ANKARA'NIN ŞEBEKE SUYUNDA KİRLİLİK İDDİASI
ASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın, şebeke suyundan ishal olduğu yönündeki açıklamalarını ihbar kabul ederek, Nazlıaka’nın villasının da bulunduğu Gaziosmanpaşa’daki sitede su bağlantı sisteminde inceleme yaptı.
18 Eylül 2014 Perşembe 14:24-ASKİ EKİPLERİ, ANKARA ŞEBEKE SUYUNDAN İSHAL OLDUĞUNU AÇIKLAYAN CHP MİLLETVEKİLİ AYLİN NAZLIAKA’NIN GAZİOSMANPAŞA’DAKİ VİLLASININ BULUNDUĞU SİTENİN SU DAĞITIM DEPOSUNDA “YERİNDE DENETİM” YAPTI
-YAPILAN DENETİMDE, SİTEDE ŞEBEKE SUYU KULLANILMADIĞI, KUYU SUYU KULLANILDIĞI TESPİT EDİLDİ. SU DEPOLARINDA DA “KLOR”A RASTLANILMADI
-ASKİ YETKİLİSİ NURULLAH YEKEN:
“SAYIN MİLLETVEKİLİMİZ NAZLIAKA’NIN ŞİKAYETLERİNDEN DOLAYI YERİNDE, EVİNDE SU KULLANDIĞI İÇ TESİSATLARINDA BİR İNCELEME GERÇEKLEŞTİRDİK”
“İLK BULGULARIMIZ ÖNCELİKLE KAÇAK SU İLE İLGİLİ İNCELEMELERDE… BURADA HEM ŞEBEKE SUYU BAĞLANTISININ OLDUĞU HEM DE KUYUDAN BİR BAĞLANTININ OLDUĞU TESPİT EDİLDİ”
“ŞU ANDA BURADA ŞEBEKE SUYUMUZ DEĞİL, KUYU SUYU KULLANILIYOR”
“UZUN SÜREDİR ŞEBEKE SUYUNUN KULLANILMADIĞINI KAÇAK OLARAK AÇILAN KUYUNUN KULLANILDIĞINI BELGELEDİK”
“KUYU SUYU HEM SAĞLIKLI DEĞİL HEM DE YASAL DEĞİL”
“DEPOLARINDA KLOR OLMADIĞINI TESPİT ETTİK”
-“T” BAĞLANTISI ADI VERİLEN SİSTEMLE İSTENİLDİĞİ ZAMAN DA KULLANILMAK ÜZERE ŞEBEKE SUYUNDAN DA KAÇAK BİR BAĞLANTI YAPILDIĞI BELİRLENDİ”
ASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın, şebeke suyundan ishal olduğu yönündeki açıklamalarını ihbar kabul ederek, Nazlıaka’nın villasının da bulunduğu Gaziosmanpaşa’daki sitede su bağlantı sisteminde inceleme yaptı.
Ekipler sitede hem kaçak kuyu suyu kullanıldığını, iç şebeke hattının bakımsız olduğunu, hem de şehir şebekesinden çekilen bağlantının usulsüz ve kaçak olduğunu tespit ettiler.
“KUYU SUYU KULLANILIYOR”
ASKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın villasının bulunduğu Gaziosmanpaşa’daki sitede inceleme yaptı. ASKİ yetkilisi Nurullah Yeken, siteye iki konuda inceleme yapmak için geldiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
“Birincisi burada Sayın Milletvekilimiz Aylin Nazlıaka’nın musluk suyu ile ilgili şikayetlerinden dolayı yerinde, evinde su kullandığı iç tesisatlarında bir inceleme gerçekleştirdik. İkinci olarak da anormal düşük su tüketimlerinden dolayı şüphelendiğimiz için gelip burada usulsüz kaçak su kullanımı ile ilgili incelemelerimizi yaptık. Şu anda da raporlarımız tamamlandı. İlk bulgularımız öncelikle kaçak su ile ilgili incelemelerde burada hem şebeke suyu bağlantısının olduğu hem de kuyudan bir bağlantının olduğu tespit edildi. Burada kuyu suyu da kullanılmış durumda, kuyu suyunun peşine bir arıtma yapılmış ve o da binanın deposuna bağlanmış…Bu ne demek, şu anda burada şebeke suyumuz değil, kuyu suyu kullanılıyor. Bu bölgenin bu birimin kendi içerisinde yaptığı kuyu bağlanmış durumda. Şebeke suyumuz kullanılmıyor. Onu zaten ilgili arkadaşlar da ifade etti; ‘biz burada şebeke suyunu kullanmıyoruz, burada özel arıtma yaptılar, 9 yıldır bu arıtmadan suyu ağırlıklı olarak kullanıyoruz’ diye.”
“KUYU SUYU HEM SAĞLIKLI DEĞİL HEM DE YASAL DEĞİL”
Sitedeki kuyuların yasal olmadığını, kuyularının bağlantısında herhangi bir sayacın olmadığını ve kuyuların kaçak kullanıldığını tespit ettiklerini kaydeden Yeken, “Kuyulardan gelen su sayaçlardan geçmeden doğrudan depoya dökülmekte ve bu da bina içerisinde kullanılmaktadır. Bizim yönetmeliğimize göre ilgili mevzuatımıza göre bu, ‘bir usulsüz su kullanımı, yani kaçak su kullanımıdır veya su hırsızlığıdır’ diye de tabir edilmektedir. Bu kuyu suyu sayaçtan geçirilmeden doğrudan depoya alınmakta, ilgili yerlere de dağıtılmaktadır, 21 adet villaya dağıtılmaktadır” diye konuştu.
Bu durumun zaten şüpheleri doğrular nitelikte olduğunu kaydeden Yeken, “Çünkü burada nerede ise aylık 2.7 liralık bir kullanım görülmekte ki bu zaten sabit ücretlerdir. Yani burada uzun süredir şebeke suyunun ya kaçak kullanıldığı ya da kuyu suyu kullanıldığını belgeledik. Olayı hem fotoğraflarla hem de kameralarla belgeledik” dedi.
-“T” BAĞLANTISI ÇIKTI
Nazlıaka’nın villasının bulunduğu sitede ikinci olarak da şebeke suyunun usulsüz kullanımını sağlayacak illegal bir boru bağlantısı tespit ettiklerini ifade eden Yeken, bu sistemin “T bağlantısı” olarak da adlandırıldığını ifade etti. Sistemi, “Normalde iç tesisatta vana kullanılmaz, doğrudan tek bağlantı ile sayaçtan geçirildikten sonra evlere dağıtılır, fakat burada istenildiği zaman da kullanılmak üzere şebeke suyundan da kaçak bir bağlantı çekilmiştir. Bunu da biz tespit ettik, sadece kuyu suyu kaçak değil, şebeke suyunda da kaçak bağlantı vardır. Bu da raporlarımızla fotoğraflarımızla tespit edildi” diye özetledi.
-KLORA RASTLANMADI
Nazlıaka’nın açıklamalarının ardından Ankara’daki musluk suyu kalitesi ile ilgili hem ASKİ İvedik içme suyu arıtma tesisinde hem de ana hatlardaki sudan alınan numuneleri akredite olmuş laboratuarlarda denetlediklerini ve insan sağlığını tehdit eder bir şeye rastlamadıklarını kaydeden Yeken, “Bunun haricinde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu da inceledi, biz aylık 1250 numune aldık, onlar 478 numune aldı. Hiç birinde bir probleme rastlamadık” bilgisin verdi.
“Ancak sayın milletvekilimizin bu şikayeti nereden kaynaklanıyor? diye binasına geldiğimizde sıkıntının kaynağını da tespit etmiş durumdayız” diyerek konuşmasını sürdüren Nurullah Yeken, şunları söyledi:
“Şu anda yapmış olduğumuz ölçümlerde depolarında yani kuyu suyunu bastıkları depolarında klor olmadığını tespit ettik. Klora rastlanılmadı. İlgili laborant arkadaşlarımız numuneler aldılar hazır test kitleriyle burada baktılar, depolarında klorun olmadığını tespit ettiler. Bu ne demek, biz şebeke suyuna muslukta 1 ppm, (1 mg/lt) olacak şekilde klor basarız, Sağlık Bakanlığı açısından zorunlu tutulan bir hadisedir. Klor ne işe yarar? Klor şebekede herhangi bir karışma olması durumunda bakteriyel açıdan suyun güvenliğini sağlar. İçerisinde klor olan bir su her zaman güvenlidir. Çünkü içerisinde hiçbir bakteri üremesi olmaz. Ancak musluk suyunda daha doğrusu iç tesisatta kullanılan suda klor olmaması durumunda bu sularda bakteri üreyebildiği bunun da insan sağlığını olumsuz etkilediği başta ishal olmak üzere çok çeşitli problemlere neden olduğu zaten ortadadır. Sağlık Bakanlığı açıklamaları da bu şekildedir. Dolayısıyla Türkiye’deki bütün Sular İdareleri musluklarında klor tutmak zorundadır. Ancak bu tesisat hem kaçak olarak bağlanıldığı, hem şebeke suyumuzun kullanılmadığı kendi kuyularından basıldığı nedeniyle buraya da klor vermemişler. Şu anda numunelerimize rastlayamadık, şüphelerimiz doğru çıktı. Musluk suyu depolarında klor olmadığı için muhtemelen Sayın Milletvekilimiz bundan rahatsızlanmıştır diye tahmin ediyoruz, şu anda depolarında klora rastlanılmadı bu da çok ciddi bir sağlık riskidir.”
KAÇAK BAĞLANTILAR SÖKÜLECEK
Nazlıaka’nın villasının bulunduğu sitenin kaçak bağlantılarıyla ilgili işlem yapılacağını kaydeden Nurullah Yeken, “Ekiplerimiz gelecek kaçak bağlantıları sökecekler, normal bağlantıya bağlayacaklar, kaçak kuyu bağlantılarına da işlem yapacaklar. Normal şebekemize bağlayacaklar, normal şebeke suyumuz buraya verilerse zaten içerisinde klor olduğu için ve suyumuz da sağlıklı, sağlık bakanlığının yönetmeliklerine de uyduğu için herhangi bir sağlık problemi yaşamamış olacaklar” diye konuştu.
-"APAR TOPAR TEMİZLETMEYE ÇALIŞMIŞLAR"
Nazlıaka’nın basın açıklamalarından sonra son 1 haftalık süre içerisinde apar topar bu bölgenin deposunun ve kuyu suyunun temizletilmeye çalışıldığı bilgisini veren Yeken, “Ancak biz zaten ne kadar temizlemiş olsalar da depolarının çok eski bakımsız olduğunu tespit ettik. Bu da zaten insan sağlığına uygun bir durum değildir. ASKİ Genel Müdürlüğü olarak bunu sürekli vurguluyoruz, binalarınızın iç tesisatını ve depolarını yenilemediğiniz takdirde bu gibi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz, bu nedenle güvenli ve sağlıklı olan musluk suyumuzu düzgün ve temiz bir iç tesisat kullanarak güvenli tüketebilirsiniz” diye konuştu.
-NE KADAR CEZA ÖDEYECEKLER?
Yeken, sitenin abonelik başlangıç tarihinden (1978) itibaren üç kat tüketimde bulunduğunu, ASKİ yönetmeliğine göre, abonelik başlangıç tarihinden bu tarihe kadar tüketilebilecek suyun hesaplandıktan sonra, üç kat cezalı su hesaplandığını ilgililere cezanın tevdi edileceğini bildirdi.
Sitede 21 villa bulunduğunu ve tek abonelik yaptırıldığını, işyeri de bulunmasına rağmen ucuz olması için işyerlerinin de konut aboneliği yaptırdığını tespit ettiklerini anlatan Yeken, “Bu cezalar da ilgililere tebliğ edilecek” dedi.