Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

ASKİ’den Hatip Çayı’na Temiz Su…

-ANKARA ÇAYI’NIN EN BÜYÜK KOLLARINDAN BİRİ OLAN HATİP ÇAYI ’NA GELEN ATIK SULARIN ARITILMASI İÇİN LALAHAN VE HASANOĞLAN’A ARITMA TESİSLERİ İNŞA EDİLİYOR -BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN YAPILAN ATIK SU ARITMA TESİSLERİ BU YIL İÇİNDE TAMAMLANARAK HİZMETE ALINACAK

06 Şubat 2012 Pazartesi 10:26
ASKİ’den Hatip Çayı’na Temiz Su…

ASKİ Genel Müdürlüğü, Başkent’teki hizmetlerinin yanı sıra bir yandan Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olan ilçelerin alt yapılarını yenilerken, bir yandan da Ankara Çayı ve buna bağlı çay ve dereleri rehabilite etmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.  
 Ankara Çayı’nın kokusuz ve temiz akması için uzun süredir çalışmalarını sürdüren ASKİ Genel Müdürlüğü, Çayı besleyen en büyük kollardan biri olan Hatip Çayı’na karışan atık suların arıtımını sağlamak için Lalahan ve Hasanoğlan’a yeni arıtma tesisleri yapıyor.   
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, Ankara’ya yeni bağlanan tüm ilçelerin altyapılarını tamamen yenileyerek üst yapıda da pompa istasyonları, su depoları ve arıtma tesisleri yaptıklarını belirterek, son olarak da ASKİ’nin, Hasanoğlan ve Lalahan mahallelerine modern teknolojiyle donatılmış iki adet atıksu arıtma tesisinin inşasına başlandığını söyledi. 
Hatip Çayı’nın, Ankara Çayı’nı besleyen en büyük kollarından biri olduğunu ifade eden Kamil Kılıç, şöyle dedi:
 “Ankara'nın içinden geçen Ankara Çayı’nın temiz ve kokusuz bir şekilde akması için sürekli çalışmalar yapmaktayız. Bu çayı besleyen iki önemli dere bulunmaktadır. Bunlar Çubuk ve Hatip Çaylarıdır. Bugüne kadar Ankara Çayı ve bu çayı besleyen Çubuk ve Hatip çayları ile birlikte diğer bir çok küçük çay ve derelerin fiziksel temizliği ve su kalitesinin iyileştirilmesi kapsamında birçok çalışma gerçekleştirdik. Şimdi de Hatip Çayı’nın geçtiği bölgelerden daha temiz ve daha kaliteli su gelmesi için Hasanoğlan ve Lalahan’da Atıksu Arıtma Tesislerinin yapımına başladık.”  

-TESİSLER BU YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK-

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, yıllar içinde yapılan kaçak atıksu deşarjları ve atılan çöplerle su kalitesi bozulan, koku ve görüntü kirliliğine sebep olan Hatip Çayı’nın ıslahına katkı sağlayacak Lalahan ve Hasanoğlan atıksu arıtma tesislerinin inşasının bu yıl ortalarında tamamlanacağını ifade ederek, “Daha önce Ankara Çayı’na karışan atık suları engellip, temizledik. Ankara Çayını, kötü kokulara neden olan dip çamurundan arındırdık. Şimdi de Hasanoğlan ve Lalahan mahallelerinden gelen atık suları arıtmak için günde 3 bin metreküp ile bin 500 metreküp kapasiteli iki ayrı atıksu arıtma tesisinin inşaatına başladık. Böylece dereye atık suların gelmesi engellenerek Hatip Deresi’nin de temiz akması sağlanmış olacak” dedi.
 
-ATIKSU TESİSLERİ TÜM BÖLGEYE YETECEK KAPASİTEDE   
Atıksu arıtma tesislerinin Hasanoğlan ve Lalahan semtlerinin tüm atık sularını arıtacak kapasiteye sahip olduğunu belirten Kamil Kılıç, “Teknolojinin en son imkânları kullanılarak inşa edilen atık su arıtma tesislerinde hem dereye pissuların gelmesi engellenecek hem de arıtılan sular Hatip Deresi’ne verilerek, dereden temiz su akması sağlanacak” diye konuştu. 
 
-ARITILAN SU SULAMADA KULLANILABİLECEK
Arıtma tesislerinin sahip olduğu ileri arıtma teknolojisi sayesinde arıtılan suların rahatlıkla tarımsal alanları sulamada kullanılacağına dikkat çeken Genel Müdür Kılıç, “Tesislerde Ankara’da ilk defa kullanılan SBR (Sıralı Reaktör Sistemi) teknolojisi kullanılmaktadır. Az yer kaplayan ve işletilmesi çok daha kolay olan bu tesisler, tam otomasyona sahip olacak. İleri teknoloji ile arıtılan su, Hatip Deresi’ne temiz su kaynağı olmasının yanı sıra bölgede bulunan tarım ve yeşil alanların sulamasında kullanılabilecek kalitede olacak” dedi.