Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

ANKARA'DA GÜNDELİK ÇÖP DE ANINDA ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı “Ankara Katı Atık Projesi” ile sorun olmaktan çıkan başkent çöpü, şimdi enerji hammaddesi olarak aranan bir materyal Daha önce depolanan çöp alanlarından elde edilen elektirik enerjisinin ardından, bu kez de çürütme tanklarında toplanan günlük organik çöp, oksijensiz aneorobik ortamda uygun ısı ve koşullarda çürütülerek elde edilen metan gazı elektrik enerjisi üretiminde kullanılıyor

14 Kasım 2012 Çarşamba 09:07
ANKARA'DA GÜNDELİK ÇÖP DE ANINDA ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR

atik_cop_proje_enerji-2.jpgBüyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı “Ankara Katı Atık Projesi” ile depolanan çöplük alanından elde edilen elektrik enerjisinden sonra bu kez de günlük çöpten elektrik enerjisi üretilmeye başlandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başarılı uygulaması ile zararlı etkilerini gidererek, değer kazandırdığı çöpün ardından, AR-GE (Araştırma Geliştirme Merkezi) yeni geliştirdiği projeyle, güncel organik çöpler, metan gazına dönüştürülerek imha edilirken, elde edilen metan gazından da elektrik enerjisi üretiliyor.

Mamak Katı Atık Tesisleri’nde gerçekleştirdiği özgün proje kapsamında, 6 ay gibi kısa bir sürede tesise altyapısıyla birlikte, çöpün niteliğine uygun 6 adet çürütme tankı inşa edildi.

Kağıt, cam, metal, pet şişe gibi geri dönüşümü mümkün olan materyaller, “Geri Kazanım Tesisleri”nde ayrıştırıldıktan sonra geriye kalan organik evsel atık, yeni inşa edilen çürütme tanklarının alt yapısı olan depolama havuzunda toplanıyor.

Organik atıklar depolama havuzundan daha sonra 2 adet bunker (çöp besleyici) ile 6 adet çürütme tankına otomatik olarak naklediliyor. Çürütme tanklarında toplanan organik çöp, oksijensiz aneorobik ortamda uygun ısı ve koşullarda çürütülerek metan gazı haline getiriliyor. Metan gazı elektrik enerjisi elde edilmesinde kullanılıyor.

atik_cop_proje_enerji-4.jpgElektrik enerjisi elde edilmesinde kullanılan günlük miktardan fazlası ise daha sonra kullanılmak üzere tesisteki 3 adet metan gazı depolama balonlarında toplanıyor.

Çürütme tanklarında biriktirilen güncel organik çöpün, metan gazına dönüşmesiyle hem çöp maksimum düzeyde değerlendirilmiş oluyor hem de yok edilmesi sağlanarak çevrenin kirlenmesi önleniyor. 


HEDEF ATIK MİKTARINI EN AZA İNDİRMEK

Ankara Büyükşehir Belediyesi adına projenin uygulamasını yürüten Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, “Ankara Katı Atık Projesi”nde nihai amacın, depolanacak atık miktarını en aza indirmek olduğunu söyledi.  

Mamak Çöplüğü’nde çağdaş, sürdürülebilir ve tüm dünyada kabul gören geri kazanım, bertaraf ve ıslah yöntemlerinin başarı ile uygulandığını ifade eden Kantur, kurulan sistemin bir bütün olduğunu, vahşi depolama sahalarının rehabilitasyonu, düzenli depolama alanlarının projelendirilmesi ve işletilmesi, metan ve diğer gazlardan enerji üretimi, tehlikeli ve tıbbi atıkların bertaraf edilmesi, ambalaj ve hafriyat atıklarının geri kazanımı gibi çalışmaları da eş zamanlı bir dizi faaliyet olarak tanımladı. 

atik_cop_proje_enerji-1.jpgTesiste devam eden çalışmaları en üst düzeyde verime ulaştırmak ve yeni projeler geliştirmek için AR-GE birimini kurduklarını kaydeden Ali Kantur, AR-GE’nin alternatif metotlar kullanarak enerji üretilmesi, elde edilen ürünlerin miktarını ve kalitesini arttırma konusunda özenle çalıştığını söyledi. 

MAMAK ÇÖPLÜĞÜ TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başarı ile uyguladığı “Ankara Katı Atık Projesi”nin ardından “Endüstri Parkı”na dönüşen Mamak Çöplüğü, bölgede oluşan kötü imajı silmekle kalmadı, Türkiye’deki tüm belediyelerin örnek alacağı bir proje oldu. 

Proje kapsamında üst düzeyde hizmetin sağlanması için kurulan AR-GE, Mamak Çöplüğü ve Sincan Katı Atık Depolama Alanlarında, çöpün en ince ayrıntısına kadar değerlendirilmesi, aynı zamanda da atmosfer ve çevreyi koruyan projeleri uyguluyor.

Çöpün miktarını, niteliğini ve diğer tüm koşulları dikkate alarak yeni ve özgün projeler geliştiren AR-GE, alternatif metotlar kullanarak enerji üretilmesi, elde edilen ürünlerin miktarını ve kalitesini arttırma konusunda özenle çalışıyor.