Ankara-Washington Kardeş Şehir Oldu…
-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, 43. KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜ’NÜ WASHİNGTON İLE İMZALADI -WASHİNGTON BELEDİYE BİNASI’NDA GERÇEKLEŞEN TÖRENDE İMZALARI BAŞKAN GÖKÇEK VE WASHİNGTON BELEDİYE BAŞKANI VİNCENT GRAY BİRLİKTE ATTI BAŞKAN GRAY:“ÖZEL BİR İLİŞKİNİN İLK ADIMINI ATIYORUZ” BAŞKAN GÖKÇEK: “BUGÜN TARİHİ BİR GÜN”
04 Ekim 2011 Salı 09:14Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 43. Kardeş Şehri Washington DC oldu. Washington DC Belediye Binası’nda düzenlenen törende imzaları Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ABD’nin Başkenti Washington Belediye Başkanı Vincent Gray birlikte attılar. İmza törenine Başkan Gökçek ve Gray’in yanı sıra Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Namık Tan, ABD Dış İşleri Bakanlığı temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi heyeti ve ABD’de temsilcilikleri bulunan Türk Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri katıldı.
Washington’da düzenlenen Türk Festivali’nin onur konuğu olarak ABD’nin Başkentinde bulunan Başkan Gökçek başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi heyeti, festival sonrası temaslarını sürdürmeye devam ediyor.
Los Angeles’te düzenlenecek “Anadolu Kültürleri ve Yemekleri Festivali”ne katılacak olan heyet, tarihi bir güne daha tanık oldu. Başkan Gökçek ve Başkan Gray tarafından imzalanan protokolle Washington DC, Ankara’nın 43. kardeşi oldu.
-GRAY: “İKİ ÜLKE BAŞKENTLERİ ARASINDA
ÖZEL BİR İLİŞKİNİN İLK ADIMINI ATIYORUZ”
Washington DC Belediye Binası’nda düzenlenen protokol imza töreni öncesi bir konuşma yapan Washington Belediye Başkanı Gray, “Burada sizi misafir etmekten mutluluk duyuyorum. Bu gün burada olma sebebimiz Türkiye’nin Başkenti Ankara ile ABD’nin Başkenti Washington arasında kardeş şehir protokolünü imzalamak. Bu anlamda ABD’nin ve Türkiye’nin başkentleri arasında ilişki bakımından çok güzel ve özel bir bağın ilk adımı atılmış olacak” dedi.
Konuklara Türkçe “Merhaba” diyerek konuşmasını sürdüren Gray’in ardından kürsüye davet edilen ABD Diş İşleri Bakanlığı Milletlerarası Koordinatörlerinden Rita Shawn da böyle özel bir günde bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Bilindiği gibi Türkiye ile Amerika arasında derin, tarihi ve ülkeler arasında görülmemiş güzel bir ilişki var. Bizim amacımız da bu kardeşlik protokolüyle bunu geliştirmek ve sorunlarımıza ortak bir çözüm bulmak” diye konuştu
Düzenlenen “Türk Festivali”nin iki ülke arasındaki ilişkinin ve yakınlığın bir göstergesi olduğunun altını çizen Shawn, “Bu protokol sadece iki şehir değil, iki şehrin insanları arasındaki bir anlaşmadır. İnanıyorum ki bu iki halklar arasındaki yakınlaşma, ülkeler arasında yakınlaşmayı da beraberinde getirecektir” dedi.
Shawn ve beraberinde temsilciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, ABD’li çocuklarla birlikte Ankara’ya gelmek istediklerini söylediler. Bunun üzerine Başkan Gray’in “Ben de gelirim” şeklindeki esprili sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.
Daha önce bir program dahilinde Türkiye’ye geldiği anlatılan Brandan Haolden de Türkçe olarak “hoş geldiniz” dedikten sonra, Ankara’nın dünyanın önemli merkezlerinden biri olduğunu, bu anlaşmayla da Washington’un önemli noktalarından biri olacağını söyledi.
Konuşmaların ardından yeniden söz alan ve kardeş şehir anlaşmasının kültürel bir birleşmeyi sağlayacağını vurgulayan Washington Belediye Başkanı Vincent Gray, “Bu protokolle öncelikle çocuklarımız arasındaki şahsi ilişkiler ve temaslar kurulmasını sağlayacağız. Sayın Gökçek’e hem dünkü festival için hem de bugün burada bulunduğumuz için teşekkür ediyorum” dedi.
-BAŞKAN GÖKÇEK: “BUGÜN TARİHİ BİR GÜN”
Başkan Gray’in kürsüye konuşmasını yapmak üzere davet ettiği Başkan Gökçek de, “Bugünün iki kent için de tarihi bir gün olduğuna inanıyorum. Sevgili dostum Gray ile birlikte kardeşlik protokolünü imzalayacağız. Aslında bunun için çok geç kaldık. Ama iki halk arasında kurulacak dostluk ve bağlarla bu arayı kapatacağız” diye konuştu.
Washington’un çok güzel bir şehir olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Dünyada pek çok kenti gezdim, ama Washington’daki yeşil alanlar beni çok mutlu ediyor. Biz de Ankara’da bu konuda son yıllarda çok ciddi performans gösteriyoruz” dedi.
Konuşmalarda özellikle çocuklara hassasiyet gösterilmesinin ilgisini çektiğini kaydeden Başkan Melih Gökçek, “Biz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak 164 adet sosyal ve kültürel projeyi bir arada yürütüyoruz. Bunlardan 40 tanesi ise çocuklar için . Bu sene de bir ilke imza attık ve Dünya Çocuk Oyunları’nı 23 Nisan’da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Ankara’da düzenledik. Bunu olimpiyat olarak değiştirmek istiyoruz. 13 ayrı branşta yarışmak için dünyanın çeşitli ülkelerinden 3 bin çocuk Ankara’da buluştu. Önümüzdeki sene sizi de orada görmeyi isteriz” diye konuştu.
BAŞKAN GÖKÇEK: “BİZ DÜNYADA BARIŞ İSTİYORUZ”
Dünyada terörün yoğun olduğu bir dönemde bu kardeşlik protokolünün çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Tüm Amerikalılar bilmelidir ki biz dünyada barış istiyoruz ve başka hiçbir şey istemiyoruz. Dünya barışına yaptığımız katkılarla da gurur duyuyoruz.
Sayın Başkan Gray’e de bize gösterdiği ilgiden ötürü teşekkür ediyorum ve tüm buradaki heyeti Ankara’da görmekten mutluluk duyacağımı belirtmek istiyorum.
Bizim dünyadaki diğer kardeş şehirlerimizle aramızda bir geleneğimiz var. Karşılıklı olarak kültür günleri düzenliyoruz. Şimdi de Ankara’da Washington Günleri, burada da Ankara Günleri düzenlensin istiyoruz.”
Konuşmaların ardından iki başkan karşılıklı olarak birbirlerine hediyelerini takdim ederek, kardeş kent protokolünü imzaladılar. Başkan Gökçek ve Başkan Gray daha sonra Büyükelçi Tan ile birlikte Büyükşehir Belediyesi heyeti onuruna Washington Belediyesi’nde verilen resepsiyona geçtiler.