Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

ASKİ’den Örnek Enerji Tasarrufu…

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, YAPTIĞI YATIRIMLAR SAYESİNDE ELEKTRİK ENERJİSİNDEN YILLIK YÜZDE 32 ORANINDA TASARRUF SAĞLADI -GENEL MÜDÜR KILIÇ: “YAPTIĞIMIZ YATIRIMLARLA SADECE 2011 YILINDA 20 MİLYON 66 BİN TL’LİK TASARRUF GERÇEKLEŞTİRDİK”

18 Ocak 2012 Çarşamba 11:55
ASKİ’den Örnek Enerji Tasarrufu…

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ Genel Müdürlüğü, yaptığı

ornek_enerji_tasarrufu_207.jpg

yatırımlarla elektrik enerjisinden yıllık yüzde 32 oranında tasarruf sağladı. Enerji Bakanlığı’nın belirlediği “Enerjide 2023 Yılı İçin Yüzde 20 Tasarruf” hedefini şimdiden aşan ASKİ Genel Müdürlüğü’nün, son 3 yılda yaptığı yatırımlarla, elektrik enerjisinden sağladığı tasarrufun sadece 2011 yılındaki parasal değeri 20 milyon 66 bin TL oldu.
Yapılan tasarruf ve verimlilik çalışmalarına ilişkin açıklamada bulunan ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, “Belediye Başkanımız Sayın Melih Gökçek’in kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması noktasında verdiği talimat üzerine yaptığımız çalışmalarla elektrik enerjisini daha verimli ve tasarruflu kullanmayı başardık” dedi.

-20 MİLYON LİRALIK TASARRUF

Normal şartlarda, Başkent’e su dağıtımında kullanılan 60 adet pompa istasyonu nedeniyle Ankara’da elektriği en fazla tüketen kurumların başında ASKİ’nin geldiğini kaydeden Kılıç, “Bu istasyonlar önemli ölçüde elektrik tüketiyor. Ancak, pompa

ornek_enerji_tasarrufu_207_18012012.jpg

istasyonlarımızda yaptığımız iyileştirme ve verimlilik çalışmalarıyla buradaki yıllık enerji giderimiz yüzde 32 azaldı ve 2011 yılında 20 milyon 66 bin TL’lik tasarruf gerçekleşti” diye konuştu.
Enerjiyi daha verimli kullanmak için ASKİ’nin, Türkiye’de örnek olacak üç önemli uygulamaya imza attığını kaydeden Kamil Kılıç, bu uygulamaları ise şöyle açıkladı:
 “Öncelikle pompa istasyonlarımızda modernizasyon ve iyileştirme çalışmaları yaptık. Pompaların ekonomik ömrünü doldurmuş olanlarını daha verimli çalışan ve daha az elektrik tüketen sistemlerle değiştirdik.
İkinci olarak elektrikte üçlü tarife sistemine geçtik. Enerji tüketiminin en yoğun olduğu 17.00 - 22.00 saatleri arasında motorları durdurarak şehre depolardan su vermeye başladık. Depoları doldurmak için de pompaları, tüketimin düşük olduğu 22.00 - 06.00 saatleri arası çalıştırdık ve SCADA merkezimizden sürekli kontrol ederek depolarımızın, saat 17.00'a kadar dolu tutulmasını sağladık.
Son olarak da özelikle merkezden uzak yerlerde bulunan depolarımızın izolasyonlarını yeniledik ve sızdırmazlıklarını sağladık.”

-“HERKES TASARRUFA ÖZEN GÖSTERMELİ”

Su ve enerji tüketiminde sağlanacak tasarruf noktasında yapılan çalışmalara öncülük etmeyi bir görev olarak yerine getirmekten mutluluk duyduklarını kaydeden ve enerji kaynakları sınırlı olan Türkiye’de her kurumun ve vatandaşın tasarrufa özen göstermesi gerektiğine dikkat çeken Kılıç, “Sayın Başbakanımız ve Enerji Bakanlığımızın da hassasiyetle vurguladığı tasarruf konusunda, üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyoruz. Temennimiz bu gibi çalışmaların ülkemiz genelinde yaygınlaşması ve bu sayede ekonomik olarak daha da güçlenmiş bir ülke haline gelmektir” diye konuştu.