartlarındaki donanımı ve en üst seviyedeki görev bilinciyle Başkentlilerin güvenini kazanan Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, şimdi de itfaiyecilik mesleğini seçen liseli gençlere örgün eğitim veriyor.
2010- 2011 eğitim ve öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile       
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı arasında imzalanan protokolle, İskitler Endüstri Meslek Lisesi İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Alanı öğrencisi 48 genç, Akköprü’deki İtfaiye Daire Başkanlığı Merkezi’nde teorik ve uygulamalı mesleki eğitim alıyor.
İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Alanı’nda uygulanan ders programıyla; yangına ve doğal afetlere karşı yapılacak hazırlıklar, hazırlıkların denetlenmesi, binalarda, arazide ve taşıt kazalarında kurtarma yöntemleri, kimyasal, biyolojik ve nükleer saldırılara karşı alınacak tedbirler, günün teknolojisine uygun olarak takip edebilecek ve koordinasyonunu sağlayacak niteliklerin gençlere kazandırılması amaçlanıyor.
 İtfaiye Dairesi Başkanlığı Merkezi, liseli itfaiyeci adaylarının mesleğe ilk adımlarını attıkları tam kapsamlı bir eğitim merkezi konumunda. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına uygun olarak hazırladığı ders programı kapsamında 10. sınıf öğrencisi 24 itfaiyeci adayı haftada 1 gün toplam 10 saat, 11. sınıfa devam eden 24 itfaiyeci adayı öğrenci de haftada 2,5 gün toplam 25 saat  teorik ve uygulamalı mesleki ders alıyor. 
İskitler Endüstri Meslek Lisesi İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Alanı öğrencileri 10. sınıftan itibaren mesleğin ana karargahında teorik ve uygulamalı derslere katılıyorlar.
Öğrenciler merkezde uzman eğitmenlerden yangına ve doğal afetlere karşı yapılacak hazırlıklar, hazırlıkların denetlenmesi, binalarda, arazide ve taşıt kazalarında kurtarma yöntemlerini, uzmanların organizasyonunda uygulayarak başarıyla gerçekleştiriyorlar.
Merkezde öğrenim gören meslek lisesi öğrencilerinin öğle yemekleri de İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nca karşılanıyor. 
2.jpg 
YANGIN ORTAMINDA EĞİTİM  

İtfaiye Daire Başkanlığı’ndaki Eğitim Galerisi’nde öğrencilere bir yandan kondisyon kazandırılırken, bir yandan da labirent eğitimiyle meslekte karşılaşılması muhtemel zor koşulları tanıma fırsatı buluyorlar.
Öğrenciler Eğitim Galerisi’nde yetenek, güç ve dayanıklılığı geliştirmeye yönelik koşu bandı, merdiven, kondisyon bisikleti ve ağırlık çalışmalarının yer aldığı kondisyon aletleriyle mesleki yapıya uygun hale geliyorlar.
Labirent’te ise öğrenciler ısı ve dumanın değişik derecelerde ayarlanmasıyla oluşturulan yangın ortamında, yangın kaynağının bulunması, mahsur kalanların kurtarılması gibi tatbikatlarla itfaiyeciliğin zor koşullarıyla yüzleşiyorlar.
Tel örgülerle çevrilen ayakta yürümenin mümkün olmadığı dehlizlerden oluşan labirent ortamında öğrenciler, yangın ortamına uygun kıyafetlerle teçhizatlı olarak, bir dehlizden diğerine sürünerek geçerek zor bir eğitimi gerçekleştiriyorlar. 

LİSELERDE İTFAİYECİLİK EĞİTİMİ 3. YILINDA

3.jpg

Türkiye’de İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Alanı, 2009 – 2010 eğitim ve öğretim döneminde mesleki liselerde branş eğitimi olarak örgün eğitim içerisinde yer almaya başladı.
2009-2010 öğretim yılında, İskitler Endüstri Meslek Lisesi İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği bölümü de bu program kapsamında, İstanbul, İzmir, Bursa ve Kocaeli olmak üzere Türkiye’de 5 ilde başlatılan bu yeni uygulamanın Başkent’teki tek temsilcisi.