Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Augustus Tapınağı’na Büyükşehir Desteği…

-Ankara Büyükşehir Belediyesi, Zamanla Eğilen ve Yıkılmaya Yüz Tutan Augustus Tapınağı’nın Duvarlarını Güçlendirdi -M.Ö. 25 Yılında İnşa Edilen ve Duvarlarındaki Yazıtlar Nedeniyle Tarihin Önemli Değerleri Arasında Yer Alan Tapınağın Artık Ayakta Durmakta Zorlanan Duvarları, Büyükşehir Belediyesi’nin Özel Bir Çalışmasıyla Tarihi Bir Seyir Keyfi Yaşatıyor

29 Aralık 2010 Çarşamba 11:59
Augustus Tapınağı’na Büyükşehir Desteği…

1.JPG

Ankara Büyükşehir Belediyesi, zamanla eğilen ve yıkılmaya yüz tutan Roma döneminden kalma Augustus Tapınağı’nın duvarlarını güçlendirdi.
 Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan ve bugünüyle olduğu kadar tarihiyle de dünyaya örnek olan Başkent’teki tarihi eserleri koruma ve ortaya çıkarma çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, son olarak da duvarları yıkılmaya yüz tutan Augustus Tapınağı’nı yeniden sağlamlaştırdı.

2000 YILLIK TARİH
M. Ö. 25 yılında inşa edilen ve zamanla zarar gören tapınak, daha sonra Galatlar tarafından Roma İmparatoru Augustus’a ithaf edilerek yeniden yaptırıldı. Tapınak, gerek duvarlarındaki tarihi yazıtlar, gerekse işlevi bakımından tarihin önemli değerleri arasında yer alıyor.
Zamanla eskiyen ve yıkılan, bugüne ise sadece iki yan duvarı kalan tapınağın, bu iki duvarındaki yazıtların da o döneme ait önemli bilgiler içerdiğini, bu açıdan da önem arz ettiğini kaydeden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri şunları söyledi:
 “Başkent tarihine ilişkin önemli yapılardan biri olan tapınağın, ayakta kalan iki duvarında doğal afetler, depremler ve arazinin yapısından dolayı eğilmeler olmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonrasında bu tapınağın güçlendirilmesinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması uygun görüldü. Yaptığımız çalışmalarla tapınağın duvarlarını bu eğilmelerden kurtardık. Yıkılma ihtimalleri sıfıra düştü ve koruma altına alındı.”
 Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan güçlendirme projesinin uygulamasının Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması yönünde bir protokol hazırlandığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “İhale Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, restorasyon işleri ile ilgili yönetmeliğine göre yapıldı” dediler.
 Tapınak duvarlarının güçlendirilmesi çalışmalarının da şu anda tamamlandığını kaydeden yetkililer, “Duvarlar çelik konstrüksiyonlu ve uçlarında duvarlara zarar vermeyecek şekilde papuçlarla desteklenen bir şekilde güçlendirildi. Bu sayede, zamanla eğilmeye başlayan ve yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan bu dev tapınak, artık güvenli ve ziyaretçilere görkemiyle büyük bir seyir keyfi yaşatabilecek” diye konuştular. 2.jpg

ANKARA TARİHİ BİR BİR ORTAYA ÇIKIYOR

Augustus Tapınağı’nın Ankara için önemli bir değer olduğunun altını çizen yetkililer, “Tapınağın kazı çalışmalarını da daha önce Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapmıştık. Bulunan tarihi eserleri de Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne verdik. Ayrıca etrafındaki çukurlarda da eserlerin bir kısmını sergiliyoruz” dediler.
Tapınağın etrafının çevre düzenlemesinin de yapıldığını ve burada Hacıbayram Camisi ile birlikte iç içe bir tarih ortaya çıktığını kaydeden yetkililer, “Bentderesi’ndeki Roma Antik Tiyatrosu’ndaki çalışmalarımız da tamamlandığında burada tarihi bir bütünlük oluşacak. Buraya gelen ziyaretçiler adeta tarihin içerisinde yolculuk edecekler” diye konuştular.
 Bu türde bir tapınağın Türkiye’de sadece 3 tane bulunduğunun da altını çizen yetkililer, üzerinde yazıt bulunan tek tapınağın ise Augustus Tapınağı olduğunu kaydettiler.
-AUGUSTUS TAPINAĞI’NIN TARİHİ
Augustus Tapınağı, ilk olarak M.Ö. 25 yılında Frigyalılar tarafından inşa edildi. Daha sonra zamanla zarar gören tapınak, Roma İmparatoru Augustus’a ithaf edilerek ve bir bağlılık nişanesi olarak Galatya Bölgesi’nin Roma İmparatorluğu topraklarına katılmasından sonra Roma eyaletinin yeni yönetim merkezi haline gelen Ankara’da yeniden yapıldı. Tapınağın duvarlarına Latince ve Helence iki dilde, kırmızı renkle boyalı harflerle, Türkçe’de “Ankara Anıtı” olarak bilinen “Res Gestae Divi Augustus” kazınmıştır. Yazıt, Augustus’un kendi eliyle kaleme aldığı ve Roma’daki anıt mezarının girişinde bulunan ancak, daha sonra çalınan iki tunç sütun üzerine kazınmış olan orijinal belgenin kopyasıdır. Tapınağın üzerindeki bu kopya günümüze kadar büyük oranda korunmuş ve Roma Dönemine ait en önemli belgelerden biri kabul edilmiştir. Yazıt, Augustus’un gerçekleştirdiği işlerin bir listesini vermekle kalmaz, imparatorluktaki kurumsal işleyişi de tasvir eder.