Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

ANKARA'NIN SİMGE KAPILARI 15 MART CUMARTESİ GÜNÜ AÇILIYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Başkent’in 5 girişi olan Eskişehir, Esenboğa, Samsun, Konya ve İstanbul yolunda yapımını tamamladığı devasa simge kapılar 15 Mart - Cumartesi muhteşem bir konserle açılıyor.

14 Mart 2014 Cuma 14:12
ANKARA'NIN SİMGE KAPILARI 15 MART CUMARTESİ GÜNÜ AÇILIYOR

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ANKARA’NIN 5 ANA ARTERİ ÜZERİNDE YAPIMINI TAMAMLADIĞI “5 GİRİŞTEKİ 5 DEVASA KAPI” YARIN, ÜNLÜ SANATÇI MURAT GÖĞEBAKAN’IN VERECEĞİ MUHTEŞEM BİR KONSERLE AÇILACAK

-ESKİŞEHİR, ESENBOĞA, SAMSUN, KONYA VE İSTANBUL YOLLARINDAKİ SEMBOL KAPILARIN TOPLU AÇILIŞI, YARIN SAAT 19.00’DA, KONYA YOLU AHLATLIBEL YOKUŞU’NDA DÜZENLECEK TÖRENLE YAPILACAK

eskisehir_yolu_giris_kapisi-12.jpg

   Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Başkent’in 5 girişi olan Eskişehir, Esenboğa, Samsun, Konya ve İstanbul yolunda yapımını tamamladığı devasa simge kapılar 15 Mart - Cumartesi muhteşem bir konserle açılıyor.

Ünlü sanatçı Murat Göğebakan’ın vereceği konserle birlikte gerçekleşecek olan açılış, Konya Yolu Ahlatlıbel yokuşundaki giriş kapısında düzenlenecek törenle gerçekleşecek.

Simge Kapıların açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de katılacak.

- HER KAPI, AÇILDIĞI BÖLGEYE AİT İZLER TAŞIYOR

Başkent’e son 20 yıldır kazandırdığı sayısız eserlere yenilerini eklemeye devam eden Büyükşehir Belediyesi, “5 girişe 5 kapı” ile Ankara’ya yeni bir simge kazandırmış olacak.  

Başkent’in dışarıya açılan ve girişleri sağlayan 5 ana arterine yapılan ayrı ayrı özellikleri, güzellikleri, işlemeleri, ihtişamı ve mimarisiyle göz dolduran devasa kapılar, şehrin 20 yıldır değişen, gelişen, güzelleşen, modernleşen ve örnek olan estetiğiyle bütünlük sağlayacak şekilde inşa edildi.

Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin esintilerini taşıyan, işlemeleri ve ihtişamıyla tarihi, mimarisiyle de modernliği bir arada sunan giriş kapılarının her biri açıldığı bölgeye ait izler taşıyor.

Özel aydınlatma sistemlerinin uygulandığı kapıların genişlikleri 56-68 metre, yükseklikleri ise 25-30 metre arasında değişiyor. Temelleri 80 santimetre yüksekliğinde Radye temelden yapılan kapıların, iskeleti ise bina çeliğinden üretildi. Kapıların, dış kaplamaları da doğal taş, kurşun, alüminyum, cam, çini süslemelerden oluşuyor. Doğal taş olarak; İstanbul Giriş Kapısı’nda Traverten, diğer 4 kapıda ise Nevşehir Başdere Firuze taşı kullanıldı.  

Desenlerdeki ve süslemelerdeki işlemeler Anadolu’daki yaşamış medeniyetlerin, Selçuklunun, Osmanlının günümüze ulaşmış kültür mirasları olarak göze çarpıyor. Bu miras modern imalat tekniği olan çeliğin üzerine, yeniden yorumlanarak Selçuklu ve Osmanlı izleri ağırlıkta olacak şekilde uygulandı.