ANKARA İTFAİYESİ PİKNİKÇİLERİ TEHLİKELERE KARŞI UYARDI
Ankara İtfaiyesi, piknik sezonunun başlamasıyla birlikte artan yangın ve boğulma vakaları nedeniyle Başkentlileri uyardı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Salih Kurumlu, son bir haftada 250 anız ve ot yangını ile 17 orman yangını yaşandığını, yıl içerisinde de 9 boğulma olayına müdahale ettiklerini açıkladı.
22 Ağustos 2020 Cumartesi 10:40ANKARA İTFAİYESİ PİKNİKÇİLERİ YANGIN VE BOĞULMA TEHLİKESİNE KARŞI UYARDI
Ankara İtfaiyesi, piknik sezonunun başlamasıyla birlikte artan yangın ve boğulma vakaları nedeniyle Başkentlileri uyardı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Salih Kurumlu, son bir haftada 250 anız ve ot yangını ile 17 orman yangını yaşandığını, yıl içerisinde de 9 boğulma olayına müdahale ettiklerini açıkladı.
Ankara İtfaiyesi, Türkiye’yi etkisi altına alan Covid-19 salgını ve normalleşme süreci sonrası mesire alanları ve piknik yerlerinde daha çok vakit geçirmeye başlayan vatandaşları uyardı.
Havaların ısınmasıyla birlikte Başkentliler aileleriyle birlikte vakit geçirebilecekleri açık alanlara akın ederken, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Salih Kurumlu, rekreasyon ve mesire alanlarında piknik yapanların dikkatsizlik nedeniyle yangına sebebiyet verdiğine dikkat çekti.
“KÜÇÜK BİR KIVILCIM, ÇOK BÜYÜK YANGINLARA NEDEN OLABİLİR”
Son haftalarda piknik yangınlarının sayısında artış olduğunu ifade eden Ankara İtfaiye Daire Başkanı Salih Kurumlu, “Özellikle mesire ve piknik alanlarına yoğun bir talep başladı. Tedbirsizlik ve dikkatsizlik nedeniyle yangınların sayısında artış yaşanıyor” dedi.
Piknikçilerin mangal yapmak için yaktığı ateşlerin söndürülmemesi sonrası büyük yangınların meydana geldiğini vurgulayan Kurumlu, yere atılan ve toplanmayan kibrit, sigara ve cam kırıklarının da yangına davetiye çıkardığı uyarısında bulundu:
“Bu alanlarda doğaya atılan cam ve şişe kırıkları güneşin de direkt temasıyla mercek etkisi yapıyor ve kuru otların tutuşmasına neden oluyor. Vatandaşlarımızı uyarıyoruz; küçücük bir kıvılcım çok büyük yangınlara neden olabilir. Ayrıca vatandaşlarımız piknik alanlarını terk ederken mutlaka yaktıkları ateşi söndürmüş olduklarından emin olsunlar. Mümkünse közünü toprakla kapatsınlar. Diğer türlü, ateş rüzgârla birlikte sönmeye yüz tutan közün etrafında dağılıp, kuru otları tutuşturarak büyük bir yangına neden olabilir.”
Kavurucu yaz sıcaklarında bir başka büyük yangın riskinin de anız ve kuru ot kaynaklı olduğunu belirten Ankara İtfaiye Daire Başkanı Salih Kurumlu, şu bilgileri verdi:
“Ankara İtfaiyesi olarak sadece son bir haftada 250 anız ve ot yangınına, 17 tane de orman yangınına müdahale ettik. Bu yangınların en büyük nedeni dikkatsizlik ve tedbirsizlik… Bizim için tedbir, tedaviden önce gelir.”
“BOĞULMA RİSKİ YÜKSEK: BARAJ, GÖL, GÖLET VE AKARSULARA GİRMEYİN”
Vatandaşların mesire alanlarındaki baraj, göl, gölet, akarsu ve su birikintilerine girmemesi gerektiğinin altını çizen Salih Kurumlu, son 1 yıl içerisinde kentte 9 boğulma vakasına müdahale ettiklerini hatırlatarak, uyarılarına şu sözlerle devam etti:
“Başkent’te bulunan tüm baraj, göl, gölet ve akarsular yüzmek veya serinlemek amacıyla girilmeye uygun değil. Güvenlik önlemlerinin alınmadığı ve cankurtaran hizmeti olmayan sulara yüzmek ya da serinlemek amacıyla girilmemelidir. Akıntılı ve görüşü olmayan sular, ne kadar yüzme bilirseniz bilin, her zaman tehlikelidir. Buralara asla girilmemelidir. Aksi takdirde çok keyifle başladığımız pikniklerimiz, maalesef çok büyük trajedilere dönüşebiliyor.