Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi…

Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Sahipsiz Değil… - İstanbul’da Sokakta Çalışırken Dövülen 5 Yaşındaki Bedrettin K.’Nın Görüntüleri, Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi’ni Bir Kez Daha Gündeme Getirdi - Bugün 1400 Üyesi Bulunan Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi, Üye Çocukların Ve Ailelerinin Sorunlarını Çözmek, Eğitimlerine Yardımcı Olmak, İhmal Ve İstismarlara Karşı Korunmalarını Sağlamak Amacıyla Büyükşehir Belediyesi Tarafından 1993 Yılında Kuruldu - Bedrettin K.’Nın Medyaya Yansıyan Görüntülerini Büyük Bir Üzüntüyle İzlediğini Kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek: “Ankara’da Böyle Olaylar Yaşanmasın Diye Elimizden Gelen Gayreti Gösteriyoruz. Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi`nde Çocukların Okuma Ve Meslek Edinmelerini Sağlayarak, Çocuklarımıza Sahip Çıkıyoruz.” “Ankara, Nüfusu 4 Milyonu Geçen Büyük Kentler Arasında Suç Oranı En Düşük İl. Kent Genelinde Yürütülen 164 Adet Sosyal Ve Kültürel Projenin Bu Düşüşte Büyük Bir Etkisi Var.”

19 Ocak 2010 Salı 07:23
Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi…

1.JPG

İstanbul’da sokakta çalışırken dövülen 5 yaşındaki Bedrettin K. Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi’ni yeniden gündeme getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin 17 yıl önce açtığı “Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi”nde 7-15 yaş aralığında çocuklara hizmet veriliyor.
Bugün 1400 üyesi bulunan Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi, üye çocukların ve ailelerinin sorunlarını çözmek, eğitimlerine yardımcı olmak, ihmal ve istismarlara karşı korunmalarını sağlamak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından 1993 yılında kuruldu.
Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi açılmadan önce 7-8 bin çocuk, yaz-kış, gece-gündüz demeden Başkent sokaklarında mendil satıcılığı, ayakkabı boyacılığı, araba camı silme gibi işlerde kullanılıyordu. Büyükşehir Belediyesi Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi uzmanlarının özverili çalışmaları sayesinde bugün bu sayı 2 binli rakamlara kadar düştü. Büyükşehir Belediyesi, uyguladığı bu proje ile çocukların kapkaç, hırsızlık, madde bağımlılığı gibi kötü yola sapmalarını engelleyerek, eğitime, ailelerine ve hayata kazandırılmalarını sağlıyor.
Bedrettin K.’nın medyaya yansıyan görüntülerini büyük bir üzüntüyle izlediğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Ankara’da da böyle olaylar yaşanmasın diye elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi’nde çocukların okumalarını ve meslek edinmelerini sağlayarak, çocuklarımıza sahip çıkıyoruz” dedi.

ANKARA SUÇ ORANI EN DÜŞÜK İL
Ankara’nın, nüfusu 4 milyonu geçen büyük kentler arasında suç oranı en düşük il olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, kent genelinde yürütülen 164 adet sosyal ve kültürel projenin bu düşüşte büyük bir etkisinin olduğunu söyledi. Sokakta çalışan çocuklar için kurulan merkez ile çocuk ve gençlik kulüplerinde bilgisayar derslerinden sportif aktivitelere, resimden satranca kadar birçok farklı alanda ücretsiz hizmet verildiğini anlatan Başkan Gökçek, “Özellikle uluslararası heyetlerden bu projelere ilişkin çok olumlu tepkiler alıyoruz. Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi’ni gezen yabancı heyetlerin şaşkınlığına şahit oluyoruz. Sıklıkla hayranlıklarını dile getiriyorlar” diye konuştu.
Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi ile çocukların öncelikle eğitime geri kazandırılmasını hedeflediklerini dile getiren Başkan Gökçek, okula gitmeyen çocukların kayıtlarını sağladıklarını vurguladı. Çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, çalışma sürelerinin azalmasını sağlamak, sokağın olumsuz etkilerinden korumak için çaba harcadıklarını kaydeden Başkan Gökçek, şöyle devam etti:

2.jpg
“Bu çocuklarımız fiziksel, cinsel, duygusal her türlü istismara açık, suça yönelme tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun son örneğini İstanbul’da yaşanan olayda da gördük. Merkezdeki öğretmenlerimiz çocuklarımızla sürekli iletişim halinde ve Ankara’daki gelişmelerden de dolayısıyla haberdar. Çocuklardan aldıkları bilgiler doğrultusunda Emniyetin Çocuk Şube Müdürlüğü ile de birlikte çalışıyorlar. Buna dayanarak şu anda Ankara’da çocukları dilendiren ya da zorla çalıştıran büyük çetelerin olmadığını söyleyebilirim. En büyük mutluluğumuz da bu.”

1400 ÜYESİ VAR
Sokakta çalışan çocukların ve ailelerinin sorunlarını çözmek, çocukları eğitime yönlendirmek, okuyorlarsa eğitimlerinde yardımcı olmak, ihmal ve istismarı önlemek amacıyla 1993 yılında kurulan merkez, yeni ve modern bakış açısı, farklı hizmet anlayışıyla 7-15 yaş aralığında bulunan yaklaşık 1400 üyeye hizmet veriyor.

3.jpg
Sıhhiye Çok Katlı Otopark’ın birinci katında 5 bin 400 metrekarelik bir alanda bulunan merkezden günlük ortalama 250 çocuk faydalanıyor. Gerekli görüldüğü takdirde ailelere de destek verilen merkezde, kütüphane, zeka oyunları, halk oyunları, satranç ve el sanatları odaları bulunuyor.
Sokakta çalışan çocukların önce merkeze kaydı yapılıyor. Daha sonra üye çocuklar, sağlık personeli tarafından sürekli gözetim altında tutuluyor. Çocukların her türlü sağlık problemleri, Büyükşehir Belediyesi imkanlarıyla çözülüyor. Hiçbir sağlık güvencesi bulunmayan çocukların gerektiğinde ilaç ve ameliyat giderleri de Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor.
Merkezde ücretsiz saç tıraşları yapılan çocukların çamaşırları da gerekli görüldüğünde personel tarafından yıkanıp, ütülenebiliyor.

YETENEKLERİ ORTAYA ÇIKARILIYOR
Maddi imkansızlıklar nedeniyle yeterince beslenemeyen sokakta çalışan çocukların dengeli beslenmeleri amacıyla merkezde geniş kapasiteli bir yemekhane de mevcut. Çocuklara her gün sıcak yemek veriliyor.
Çocukların çağı yakalamalarına da olanak sağlayan Büyükşehir Belediyesi, merkezdeki bilgisayar laboratuarlarında kurslar düzenliyor. Merkez kütüphanesinde çocukların derslerini destekleyici etütler yapılıyor, kültürel ve eğitsel amaçlı kitap okuma alışkanlığı kazandırılıyor. Merkezde çocukların yetenekleri de ortaya çıkarılıyor. Bu kapsamda, futbol, güreş, tekvandı, satranç, abolone, masa tenisi, masa futbolu, bilardo, tiyatro, halk oyunları, Türk halk müziği, bağlama, gitar, piyano, org, resim ve el sanatları kursları veriliyor.

ÇOCUKLAR GELİŞİYOR, DEĞİŞİYOR
Merkeze her gün gelmeye çalıştıklarını anlatan çocuklar ise hizmetten duydukları memnuniyeti dile getiriyorlar. Kimi resim yaparak kimi güreş tutarak yeteneklerini ortaya koyan çocuklar arasında üniversiteyi ya da özel yetenek sınavıyla öğrenci alan liseleri kazanan öğrenciler de bulunuyor.
Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi’ne 2 yıldır geldiğini ifade eden 17 yaşındaki Mücahit Türkcan, sokakta simit satarken, merkezdeki resim öğretmeninin çırağı olmayı başaran azimli bir genç. Hayatını portre çizerek kazanmaya başlayan Türkcan, “Bu merkez bende çok şey değiştirdi. Şimdi güzel sanatlar fakültelerinden birine girmek için çalışıyorum ve kazanacağıma inanıyorum” diye konuştu.
Resim yarışmalarına katılarak dereceye girmeyi başaran Türkcan, bu başarısı sayesinde merkezin başka üyeleriyle birlikte geçen yıl Makedonya’ya gittiğini de ifade etti.
Merkezin bir başka başarılı üyesi Engin Durmaz, 4 senedir devam ettiği güreş antrenmanlarından oldukça memnun. Pazarlarda el arabası ile taşımacılık yapan Durmaz, çeşitli güreş yarışmalarından madalyayla dönmeyi başarmış. Güreş dışında resimle de ilgilenen Durmaz, hafta içi her gün merkeze geldiğini söylüyor.
Onur ve Seda Yılmaz kardeşler ise merkezle yeni tanışmış. Samanpazarı’nda simit satan 13 yaşındaki Onur, güreşle ilgilenirken mendil satan 11 yaşındaki Seda derslerine yardımcı olacak kurslara katılıyor. Merkezin az sayıdaki kız çocuğundan biri olan Seda Yılmaz, “Arkadaşlarım sayesinde buraya gelmeye başladım ve çok sevdim. En çok da kütüphanesini sevdim. Burada ders çalışıyorum” diyor.
İki kardeş her gün okul çıkışı merkeze gelmeye başladıklarını dile getiriyor.
10 yaşındaki Alişan Tetik, sokaklarda simit satıyor. Merkezde karate ve bilgisayar derslerine katılan Tetik, matematik konularında da öğretmenlerinden destek alıyor. Arkadaşlarından duyarak bu merkeze gelmeye başladığını kaydeden Tetik, “Burayı yapan büyüklerime teşekkür ediyorum. Buradaki ağabeyler, ablalar her şeyimizle ilgileniyorlar. Yemeğimizi yiyoruz, dersimizi çalışıyoruz. Bir arkadaşımı okula bile kaydettirdiler” diye konuşuyor.