Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankaralı Bu Festivali Çok Sevdi…

- Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Bu Yıl Üçüncüsünü Düzenlediği Büyük Ankara Festivali 9 Gün Boyunca Binlerce İnsanla Doldu Taştı. - Çocuklar İçin Onlarca Farklı Aktivitenin Yer Aldığı, Belediye Birimlerinin Kendilerini Tanıttığı, Ödüllü Yarışmaların Düzenlendiği, Nefes Kesen Motokros Gösterilerinin Yer Aldığı Festivalin Gecesi De 16 Muhteşem Sesin Verdiği Konserle Ayrı Bir Güzel Geçti Festival Kapsamında Bu Yıl 210 Çift De Büyükşehir Belediyesi’nin Muhteşem Organizasyonu İle Dünya Evine Girdi. - Başkan GÖKÇEK: “Festival gerçekten mükemmel geçti. Bu yıl festivalimizi daha da geliştirdik ve ilgi geçen yıllara göre çok daha fazla oldu. Her gün on binlerce insan geldi. İnsanlar heyecanli ve mutluydu, bu da bizi çok mutlu etti”

12 Temmuz 2010 Pazartesi 09:25
Ankaralı Bu Festivali Çok Sevdi…

1.JPGAnkara Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “Büyük Ankara Festivali”, 9 gün boyunca yüz binlerce Başkentliyi ağırladı.

Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (Eski Hipodrom Alanı) dev alana kurulan Türkiye’nin en büyük festivali, gündüzü ayrı gecesi ayrı eğlencelerle dolu bir şölene ev sahipliği yaptı. Birbirinden değişik yüzlerce stantta giyimden gıdaya, mutfak araçlarından hazır yiyeceğe kadar çeşit çeşit ürünün satışıyla ölü sezonda ekonomiyi de canlandıran festival bu yıl sürprizlerle kapılarını açtı.
Ankara’nın tarihi, manevi ve turistik öneme sahip yapılarının dış cephe görüntüleriyle kaplanan büyük çadırlarda Büyükşehir Belediyesi birimleri kendilerini tanıttı, vatandaşlar yerel yöneticilere birebir ulaşma şansı yakaladı.

Nefes kesen motokros gösterilerinden oyun parklarına, yabancı ve yerli halk oyunları ve akrobasi gösterilerinden özel şovlara, yarışmalardan birbirinden ünlü sanatçıların konserlerine kadar çok çeşitli aktiviteye katılma şansı bulan Başkentliler, siyasetin gri renginin yakıştırıldığı Ankara’da rengarenk, muhteşem günler geçirdi. Tatile gidemeyen Başkentlilere ve tatillerini Ankara’da geçirmek isteyen konuklara gece-gündüz unutulmaz eğlence fırsatları sunan, başlı başına turistik bir tatil beldesini andıran festival alanına kentin farklı noktalarından günde iki kez ücretsiz otobüs seferleri düzenlendi.

RAKAMLARLA FESTİVAL
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Büyük Ankara Festivali, Atatürk Kültür Merkezi’nde 597 bin 536 metrekarelik bir alana kuruldu. Okulların tatile girmesinin ardından 3 Temmuz Cumartesi günü başlayan ve 9 gün süren festival her gün 14.00’da kapılarını açtı, alandaki pek çok etkinlik gece yarısına kadar sürdü. Günde on binlerce kişinin ziyaret ettiği festivalde 16 kamu kurum ve kuruluşu, 33 sivil toplum örgütü, 12 ilçe belediyesi, 14 Büyükşehir Belediyesi birimi, 13 Büyükşehir Belediyesi şirketi, 14 oda ve platformdan 200, Anafartalar Çarşısı’ndan 30, Maltepe Pazarı’ndan 40, gıda satışı için 80, serbest olarak 93 esnaf stant açtı. Festival oyun grubu bölümüne 4 mini tren, 2 salıncak, ufolu şato, gondol gibi 4 büyük elektromekanik oyuncak , 50 adet küçük elektromekanik oyuncak, 70 adet değişik ebatlarda ve figürlerde şişme oyuncak kuruldu. Hediyeli yarışmalar, yerli yabancı halk dansları, Kenya Boys gösteri topluluğu ve Rusya’dan gelen sirk ile konserler için ise 1 yarışma, 2 gösteri ve 1 büyük konser sahnesi yer aldı. 2.jpgFestival süresince 17 ünlü sanatçı konser verirken, özel güvenlik görevlileriyle birlikte alanda yaklaşık 3 bin 500 görevli yer aldı.

MOTOKROS NEFESLERİ KESTİ

Festivalin merakla izlenen gösterilerinden biri de Dünya’da ve Türkiye’de son yıllarda büyük ilgi gören Motokros Serbest Stil ustalarının sergiledikleri heyecan dolu akrobasi hareketleri oldu.
Kendileri için özel olarak hazırlanan alanda, motosikletleri üzerinde yaptıkları özel hareketleriyle Başkentlilerin büyük ilgisini kazanan Alman Robert Nauman ve Slovakyalı Ales Lieman, festival boyunca günde iki kere Başkentlilere heyecan dolu anlar yaşattı. İki rampa arasında yaklaşık 20 metrelik mesafeyi motosikletleriyle uçarak geçen ve havada çeşitli gösteriler yapan sporcular, izleyenlerin hem yüreklerini ağızlarına getirdi hem de unutulmaz anlara tanıklık etmelerini sağladı. Sporcular, kendilerine hayran bıraktıkları Başkentlilere imzalı fotoğraf da dağıttı.

ANKARA KEDİSİ LOGOLU TİŞÖRTLER DAĞITILDI
Ankara’nın çiçeği burnunda logosu da festival alanını renklendirdi. Ankara Kedisinin mavi ve kehribar gözlerinin yer aldığı logonun Başkentin tanıtımına sağlayacağı katkı, festival alanında kendini iyice hissettirdi. Festival için özel olarak basılan logolu tişörtler görevlilerin üzerinden hiç çıkmazken, iki ayrı stantta da Ankara Kedisi logolu hediyelik eşyalar satıldı. Farklı renklerde basılan tişörtler, aynalar, anahtarlıklar, kahve fincanları, bardaklara Ankaralıların ilgisi yoğun oldu. Logonun basılı olduğu hediyelik eşyaların satışının beklenenden fazla olduğunu söyleyen stant yetkilileri, “Ankara, bu logoyu çok sevdi” dediler.

UCUZ ALIŞVERİŞ KEYFİ
Akla gelebilecek her türlü ihtiyaca yönelik yüzlerce stantta gün boyu hesaplı ve kaliteli alışveriş keyfi yaşayan Başkentliler, Ankara’da ölü mevsim olarak adlandırılan bir dönemde esnafın da yüzünü güldürdüler.
Ankara Ticaret Borsası, Ankara Sanayi Odası, Ayakkabıcılar ve Çantacılar Meslek Odası, Ankara Giyim Sanayicileri Derneği ve GİMAT esnafı gibi Türkiye’nin önde gelen markaları başta olmak üzere birçok meslek ve esnaf odasının da stantlarındaki ucuzluk vatandaşları da memnun etti. El işi kukla, ayakkabı, takıların büyük ilgi gördüğü stantlarda hazır yemekten yöresel lezzetlere kadar her türlü mönü de yer aldı. Pamuk şeker, kağıt helva, macun, dondurma, mısır stantları ise çocukları sevindirdi.

BELEDİYE BİRİMLERİ KENDİNİ TANITTI
Büyükşehir Belediyesi’nin birimlerinin tanıtımının yapıldığı dev çadırlar bu yıl güzel bir sürprizle Başkentlileri karşıladı. Ankara Kalesi, Etnografya Müzesi, Atakule, Ankara Garı, Eski Meclis gibi binaların dış cephe görüntüleriyle süslenen dev çadırlarda, belediye çalışmalarını inceleme imkanı bulan Başkentliler, bu çadırlardaki birbirinden değişik aktivitelere de katılarak, Ankara’ya ilişkin merak ettikleri sorma imkanı buldular.

Başkentliler, belediye birimlerinin çadırlarını gezerken kentsel dönüşüm projelerinin maketlerini inceleme, iletişim tarihinde nostaljik bir geziye çıkma, sembolik Ankara Kalesi’nin surlarında gezme, BELMEK kursiyerlerinin ödüllü nakışlarını görme şansına sahip oldular. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın çadırında çeşit çeşit oyuncaklarla oynama keyfini yaşayan çocuklar, Trafik Daire Başkanlığı’nın verdiği eğitim ve sembolik ehliyetle mutlu oldu, İtfaiye’nin alanında köpeklerle yaptığı gösteriyi ilgiyle izledi, Evcil Hayvanlar Parkı’nda minyatür atları sevmenin mutluluğunu yaşadılar. 3.jpg

FESTİVALDE DÜNYA KÜLTÜRLERİ DE BULUŞTU

Her yaştan her kesime yönelik yüzlerce aktivitesiyle göz dolduran ve başlı başına turistik bir tatil beldesini andıran festivalde 15 ülkeden gelen 500 kişilik halk oyunları ekipleri de hem ülkelerine özgü danslarını Başkent’e taşıdı, hem de düzenlenen bu muhteşem festivalin coşkusuna ortak oldular. Halk oyunları coşkusuna Türkiye’den de 50 kişilik ekibiyle FOMGET eşlik etti.
Festivale Polonya, Çek Cumhuriyeti, Makedonya, Ukrayna, Moldova, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, KKTC, Rusya Federasyonu Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan, Azerbaycan, İran-Tebriz Türkleri, Suriye, Bosna-Hersek ve yanı sıra Rusya ve Kenya’dan da akrobasi grupları katıldı.

ÖĞRENCİLERE KARNE HEDİYESİ OLDU
En çok da okulların kapanmasıyla tatile giren, ancak tatillerini Ankara’da geçirmek zorunda kalan minik yüreklerin akın ettiği festivalde, çocuklara yönelik hazırlanan onlarca aktivite, oyun ve yarışma en güzel karne hediyeleri oldu. Dev lunapark oyuncaklarının, şişme kaydırakların, zıpzıpların bulunduğu Oyun Parkı’nda özel gösteriler, palyaçolar, oyun grupları, kukla gösterileri, yüz boyama gibi etkinlikler de yer aldı.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları için hazırlanan “Sevgi Seli” korteji de festival alanındaydı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve eşi Nevin Gökçek, çocukların büyük bir ilgiyle izlediği, masal ve çizgi film kahramanlarının dorselerinden oluşan kortej eşliğinde binlerce futbol ve basketbol topu dağıttı. Yarışmalar sonunda kazandıkları ödülleri birer karne hediyesi gibi özenle inceleyen ve saklayan çocuklar, belki de festivalin en çok eğlenen yaş grubu oldu.

4.jpg9 GÜNDE 16 DEV KONSER

Belediye birimlerinin her birinin ayrı birer sahnesinin bulunduğu ve hepsinde birbirinden değişik gösterilerin sunulduğu dev festival alanında sanatsal gösterilerin keyfini yaşayan Başkentliler, akşamları ise hız kesmeden konser coşkusuyla günlerini gün ettiler. Gündüzü yüzlerce değişik aktiviteyle geçen, gün boyu dev alanı gezerek yorgun düşen Başkentlileri en çok coşturan ise akşam saatlerinde düzenlenen konserler oldu. Vatan Şaşmaz’ın sunuculuğunu üstlendiği, ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses ile başlayan konserler dizisi Kutsi, Ziynet Sali, Mustafa Ceceli, Bengü, Ebru Gündeş, Zara, İsmail Türüt, Sami Savni Özer, Erkan Mutlu, Sümer Ezgü, Işın Karaca, Ferhat Göçer, Safiye Soyman, Gülşen ve Orhan Ölmez ile devam etti. Ünlü sanatçılar, 9 gün boyunca her akşam konserlerle Ankara gecelerini renklendirdi.
Havai fişek gösterileriyle coşkunun doruğa taşındığı alanda özel olarak oluşturulan dev sahnede her gün on binlerin doldurduğu konserlerde, ünlü yorumcuların “festivalin muhteşem olduğuna” ilişkin ortak düşüncelerini paylaşmaları da coşkunun boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.

5.jpg210 ÇİFTE MUHTEŞEM DÜĞÜN

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2000 yılından itibaren düzenlediği, bugüne kadar 2 bin 289 çiftin dünyaevine girdiği toplu nikah töreninde bu yıl da 210 çift onbinlerce Ankaralının şahitliğinde mutlu sona kavuştu.  Mutluluklarını başka çiftlerle paylaşmak isteyen, maddi durumu düğün yapmaya el vermeyen ya da farklı bir organizasyonla evliliğe ilk adımı atmak isteyen çiftlerin düğün geceleri bir şölen havasında geçti.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 210 çiftin arasından seçilen dört çiftin temsilen nikahını kıyarken, çiftlerin nikah şahitliklerini de ünlü sanatçılar Safiye Soyman, Ferhat Göçer ile Ankara Milletvekili Aşkın Asan yaptı. Havai fişeklerle konfetilerin gökyüzünü renklendirdiği gecede, Başkan Gökçek, yeni evlilere mutluluklar dileyerek, “En kötü gününüz böyle olsun, en az 3 çocuk yapın. Darısı da bekarların başına” dedi.
Ferhat Göçer’in “Cennet” parçası eşliğinde ilk danslarını eden çiftler, hareketli parçalar eşliğinde de unutulmaz bir düğün töreni yaşadı. Başkan Gökçek’in tek tek fotoğraf çektirdiği çiftlere düğün töreni hatırası olarak gelin-damat şeklinde buzdolabı süsü hediye edilirken, kalp şeklinde de pasta ikram edildi. Tüm masrafları Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanan bu muhteşem evlilik organizasyonunda, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından çiftlere, gelinlikleri, damatlıkları ve koltuk takımı hediye edildi.

BAŞKAN GÖKÇEK: “SENEYE YİNE BURADAYIZ”
Türkiye’nin gönlünde taht kurmuş birbirinden ünlü starlara teşekkür ederek program anısına plaketi veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkentlilerin festival coşkularına da ortak oldu. Gün boyu festival alanını dolaşan, vatandaşlarla sohbet eden, fotoğraf çektiren akşamları da konserlere katılan Başkan Gökçek, festivali daha da geliştirmiş olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, şöyle konuştu:
“Son iki yıl olduğu gibi bu yıl da çocuklarımızın tatil hediyesini ve Başkentlimizin tatilini Ankara’da yaşatmak için çalıştık. Festival gerçekten mükemmel geçti.  Bu yıl festivalimizi daha da geliştirdik ve ilgi geçen yıllara göre çok daha fazla. Her gün on binlerce insan geldi. İnsanlar heyecanlı ve mutluydu, bu da bizi çok mutlu etti. Bir iki gün yağmur oldu, o biraz aksattı ama genel anlamda mükemmeldi. Seneye yine burada olacağız ve eminim önümüzdeki sene düzenlenecek bu Türkiye’nin en büyük festivali, çok daha büyük bir coşkuyla sürecek.”
Festival sayesinde Ankara’da tatil farkının ortaya çıktığını ve bunu coşkulu kalabalığın sesleriyle tüm dünyaya duyurduğunu anlatan Başkan Gökçek, bir diğer önemli noktanın da ölü sezon olarak nitelendiren yaz sezonunda esnafı sevindirdiklerini anlatarak, “Beni en çok sevindiren konulardan biri de özellikle yaz mevsiminde işi olmayan esnafa gerçekten alışveriş imkanı vermiş olmak, onları da kalkındırmaktır. Bunu elbirliğiyle yaptık. Onun için sizlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.