Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinin 90. Yılı…

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinde Karşılandığı Yer Olan Dikmen Keklik Pınarı’nda Tören Düzenlendi -Başkan Gökçek: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İleri Görüşlülüğü İle Bugünlere Ulaşan Ankara, Bugün De Atatürk’ü Yanıltmamıştır” “Tarihimizden Bugüne Kadar Uluslararası Birçok Alanda Başarılara İmza Atan Ankara, Avrupa’nın En Büyük Ödülü Olan Avrupa Ödülü İle 2009’da Onore Edilmiş Ve Gelişimiyle Dünyada Tüm Dikkatleri Üzerine Çekmiştir”

27 Aralık 2009 Pazar 08:51
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinin 90. Yılı…

1.gif


Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişinin 90. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Dikmen Keklik Pınarı İlk Adım Parkı’nda bir tören düzenlendi.
Seğmenlerin sembolik olarak canlandırdığı Atatürk’ü karşılama törenine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Ankara Valisi Kemal Önal, Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile vatandaşlar katıldı.
Tören Garnizon Bandosu ve Öğretmenler Korosu’nun konseriyle başladı. Konserin ardından bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, 27 Aralık 1919’un, Ankara’nın tarihine geçmişten geleceğe atılan bir adım olduğunu söyledi. 90 yıl önce bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’yı şereflendirdiğini belirten Başkan Melih Gökçek, “27 Aralık 1919, Kurtuluş Savaşı dönemindeki en önemli olaylardan biridir. Ankara, milli mücadelenin merkezi, Cumhuriyet tarihinin miladı olmuştur” dedi. 
Atatürk’ün 90 yıl önce Ankara için söylediği, “Ben, Türk’ün imkansızı imkan haline getiren kudretini bütün dünyaya göstermek için Ankara’yı istedim” sözlerini hatırlatan Başkan Gökçek şöyle konuştu:
“Atatürk’ün ileri görüşlülüğü ile bugünlere ulaşan Ankara, bugün de Atatürk’ü yanıltmamıştır. Tarihimizden bu güne kadar uluslar arası birçok alanda başarılara imza atan Ankara, bugün de Avrupa’nın en büyük ödülü olan ‘Avrupa Ödülü’ ile 2009’da onore edilmiş ve gelişimiyle dünyada tüm dikkatleri üzerine çekmiştir.

2.gif
Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Ankara, milletimizden de aldığı bu güçle daha nice başarılara, inşallah, imza atacak ve adından çokça söz ettirecektir. Tarihe yakışır bir kent olan Ankara, Başkentlik sıfatını da hakkıyla taşımaya devam edecektir. Bir kez daha Ankara’yı bize başkent olarak hediye eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Bu önemli günün toplumumuzda tarih, vatan, birlik ve beraberlik bilincini yükseltmesini diliyor, tüm Ankaralıları selamlıyorum.”
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de yaptığı konuşmada, “Çok anlamlı bir günde, anlamlı bir mekandayız. 27 Aralık 1919 tarihi takvim yapraklarından bir yaprak değildir sadece, günlerden bir gün de değildir. Öyle tarihler vardır ki o tarihlerin içerisinde milletlerin karakterleri saklıdır, milletlerin mücadele azimleri, kahramanlıkları saklıdır. İşte 27 Aralık 1919 öyle bir tarihtir, böyle bir gündür. Milletimizin esaret zincirlerini kırarak, kendi kaderine hakim olmak için başlattığı yürüyüşün önemli köşe taşlarından biridir” dedi.
Ankara Valisi Kemal Önal ise, “Ankara’ya gelmeden önce Mustafa Kemal’in ruhu ve inancı Ankara’ya gelmiştir. Bu inanç halk üzerinde büyük bir etki, heyecan ve umut yaratmıştır. Bütün Ankara halkı ve Ankara kasabalarından gelen büyük bir seğmen halkı tarafından karşılanmıştır. Bu sırtlarda yer alan sizlerin dedeleri, seğmen alayı, hafif bir karşılamadan öte milli mücadeleyi yönlendirecek olan Ulu Önder Atatürk ve Kuvai Milliyecilere olağanüstü moral ve güç vermiştir” diye konuştu.
Ankara Kulübü seğmenlerinin gösterilerinin ardından, 26 Aralık Gecesi’ni Bala ilçesi sınırlarındaki Beynam Ormanları’nda geçiren Ankara izcileri, TBMM Başkanı Şahin ve Başkan Gökçek’e bayrak, Atatürk posteri, flama ve çam fidanı hediye ettiler. Ardından 27 Aralık Atatürk Parkı’na geçen TBMM Başkanı Şahin ve Başkan Gökçek, burada fidan diktiler.
Tören Büyük 74. Atatürk Koşusu ile sona erdi.