Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankaralılar Bir Kışı Daha Temiz Ve Kaliteli Hava Soluyarak Geçirdi…

Geçmişte Hava Kirliliğinden Çok Çeken Başkent, Planli Bir Çalişma Sonucu Temiz Havaya Kavuştu

06 Nisan 2010 Salı 02:41
Ankaralılar Bir Kışı Daha Temiz Ve Kaliteli Hava Soluyarak Geçirdi…

Ankaralılar bir kışı daha temiz ve kaliteli hava soluyarak geçirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır aldığı önlemler ve uyguladığı projelerle temiz ve sağlıklı bir havaya kavuşan Ankara, hava kirliliğinin sınır değerlerine bile yaklaşılmadığı bir kışı daha geride bıraktı.

1.JPGAnkara’da hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı 70’li yıllarda,  kuşlarda ölümler görülmüş, insanlar için hayati tehlikeler belirmişti. Ortaya çıkan çok ciddi durum karşısında trafikte tek-çift plaka uygulaması başlatılmış, kaloriferlerin belli saatlerde yakılması zorunluluğu getirilmişti. 80’li yılların tümü ile 90’lı yılların ilk yarısında da yoğun bir hava kirliliği görülen Ankara’da özellikle Kızılay ve Sıhhiye’deki ağaçlara tüneyen kuşlar kirlilik nedeniyle bir bir düşüp ölürken, gündüzleri araçlar farlarını yakmak zorunda kalır, insanlar da ağızlarına maskeler takarak sokaklara çıkarlardı.
Ankara, 90’lı yılların ikinci yarısından itibaren Büyükşehir   Belediyesi’nin uyguladığı “Doğalgaz Yaygınlaştırma Projesi”, “Toplu taşımada doğalgazlı otobüslerin tercih edilmesi” ve “Güney Afrika’dan ithal edilen BELKO kömürünün ısınmada kullanılması” projeleriyle temiz ve solunabilir bir havaya kavuştu.
Başkan Melih Gökçek, 1994 yılında Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildiği günden itibaren hava kirliliğinin önlenmesine karşı çok ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek, Ankara’da bugün doğalgaz abone sayısının 1 milyon 200 bini aştığını, toplu taşımada kullanılan çevre dostu doğalgazlı otobüs sayınının 1000’e yaklaştığını söyledi. Başkan Gökçek, BELKO tarafından Güney Afrika Cumhuriyeti’nden ithal edilerek Ankaralılara satılan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yoksullara dağıtılan kaliteli kömürün de yıllardır havanın temiz ve sağlıklı olmasında önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

2.jpgBaşkent’in yemyeşil bir görünüme kavuşturulmasını amaçladıklarını da kaydeden Başkan Gökçek, “Çocuklarımıza havası temiz yeşil bir Ankara bırakmanın gayreti içerisindeyiz” dedi.
Türkiye’de yeşile en çok önem veren belediye olduklarını bildiren  Başkan Gökçek, 16 yılda yeşil alan miktarını 2 metrekareden 17.7 metrekareye çıkardıklarını anlattı. Başkan Melih Gökçek, Başkent’tin bugün 8 rekreasyon alanına sahip olduğunu ifade etti.

ANKARA’NIN HAVASI 8 MERKEZDE KONTROL EDİLİYOR
Isıtma sezonu olarak bilinen, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında Başkent’in hiçbir semtinde hava kirliliği yaşanmadı. Kirliliğe yol açan kükürt dioksit ve partikül madde miktarları, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’nca Bahçelievler, Demetevler, Dikmen, Kayaş, Keçiören, Sıhhiye, Sincan ve  Ulus’taki istasyonlarda gün boyu gerçekleştirilen ölçümlerle takip ediliyor. 
Ankara’daki ölçümlerin, Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği’nin kükürt dioksit için öngördüğü maksimum 400 mikrogram/metreküp, partikül madde için ise öngördüğü maksimum 300 mikrogram/ metreküp değerlerinin altında olması Başkent havasının ne kadar temiz ve solunabilecek nitelikte olduğunu gösteriyor.

          Kükürt dioksit    Partikül
                           Madde
            (SO2) µg/m³   µg/m³   
Kasım         15          99
Aralık          10          80
Ocak           14          68
Şubat          15          81

DOĞALGAZ ABONESİ 1 MİLYON 200 BİNİ AŞTI   Büyükşehir Belediyesi uyguladığı “Doğalgaz Yaygınlaştırma Projesi” ile hava kalitesinin korunmasında önemli rol oynayan doğalgazı Başkent’in mücavir alan sınırlarına dahil olan ilçelere kadar taşıdı. 16 yıl önce 300 bin civarında olan doğalgaz abone sayısı, bugün  1 milyon 200 bini aştı.

 TÜRKİYE’NİN EN ÇEVRECİ OTOBÜS FİLOSU ANKARA’DA
Toplu taşımda Metro ve Ankaray’ın hizmete girmesi, son yıllarda da EGO’nun doğalgazlı otobüsleri tercih etmesi Ankara’da solunabilir temiz havanın korunmasını sağlayan nedenlerden biri oldu.  Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü’nün şehir içi toplu taşımacılıkta kullandığı doğalgazlı otobüs sayısı 1000’e yaklaştı.  Avrupa’da kişi başına en fazla yeşil alan düşen kent özelliğine sahip olan Ankara, bu alanda da “Türkiye’nin en çevreci filosuna sahip Başkent” unvanını elde etti.

BELKO KÖMÜRÜ TEMİZ HAVANIN GÜVENCESİ
Başkent’te temiz havanın güvencesi BELKO kömürü, yıllarca Ankara’daki solunabilir hava kalitesinin en üst düzeye çıkmasında önemli paya sahip.BELKO tarafından Güney Afrika Cumhuriyeti’nden ithal edilerek Ankaralılara satılan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yoksullara dağıtılan kaliteli kömür, Ankara’da yıllardır havanın temiz ve sağlıklı olmasının önemli nedenlerinin başında yer alıyor.