Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Aski’den Başkent’in Merkezine Alt Yapı Neşteri…

-Aski Genel Müdürü Kamil Kılıç:“Yerleşimin En Kalabalık Olduğu Kızılay Bölgesinde Atık Su ve Yağmur Suyu Kanallarını Değiştiriyoruz” “Karanfil 1. ve 2. Sokak, Meşrutiyet ile Yüksel Caddesi, Kumrular’a Açılan 93. ve 94. Sokaklar , İzmir Caddesi 1 ve 2, Olgunlar Sokak ile Başbakanlık Önündeki Alt Yapılar Tamamen Yenileniyor

06 Ekim 2010 Çarşamba 05:31
Aski’den Başkent’in Merkezine Alt Yapı Neşteri…

ASKİ Genel Müdürlüğü Başkent’in genelinde başlattığı alt yapı yenileme çalışmalarını, yerleşimin en yoğun olduğu Kızılay’ın ara sokaklarında sürdürüyor.
ASKİ’nin yaptığı çalışmaları yerinde inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi veren ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, “Alt yapının kılcal damarları olarak tanımlayacağımız ara sokaklarda alt yapı yenileme çalışmalarını gerçekleştiriyoruz” dedi. 

1.JPG
Yerleşimin tamamen oturmuş, iş yerlerinin yoğunlukta olduğu Kızılay ve çevresinde atık su ve yağmur suyu kanallarını yenilediklerini belirten Kılıç, uzun yıllardır el değmeyen bu bölgelerin yenilen alt yapısıyla sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde hizmet vermeye başlayacağını kaydetti.    
İşlek ve kalabalık caddelerde alt yapı aktarım çalışmalarının zorluklarına değinen Kılıç, üzerinden günde yüz binlerce insanın geçtiği ve kullandığı Başkent’in kalbi olan Kızılay’ın ara sokaklarına koca koca iş makineleri sokup yerin metrelerce altında iş yapmanın hem o bölgede yaşayanlar için hem de çalışanlar için kolay olmadığını söyledi. 
ASKİ’ nin, dış etkilere karşı dayanıklı kullanım süresi 50 ile 60 yıl arasında değişen beton borularla kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını yenilediğini ifade eden Kılıç, Karanfil 1. İle Olgunlar Sokakta,  Meşrutiyet ile Yüksel caddesi  ve Başbakanlığın önündeki sokaklarda  atık ve yağmur su kanallarının değiştirildiğini,  Karanfil 2 ve Kumrular (93-94 ) sokaklar  ile İzmir 2 caddelerinde ise çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
-“ASKİ’NİN GECESİ GÜNDÜZÜ YOK”-

2.jpg
Genel Müdür Kamil Kılıç, atık ve yağmur suyu borularının değişiminin büyük oranda tamamlandığının altını çizerek şunları söyledi: 
“Yerleşimin tamamen oturduğu bölgelerde alt yapı çalışması yapmanın bazı zorlukları oluyor elbette. Özellikle Kızılay gibi Ankara’nın merkezi durumundaki meskenlerin yanı sıra iş  ve eğlence mekanları gibi toplu kullanım alanları da çoğunlukta bulunduğu yerlerde.  Çalışmalarımızı yaparken, hem burada ikamet eden vatandaşları rahatsız etmemek hem de iş yerlerinin kazançlarına engel olmamak çok hassas davranıyoruz.   Bu nedenle bizde altyapı çalışmalarımızı hemşerilerimizin kaygılarını ve isteklerini göz önüne alarak, onlara engel olmayacak  22.00 ile sabah 07.00 saatleri arasında sürdürüyoruz.  Gündüz saatlerinde buradaki yaşamın normal akışına engel olmamak için ise iş makinelerimizi inşaat alanından çoğunlukla bırakmayarak, günlük yaşamın devamını sağlıyoruz.”


-“4,5 KİLOMETRELİK ATIK VE YAĞMUR SUYU KANALI DÖŞENİYOR”
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, kanalizasyon borularının  yenileme çalışmaları kapsamında ilk aşamada toplam 4 bin 500 metrelik  boru döşendiğini belirterek, alt yapı yenileme çalışmalarını Kızılay’ın tamamında aşama aşama olarak gerçekleştirileceğini ifade etti.
-“KANAL GÖRÜNTÜLEME ARACIYLA ANINDA TEST”   
Alt yapı çalışmalarında teknolojinin her türlü imkanlarından yararlandıklarını belirten Kılıç,  “Kanal döşeme aşaması ve sonrasında yapılan montajın sağlamlığı ve kalitesi kamera sistemi ile sürekli izleniyor. Böylece henüz inşa aşamasındayken yapılan işin doğruluğunu da test etmiş oluyoruz” diye konuştu.      
“ATIK YAĞLAR  BORULARIN ÖMRÜNÜ TÜKETİYOR”
Evsel atık yağlar boruların ömrünü tüketirken, tuvalet kağıtlarının da atık su kanalların da boruların tıkanmasına neden olduğunu vurgulayan Kılıç, şunları söyledi:
“Çalışmaların yapıldığı bölgede toplu kullanım alanlarından lokanta, eğlence, dershane ve iş yerleri gibi mekanlar yoğunlukta.  Atık suyun toplandığı boruların ömrünü tüketen en önemli faktörlerden biride evsel atık yağların lavabolara dökülmesidir.  Bu atık yağlar kanalizasyon borularında tıkanmalar yaptığı gibi, yağların oluşturduğu asit de boruların ömrünü yani kullanım süresini neredeyse yarıya indirmektedir. Aynı zamanda boru iç yüzeylerine yapışarak kullanılan boru çaplarını küçültmekte boruların tıkanmasına sebep olmaktadır. 
Oysa yeniden mümkün olan kullanılmış yağların mutlaka ayrı bir yerde toplanması ve geri kazanım metotları ile ekonomiye kazandırılması gerekmektedir.  Ayrıca tuvaletlerde kullanılan tuvalet ve klozet koruyucu kağıtlarda yine tuvaletlere atılmaktadır.  Erimeyen bu kağıtlarda topak haline gelip yine boruları tıkamaktadır Tıkanan bu borular da ev ve işyerlerinin kanalizasyon sularının basmasına yol açıyor.”