Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

ANKARA'NIN İÇME SUYU TERTEMİZ, PIRIL PIRIL

ASKİ yetkilileri, Ankara’nın içme suyunun tertemiz ve pırıl pırıl olduğunu belirterek, “Başkentliler tereddüt etmeden güven içinde tüketebilirler” dediler. ASKİ laboratuarlarında fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik su analizleriyle şehir şebeke suyunun kalitesinin sürekli kontrol altında tutulduğunun altını çizen yetkililer, Başkentlilerin, daha önceleri olduğu gibi geçtiğimiz ay 1-30 Haziran tarihleri arasında da musluklarından akan temiz, kaliteli, içilebilir ve pırıl pırıl bir su tükettiklerini bildirdiler.

24 Temmuz 2013 Çarşamba 00:00
ANKARA'NIN İÇME SUYU TERTEMİZ, PIRIL PIRIL

- ASKİ LABORATUARLARINDA YAPILAN FİZİKSEL, KİMYASAL VE BAKTERİYOLİK ANALİZLER, ANKARA İÇME SUYUNUN TEMİZ, KALİTELİ, İÇİLEBİLİR VE PIRIL PIRIL OLDUĞUNU ORTAYA KOYUYOR

- ASKİ YETKİLİLERİ:

“BAŞKENTLİLER TEREDDÜT ETMEDEN GÜVEN İÇİNDE MUSLUKLARINDAN AKAN SUYU TÜKETEBİLİRLER”

kavsakkaya_dolu_2010.jpgASKİ yetkilileri, Ankara’nın içme suyunun tertemiz ve pırıl pırıl olduğunu belirterek, “Başkentliler tereddüt etmeden güven içinde tüketebilirler” dediler.

ASKİ laboratuarlarında fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik su analizleriyle şehir şebeke suyunun kalitesinin sürekli kontrol altında tutulduğunun altını çizen yetkililer, Başkentlilerin, daha önceleri olduğu gibi geçtiğimiz ay 1-30 Haziran tarihleri arasında da musluklarından akan temiz, kaliteli, içilebilir ve pırıl pırıl bir su tükettiklerini bildirdiler. 

Başkentli abonelere seslenen yetkililer, “Musluklarınızdan akan suyu her zaman olduğu gibi yine güven içinde tüketebilirsiniz. Her gün farklı noktalardan alınan numunelerle sürekli fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik analizleri yapılan ASKİ’nin içme suyunun kalitesi yüksek, tertemiz ve pırıl pırıl” dediler.

Yetkililer, şu bilgileri verdiler:

“Ankara’nın içme suyunu en temiz şekilde kullanıma sunabilmek için büyük bir titizlikle çalışıyoruz. Su kaynağından alındığı andan başlayarak, arıtıp, şehir şebekesine verileceği ana kadar birçok aşamadan geçirilmektedir. En son noktada ise ayrı testlere tabi tutularak, suyun hijyen bir şekilde musluklardan akmasını sağlıyoruz.” 

ASKİ Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’nca, Haziran ayı süresince de Ankara’nın çeşitli bölgelerinden su numuneleri alındığını kaydeden ASKİ yetkilileri, şunları kaydettiler: “Başkent’in farklı odak noktalarından her gün aldığımız su numunelerinin fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik analizlerini akredite olmuş laboratuarlarımızda gerçekleştiriyoruz. Geçen ay da yapmış olduğumuz bu analizler sonucunda Başkent içme suyunun WHO (Dünya Sağlık Örgütü) standartlarına uygun olduğunu saptadık.”

- KONTROLLER TSE’YE UYGUN

Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı’na bağlı Su Kalite Kontrol Şube laboratuarlarında şehir şebeke su analizlerinin, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve EEC (Avrupa Birliği Standartları) göz önüne alınarak yapıldığını vurgulayan yetkililer, “1-30 Haziran 2013 tarihleri arasında raporlaştırılan su analiz sonuçlarına göre Başkentliler, musluklarından akan suyu güven içinde tükettiler. Yüzlerce odak noktası, İvedik ve Pursaklar  Arıtma Tesisleri başta olmak üzere paket arıtma tesisleri çıkışlarından alınan su numunelerinde yapılan  fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik kontrollerin tamamının TSE’ye uygunluğu bir kez daha kanıtlandı” diye konuştular.   

1-30  Haziran  tarihleri arasında yapılan Ankara içme suyu kalite kontrollerinin tamamı standartlara uygun bulunurken, analiz sonuçlarında ki parametreler  aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

PARAMETRELER 

İVEDİK ARITMA ÇIKIŞI

WHO

TS 266

Sağ. Bak. İnsani Tüketim Amaçlı  Sular Yönetmelik Değerleri

Renk (Pt-Co Birimi)

< 5

15

20

Yok

Bulanıklık (NTU Birimi)

0,50

5

1,0     

1.0

Koku

Yok

Yok

Yok

Yok

Tat

Normal

Normal

Normal

Bakiye Klor (mg/l)

0,9

5

Uç noktada 0,5

pH

7,40

6.5-8.5

6.5 ≤ pH ≤9.5

≥6.5 ve ≤9.5

Elektriksel İletkenlik

(Ύ = 25 oC, mS/m)

21,2

250,0

250,0

TÇM (180 oC ,mg/l)

155

1000  

Amonyum ( mg/l )

<0,06

....

0.5

0.50

Nitrit (mg/l )

<0,006

0.5

0.5

Nitrat  (mg/l )

1,11

50

50

50

Sodyum  (mg/l)

8,,7

200

200

200

Potasyum (mg/l)

2,8

....

Kalsiyum   (mg/l )

22,7

....

Magnezyum (mg/l )

6,6

....

Sertlik  (mg CaCO3 /L)

84

....

Toplam Alkalinite

(mg/l CaCO3 )

65

Klorür (mg/l)

9,07

250

250

250

Sülfat ( mg/l )           

24,2

250

250

250

Florür (mg/lt)

0,07

1.5

1.5

1.5

Karbonat (mg/l)                   

<10

Bikarbonat (mg/l)

79

Silisyum dioksit (mg/l)

22,6

Lityum (mg/l)

<0,1