Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara’nın Ulaşım Ana Planı İçin Düğmeye Basıldı...

-BAŞKENT’İN ŞEHİR İÇİ ULAŞIMINDA UZUN YILLAR SORUN YAŞANMAMASI İÇİN BAŞKAN GÖKÇEK VE GAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ ARASINDA ULAŞIM ANA PLANI PROTOKOLÜ İMZALANDI -BAŞKAN GÖKÇEK: “BEN İNANIYORUM Kİ ULAŞIM PLANI ANKARA’YA ÇOK ŞEYLER KAZANDIRACAK” -REKTÖR AYHAN: “ŞEHİRCİLİK ALANINDA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

26 Eylül 2011 Pazartesi 10:03
Ankara’nın Ulaşım Ana Planı İçin Düğmeye Basıldı...

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Gazi Üniversitesi işbirliğinde Başkent’in şehir içi ulaşımında uzun yıllar daha sorun yaşanmaması için yapılacak çalışmalara ilişkin protokol imzalandı. 
 Büyükşehir Belediyesi ve üniversiteden uzmanlar ve akademisyenlerin işbirliğinde gerçekleştirilecek çalışmaya ilişkin protokol, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan arasında imzalandı.
 Ankara’nın Ulaşım Ana Planı’nın imza töreni öncesi açıklamada bulunan Başkan Gökçek, “Gazi Üniversitesi ile işbirliğimiz ve protokoller zinciri devam ediyor. Şimdi de Ankara için son derece önemli bir başka konuda işbirliği yapıyoruz” dedi. 

-100 BİN KİŞİYLE ANKET

 Ankara’da ulaşım ve trafiğin düzenlenmesine dair bir işbirliği protokolünü Gazi Üniversitesi ile imzalayacaklarını kaydeden Başkan Melih Gökçek, “Ankara’nın ulaşım planını Gazi Üniversitemiz hazırlayacak. Yaklaşık 2 yıl sürecek. Bu iki yıl içerisinde pek çok uzman, bu konuda istihdam edilecek. 100 binin üzerinde kişiyle değişik anketler yapılacak. Ondan sonra da ulaşım planına Ankara kavuşmuş olacak” diye konuştu.
Böyle bir çalışmanın şimdiye kadar yapılamamasının nedenini de “mahkeme kararları” olarak açıklayan Başkan Gökçek, “Eğer ben 15 sene içerisinde yeni bir ulaşım planı yaptırsam ve mahkemelerden dönseydi, mevcut olan icraatlarımızdan hiçbirini yapma şansımız olmaz ve her şey, hukuksuz ve kanunsuz olurdu” dedi.
Bu tip konularda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) bilirkişi olarak tayin edildiğini ve geçmişte hiçbir şekilde yapılan planların kabul edilme şansı olmadığını anlatan Başkan Gökçek,  “Bu nedenden dolayı bugüne kadar yapmadık. Ama artık adalete güvenimiz tam. Bu açıdan Gazi Üniversitesi ile yapacağımız işbirliği neticesinde hukuk yollarında hesap vermeye de hazırız” diye konuştu.
“Üniversitemiz bu işi yapacağı için en güzelini yapacak” diye konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, “Bu konuyla ilgili her türlü savunmayı da üniversitemiz yapacak. Çünkü planı da kendileri yapacak. Dolayısıyla ben inanıyorum ki, Ulaşım Planı Ankara’ya çok şeyler kazandıracak. İnşallah seçimlerden önce ulaşım planımızı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nden çıkartacağız” dedi.

-AYHAN: “ANKARA ZATEN DÜZENLİ”
 Başkan Gökçek’in ardından söz alan Rektör Ayhan da Başkent trafiğinin zaten son derece tertipli ve düzenli olduğunun altını çizerek, “Ankara’nın nüfus yoğunluğunu baz alacak olursak ileriye yönelik oluşabilecek problemleri kökünden ele alabilmek ve bir master planı çerçevesinde belediyenin yapabileceği işleri planlamak çok önemli. O açıdan güzel bir proje olduğuna inanıyorum. Ankaramıza çok büyük güzellikler ve özellikler katacak” dedi.
Problemli bir Ankara’nın yıllar içerisinde nereden nereye geldiğinin herkes tarafından görüldüğünün altını çizen Ayhan, “Bir Ankaralı olarak da çok teşekkür ediyoruz, bize güzel bir şehir kazandırdınız ve kazandırmaya da devam ediyorsunuz” diye konuştu.
 Çalışma öncesinde trafiğe ilişkin ölçme ve değerlendirmeler yapılacağını, ilgililerin istek ve arzuları neler olduğunun tespit edileceğini kaydeden Rektör Ayhan, “Sonucu uzun soluklu bir çalışmadır. Önceden böyle bir tedbiri aldığı için başta Belediye Başkanımız olmak üzere tüm yetkililere çok teşekkür ediyorum. Şehircilik alanında bir ilki gerçekleştiriyoruz” dedi.
Başkan Gökçek,  daha sonra gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı. 

-BAŞKAN GÖKÇEK VE REKTÖR AYHAN, AÇIKLAMA SONRASI GAZETECİLERİN KONUYA İLİŞKİN SORULARINI CEVAPLADI
-BAŞKAN GÖKÇEK: “YAPACAĞIMIZ ULAŞIM PLANIYLA MERKEZDEKİ TRAFİK SIKINTISINI ÇÖZMEYE ÇALIŞACAĞIZ”
“TÜNEL YOLLAR DA DAHİL OLMAK ÜZERE, ARKADAŞLARIMIZIN BİZE SUNACAĞI DEĞİŞİK ALTERNATİFLERİ HAYATA GEÇİRİP, ANKARA TRAFİĞİNİ YENİDEN RAHATLATMAYI HEDEFLİYORUZ”

 
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Gazi Üniversitesiyle yapılacak Ankara’nın Ulaşım Ana Planı ile özellikle merkezdeki trafik sıkıntısını çözmeye çalışacaklarını, akademik çevreden gelecek alternatifleri de değerlendireceklerini kaydetti.
Başkan Gökçek ile Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan ve Trafik Planlama Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ebru Vesile Öcalır, Ankara’nın Ana Ulaşım Planı İmza Töreni’nde yapılan kısa açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
Belediye Başkanı olduğu dönemde Ankara’da 350 bin araç bulunduğunu ve bu sayının bugün 1 milyon 300 bine ulaştığını kaydeden Başkan Gökçek, bu artışa rağmen Ankara trafiğinin önceki dönemlerle mukayese edildiğinde “mükemmel” olduğunu vurguladı. Ortalama yılda 50 bin aracın trafiğe çıktığını, bunun her yıl 4 şeritli 125 km yol yapmak gerektiği anlamına geldiğini kaydeden Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin bu ortalamayı aşağı yukarı yakaladığını ifade etti. Bu çalışmalar sayesinde de şehir dışında trafiğin rahat ve sıkıntısız olduğuna dikkat çeken Başkan Gökçek, trafiğin merkezde yoğunlaştığını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Belirli pik saatlerde istesek de istemesek de trafik sıkıntısına rastlıyoruz. Yapacağımız ulaşım planıyla özellikle bu merkezdeki trafik sıkıntısını çözmeye çalışacağız. Başta tünel yollar olmak üzere, arkadaşlarımızın çalışıp bize sunacağı değişik alternatifleri hayata geçirip, Ankara trafiğini daha da rahatlatmaya çalışacağız. Her geçen zamanda yeni yollar ve yeni alternatiflere isteseniz de istemeseniz de ihtiyaç duyulacak. 20, 30, 40 sene sonranın çözümünü yeni ulaşım planında bulmaya çalışacağız.”
Başkan Gökçek, bir başka soru üzerine de Ankara’nın Ulaşım Ana Planı için 6-7 milyon lira bütçe ayrıldığını, Avrupa Birliği desteği için de araştırma yapılacağını kaydetti.

-REKTÖR AYHAN: “HEDEFİMİZ İLERİYE DÖNÜK PROBLEMLERİ ÇÖZMEK”

Bir gazetecinin, “Ulaşım Ana Planı yapıldıktan sonra Ankara’da ne gibi değişiklikler öngörüyorsunuz?” sorusunu cevaplayan Rektör Rıza Ayhan ise, Ankara’nın ulaşım açısından büyük sıkıntılara sahip olmadığına vurgu yaptı. Diğer başkentlere göre Ankaralıların trafikte çok çok rahat olduğunu söyleyen Ayhan, şöyle konuştu:
“Bizim hedefimiz Ankara’nın ileriye dönük problemlerini çözmek, pik saatlerdeki sıkıntıları gidermek ve otopark problemleriyle ilgili önerilerimizi sunmak. Yoksa ben Ankara’nın trafiğinden sıkıntılı olanlardan değilim. Sıkıntılı olanlar mukayese edemiyorlar. 4 milyonun üzerinde ve sürekli olarak yoğun bir misafir alan, turist alan bir şehir burası. Buna rağmen çok rahat.”

-YRD. DOÇ. DR. ÖCALIR: “BİSİKLET YOLUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Bir gazetecinin anket sorularının içeriğinin nasıl olacağına ilişkin sorusuna, Trafik Planlama Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ebru Vesile Öcalır cevap verdi. Anketin oldukça detaylı hazırlanacağı bilgisini veren Öcalır, “Anket, tek bir kişinin değil, o hanede yaşayan herkesin ulaşım alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik bir anket olacak” dedi. Bisiklet yollarına ilişkin bir çalışma olup olmayacağına yönelik soruya ise Öcalır, şu yanıtı verdi:
“Böyle bir düşüncemiz var hatta sayın başkanla da paylaştık, gayet olumlu yaklaştı. Ayrıca onu da planımıza katmayı düşünüyoruz.”