Aski Genel Müdürü Çalışmalarını Anlattı…
-Aski Genel Müdürü Kamil Kılıç Aski’nin 2010 Yılı Değerlendirmesi İle 2011 Yılında Yapılacakları Anlattı -Kılıç: “Bu Yıl İçinde 455 Kilometre İçme Suyu, 215 Kilometre Pissu Olmak Üzere Toplam 670 Kilometre Hat Döşedik” - “2011 Yılı İçinde İse 725 Kilometre İçme Suyu İle Yağmursuyu Ve Atıksu Hattı Döşeyeceğiz -“Sınırlarımız İçinde Bulunan İlçelerin Alt Yapı Çalışmaları Aralıksız Sürecek ”
02 Aralık 2010 Perşembe 03:58ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, 1 milyon 603 milyon aboneye içme suyu temini ve alt yapı hizmeti verdiklerini belirterek, ASKİ’nin tüm elemanlarıyla birlikte Ankaralının sorun yaşamaması için 24 saat aralıksız çalıştığını söyledi.
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, düzenlediği basın toplantısında, ASKİ’nin 2010 yılında gerçekleştirdiği çalışmalar ile 2011 yılında yapılacak yatırımları anlattı.
ASKİ Genel Müdürlüğü’ndeki basın toplantısını 3 Genel Müdür yardımcısı ile birlikte gerçekleştiren Kılıç, slayt eşliğinde yaptığı bilgilendirme toplantısında bu yıl içinde 455 kilometre içme suyu 215 kilometre atık su ve yağmur suyu toplam 670 hat döşediklerini belirterek, “2011 yılı için de dev yatırımlarımız sürecek. Bu yıl için hedefimiz 275 kilometre atık su ve yağmur suyu hattı ile 450 kilometre de içme suyu hattı döşemek” dedi.
ASKİ’ nin mevcut 8 bin kilometre içme suyu hattı ile 8 bin 600 kilometre de atık ve yağmursuyu hattından oluşan kanalizasyon hattı bulunduğunu kaydeden Kılıç, bu hatların bakım ve onarım çalışmalarının ise farklı yerlerde bulunan 16 bölge müdürlükleri tarafından yürütülmekte olduğunu söyledi.
“BARAJLARIN KAPASİTESİ İSTANBUL’UN İKİ KATI”
Başkent’te su verilen 1 milyar 600 metreküp kapasiteli aktif 6 baraj olduğunu söyleyen Kılıç, “Barajlarımızın toplam hacmi bakımından Türkiye’deki en büyük barajdır. Bizim barajlarımızın büyüklüğünü şöyle ifade edebiliriz. İstanbul’un barajlarının toplam kapasitesinin iki katından fazladır. Bunun nedeni ise Çamlıdere Barajının kapasitesinin büyüklüğünden kaynaklanmaktadır. Tüm barajlarımızdaki doluluk oranımız ise bugün itibari ile yüzde 37 civarındadır. Çamlıdere Barajı dışında diğer barajlarımızdaki doluluk oranı ise yüzde 75 tir. Bu da barajlarımızda 2 yıllık su bulunduğu anlamına geliyor. Şehre günde ortalama 800 bin metreküp su veriliyor.”
-İVEDİK İÇME SUYU ARITMA TESİSİ…
Ankara’nın temiz ve sağlıklı içme suyu kullanılmasını sağlayan İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin yanı sıra 5, Tatlar Atık su Arıtma Tesisi ile birlikte bölgesel arıtma yapan 3 adet arıtma tesisleri bulunduğunu belirten Kılıç, “Bunlardan günde 1 milyon 128 metreküp kapasiteli İvedik Arıtma Tesislerinde fiziksel,kimyasal ve bakteriyolojik arıtma yapıldıktan sonra temiz su olarak şehrin muhtelif noktalarında bulunan 59 pompa istasyonu ve 103 su deposu aracılığı ile abonelere ulaştırılmaktadır” dedi.
-MERKEZ LABORATUVARI…
Kılıç, 1996 yılında hizmete açılmış olan Merkez Laboratuarının TÜRKAK’a akredite olduğunu, burada yapılan tüm su analizlerinin dünya tarafından kabul gördüğünü belirterek, “Ankaralıların musluklarından akan suyu içmeden önce 1040 yerden alınan numunelerin kimyasal ve bakteriyolojik, toplam 63 parametrede analizini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
-TATLAR ATIKSU ARITMA TESİSİ…
Dünyanın en büyük 4. atık su arıtma tesisinin günde 765 metreküp atık su kapasiteli Tatlar Atık su Arıtma Tesisi olduğunu vurgulayan Kılıç, tesisin yüzde 80 enerji ihtiyacını kendi bünyesinde ürettiğini kaydetti.
-ASKİ SCADA SİSTEMİ…
ASKİ su şebekesinin tümüyle kontrolünü sağlayan SCADA sistemi ile su kaçakları, su arızalarını ve suyun kalitesini aynı düzeyde tutarak tespit edildiğini ifade eden Kılıç, 83 su deposu, 49 pompa istasyonu, 8 ölçüm noktası SCADA sistemine bağlı olduğunu söyledi.
-BU YIL İÇİNDE YAPILANLAR:
ASKİ Genel Müdürlüğü olarak 2010’da gerçekleştirdikleri ve 2011 yılı içerisinde yapmayı planladıkları projelerle vatandaşlara en iyi hizmeti vermeyi amaçladıklarının altını çizen Kılıç, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu yıl içinde toplam 670 kilometre yağmur ve atık suyu hattı döşemesi gerçekletirdik. Kurtboğazı Barajından daha fazla su alabilmek ve Çamlıdere Barajı’nda su depolayabilmek için barajdan İvedik Arıtma Tesisi’ne 43,5 kilometre uzunluğunda 3. bir hat daha döşüyoruz. 4 ay içinde 34 kilometrelik kısmı bitirildi. Aynı uzunluktaki diğer iki hattın yapımı DSİ 9 ile 11 yıl gibi bir süre içinde yaparken, biz bu hattın yapımını ise 5 ay gibi bir süre içinde tamamlayacağız. İnşa edilen 2,2 metre çapında 43,5 kilometrelik yeni çelik hatla Kurtboğazı barajından günlük 550 bin metreküp ilave su İvedik Arıtma Tesisleri’ne taşınabilecek. Böylece Çamlıdere Barajından daha az su alarak bu barajı depo olarak kullanacağız.
-455 KM İÇME SUYU HATTI DÖŞENDİ-
Bu yıl içinde Büyükşehire yeni dahil olan16 ilçe ile birlikte toplam 455 kilometre çeşitli çaplarda çelik ana iletim ve şebeke hattı döşenirken, Ulus’ta Ankara Kalesi ve çevresinin şebeke yenileme çalışmaları tamamlandı.
-İÇME SUYU HATTI YEDEKLEMESİ YAPILIYOR-
Ankaralının suyunun arızalardan dolayı kesilmemesi için tüm ana hatları çelik borularla yedekliyoruz. Yapılan çalışmalar kapsamında ise Altınpark’taki P9–P10 pompa istasyonları arasında Mamak bölgesine giden ana su borusuna alternatif 1280 metre 1,8m çapında çelik boru döşendi. Bu hatlarla Mamak, Altındağ ve Cebeci bölgesine giden ana su borusu alternatifli olarak çalışacak. Bu hat ile Ankara’nın hastanelerinin yoğun olarak yer aldığı Altındağ İlçesinin susuz kalma riski ortadan kalkacaktır. Gölbaşı ilçesi, Konya yolu ve Eskişehir yolları arasında kalan İncek, Karakusunlar, 100.Yıl, Çukurambar, ODTÜ, Bilkent gibi bölgeleri besleyen iletim hattı yenilendi. Keçiören ve Yenimahalle’de 2009’da başlayıp 2010 yılında tamamladığımız içme suyu hatları çalışması kapsamında toplam 24 km uzunluğunda, çapları 0,5m ila 1,2 m arası değişen borular döşendi.
-ÇANKAYA SU DEPOSU-
Turan Güneş Bulvarı üzerinden daha önce mevcut 5.000 metreküplük depo yetersiz kaldığından yıkılarak yerine 10.000 metreküplük bir depo yapımına başlandı. Ayrıca Keçiören ilçesi Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Proje Alanına da 15.000 metreküplük bir depo yapılmaktadır.
-KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARINDA ALT YAPI ÇALIŞMALARI-
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında gecekondulardan çok katlı yapılara dönüşen yerlerin tüm altyapıları yapılmaktadır. Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 60 kilometre alt yapı hattı döşendi.
-DERELER BARAJLARA BAĞLANDI-
Baraj havzalarına yakın olan ancak suyu barajlara ulaşmayan ve dereler tespit edilerek barajlara bağlanarak1 aylık su gereksinimi bu derelerden sağlandı
-KÖYLERE İÇME SUYU ARITMA TESİSİ-
Köylere yönelik başlatılan içme suyu çalışmaları kapsamında Altındağ – Peçenek, Kazan – Fethiye ve Kınık Mahalleleri’nde de modern içme suyu arıtma tesisleri kurulum çalışmaları tamamlanırken, Kazan ve Çubuk ilçelerine İçme suyu Arıtma tesisi yapıldı.
-FIZIKI SU KAYIPLARI ÖNLENIYOR-.
Fiziki su kayıpları teknoloji ürünü 3 araçla yerleri tespit edilerek, bugüne kadar 600 noktada yapılan çalışmalar sonucunda 18 milyon metreküplük suyun boşa akmasına engel olunmuştur.
-55 Pompa İstasyonu Yenilendi-
2010 yılında şehir içindeki 55 pompa istasyonunun tamamı otomasyona geçirilmiş ve insansız yönetilebilecek duruma geldi.
-OKULLARDA TASARRUF-
2010 yılında Ankara’daki öncelikle bütün okullara, ardından da çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına ve bunun gibi ortak kullanım alanlarına ücretsiz musluk tasarruf aparatı takılarak, suyun yüksek basınçtan dolayı boşa akması engellenerek yüzde 30 oranında tasarruf sağlandı.
-FİDAN VE KANOLA BİTKİSİ ÜRETİLDİ-
İvedik Arıtma Tesisi içerisinde bir fidan üretim alanı oluşturuldu bu fidanlar daha sonra baraj etraflarına dikilirken, Tatlar Atıksu Arıtma Tesisinde ise Biodizel üretilmesini sağlayan kanola bitkisi yetiştirildi.
-DİKMEN ATIKSU TÜNELİ-
Dikmen’in üst bölgesinde yer alan İlker, Mürsel Uluç, Oran, Naci Çakır ve Hilal mahallelerinin atıksuyunu toplamak üzere açılan Dikmen Tünelinin kollektörlerle bağlantısı bu yıl içinde yapıldı. Tünelin çapı 2,4 metre, uzunluğu 2 km.dir. Tünel Dikmen Caddesi altında konutların yaklaşık 60 metre altından klasik metot ile kazılarak geçirilmiştir. Daha önce Kızılay üzerinden İncesu deresine ulaşan Çankaya İlçesinin ve Dikmen’in üst kısımlarında bulunan konutların atıksuları bu projeyle ana kollektörlere alınmıştır.
-KIZILAY ALT YAPI ATAĞI-
Uzun yıllardır trafik yoğunluğu nedeniyle girilemeyen Kızılay, Sıhhiye ve Ulus gibi Ankara’nın önemli merkezlerinin altyapı sorunları için çalışmalara başladık ve bu çalışmalar devam ediyor.
-ANKARA ÇAYI REHABİLİTE EDİLDİYOR-
Ankara’nın içinden geçen Ankara Çayı ve bu çayı besleyen Çubuk Çayı, Hatip Deresi vb. çay ve derelerin kanalizasyon hatlarına aktarımı, fiziksel temizliği ve su kalitesinde iyileştirme çalışmaları sürmektedir. Yapılan bu temizlik çalışmasının bir diğer önemi de dere yataklarında su geçişini rahatlatarak sel baskınlarının önüne geçmesidir.
-ATIKSU ARITMA TESİSLERİ YAPILDI-
Çubuk ilçesine 19.200 metreküp kapasiteli ileri arıtım yapan bir atıksu arıtma tesisi inşa edilerek tesis faaliyete alınmıştır. Karaköy mevkiinde 42 bin metreküp kapasiteli ileri arıtım yapan bir atıksu arıtma tesisi inşa edilmiş. Bu tesis ise Çubuk, Pursaklar ve Akyurt gibi ilçelerin atıksularını arıtmasını gerçekleştirmektedir. Ayrıca, Ayaş-Sinanlı Kazan, Elmadağ, Kalecik Atık Su Arıtma Tesisleri nin yapımları ise devam ediyor.
-ABONELERE KOLAYLIK-
Abonelerimize tahsilat kolaylığı sağlamak amacıyla, fatura tahsilatı yapan bankalara online hizmet vermeye başladı. Abonelerimiz güncel fatura bilgilerini sadece bir kısa mesajla kolaylıkla öğrenmektedir. 2010 yılında başlattığımız uygulamayla abonelerimizin kartlı sayaçlarına kontör yükleyebilmeleri amacıyla ASKİMATİK’ler devreye alınmıştır.
-BORU TEST LABORATUARI-
Kurumumuz bünyesinde boruların kalitelerini test etmek için bu yıl içinde “Boru Test Laboratuarı” hizmete girmiştir. Boru Test Laboratuarı” ile hem müteahhitlerin hem de Kurumumuzun döşediği tüm boruların kalite testleri artık bizim gözetimimiz altında olacak.”
2011 PROJELERİ…
ASKİ’nin 2010 yılındaki gerçekleştirdiği faaliyetlerini anlatmasının ardından 2011 yılında yapacağı çalışmalar hakkında da bilgi veren Kamil Kılıç, önümüzdeki yıl içinde de Ankara genelinde dev yatırım hamlelerinin sürdürüleceğini kaydetti.
Kılıç, 2011 yılı için 275 kilometre atık su ve yağmur suyu hattı ile 450 kilometre de içme suyu hattı döşemeyi planladıklarını belirterek, yapımı süren alt yapı projelerinin de gelecek yıl içinde tamamlanacağını söyledi.
Gölbaşı, Örencik ve Haymana yolu üzerinde gelişen yerlerine ilave su kaynağı sağlanacağını da kaydeden Kılıç, “Bağlıca, Sincan ve Yenikent, Eskişehir Yolu güzergahı üzerinde, Yaşamkent, Çayyolu, Turkuaz gibi hızla gelişen yerleşim yerlerine de ilave su verilecektir” dedi.
ASKİ Genel Müdürü Kılıç , günlük 1 milyon 128 bin metreküp kapasiteli İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde, artan nüfusa bağlı olarak kapasite artırımı yapılacağını ifade ederek, Temelli, Hasanoğlan, Gölbaşı, Bala Atıksu Arıtma Tesisi yapılırken, Küçük Yerleşim Birimleri için 10 adet Paket Arıtma tesisi yapılacağını da sözlerine ekledi.