11 Nisan 2013 Perşembe 00:00
AVRASYA TEŞKİLATI'NDAN BAŞKAN GÖKÇEK'E ZİYARET

DÜNYA BİRLEŞMİŞ KENTLER VE YEREL YÖNETİMLER-AVRASYA TEŞKİLATI HEYETİ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK’İ MAKAMINDA ZİYARET ETTİ

BAŞKAN GÖKÇEK, ARALARINDA TATARİSTAN’IN BAŞKENTİ KAZAN’IN BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISININ DA BULUNDUĞU HEYETİ “AKRABA TOPLULUKLAR” OLARAK DEĞERLENDİRDİ

BAŞKAN GÖKÇEK, DEDELERİNİN DE,  TATAR KÖKENLİ OLDUĞUNU VE OSMANLI İMPARATORLUĞU DÖNEMİNDE PADİŞAHLARIN POSTA İŞLERİNE BAKTIKLARINI SÖYLEDİ

avrasya_330_11042013.jpgAldığı ödüllerle dünyanın da “marka kentleri” arasına giren Ankara’da gerçekleşen projeleri yerinde görmek isteyen Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler-Avrasya Teşkilatı Heyeti, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i ziyaret etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamı’nda gerçekleşen ziyarette aralarında Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Başkent’i Kazan’ın Belediye Başkan Yardımcısı Bayan Lyudmile Andreeva ile aynı bölgeden 7 ayrı kentin Belediye Başkan ve temsilcilerinin de bulunduğu heyet, Ankara’da gerçekleşen projeler ve uygulamalar konusunda Başkan Gökçek’in görüşlerini aldı.

BAŞKAN GÖKÇEK’TEN “AKRABAYIZ”NİTELENDİRMESİ

Türk misafirperverliğinin geleneksel simgesi kahve ikram edilen ziyarette Başkan Gökçek, Avrasya ülkelerinden gelen konuklarını sıcak bir şekilde karşıladı. Heyeti “Akraba Topluluklar” olarak değerlendiren Başkan Gökçek, padişahın posta işlerine bakan dedelerinin de Tatar kökenli olduğunu vurguladı.

“Osmanlı döneminde en güvenilir kişiler posta işlerine bakıyormuş, (ulak) dolayısıyla böyle sizlere ayrı bir yakınlığım var” diye konuşan Başkan Gökçek, “İnşallah bundan sonra ilişkilerimiz daha da çoğalır” dileğinde bulundu.

“ANKARA’DA BÜYÜK İŞLER YAPILMIŞ”

Kazan Belediye Başkan Yardımcısı Bayan Lyudmila Andreeva konuşmasına, Ankara’yı gezdiklerini ve Ankara’da büyük işlerin yapıldığını gördüklerini kaydederek başladı.

Tataristan ile Türkiye arasında ilişkilerin çok güzel olduğu sık sık vurgulanan ziyarette, Tatar ve Türk halkları arasında ortak tarih, ortak kültür ve ortak dil öğelerinin bulunduğu vurgulandı.

1990’lı yıllardan bu tarafa en etkili işbirliği yaptıkları ülkelerin birisinin Türkiye olduğunu belirten Lyudmila Andreeva, “Çok sayıda Türk işadamı ülkemize geldi, işbirliğinin bundan böyle daha da artırılmasını istiyorum. Diğer taraftan, Kazan Belediye Başkanı adına size özel teşekkür ediyorum, gelemediği için kusura bakmayın selamlarını iletiyorum ama biz de sizleri her zaman Kazan’a bekliyoruz, sizlere kapımız her zaman açık bu işbirliğimiz bundan sonra daha da gelişecek” dedi.

TATAR HEYETİNDEN DAVET

Mayıs ayının sonunda Ankara’da büyük etkinlikler yapmayı düşündüklerini belirten Tatar heyeti, bu etkinlikler sırasında Tataristan Cumhurbaşkanı’nın da Ankara’yı ziyaretinin söz konusu olacağını ve Başkan Gökçek ile de görüşmesinin hedeflendiğini ifade etti. Tatar Heyeti, Başkan Melih Gökçek’i 6 Temmuz’da Kazan’da yapılacak olan Uluslararası Olimpiyatların (Universiad) açılışına davet etti.

KAZAN-ANKARA KARDEŞ KENT

Görüşmelerin ardından Ankara-Kazan “kardeş kent” protokolünü taraflar karşılıklı olarak birbirlerine sundular. Bayan Andreeva, “Belediye Başkanımızın gönderdiği protokoldeki hususlar kağıt üzerinde kalmayacak bundan sonra işbirliğimiz artacak” dedi.

Başkan Gökçek de “Dostluğumuz hayırlı olsun. Bu kardeş şehir işbirliğimizin protokolü aslında çok daha önce yapıldı ama iki taraf ilk kez bir araya geldi” diye konuştu.

Avrasya Teşkilatı Heyeti’ne görüşmenin sonunda Başkan Gökçek, seramik çini ve kahve fincan setlerinden oluşan çeşitli hediyeler verdi. Avrasya Teşkilatı Heyeti de Başkan Gökçek’e  plaket ile Kazan’ın 100 önemli yerini tanıtan kitap hediye etti.