Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Barajlar Dolu Dolu…

Ankara’ya Su Sağlayan Barajları Basın Mensuplarına Gezdiren Aski Genel Müdürü Kılıç: “ Son Yağan Yağmurlar Neticesinde Barajlarımızda 2,5 Yıllık Su Rezervimiz Oluştu” -“Ankara’nın Su Sıkıntısı Yok. Abonelerimiz Suyu İsraf Etmemek Kaydıyla Rahatlıkla Kullanabilir”

12 Mart 2010 Cuma 04:16
Barajlar Dolu Dolu…

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, son aylarda yağan yağmurlar sonucunda barajlarda 2,5 yıllık ihtiyacını karşılayacak miktarda su rezervi oluştuğunu bildirdi.

1.JPG
Bir grup gazeteci ile birlikte baraj havzalarını dolaşarak incelemelerde bulunan Genel Müdür Kılıç, Başkent’in içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan bir yıl öncesine kadar su alınamadığını hatırlatarak, “Bugün itibari ile barajlarda toplam 739 milyon metreküp suyumuz birikti. Bu da Ankara’da hiç yağmur yağmasa bile şu anda 2,5 yıllık su ihtiyacını karşılayacak düzeyde suyumuz olduğu anlamına gelir” dedi.
Kılıç, Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Çamlıdere barajlarını gezdirdiği medya mensuplarına, barajların doluluk oranları hakkında bilgi verirken şunları söyledi: 
“Başkent’in içme suyu ihtiyacını karşılayan en büyük baraj olan Çamlıdere’nin dışındaki barajlardaki su rezervi yüzde 95 seviyesinde. 1 milyar 220 milyon metreküp kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük barajı olan Çamlıdere Barajı’nı dahil ettiğimizde ise bu oran yüzde 47 seviyesindedir.”
    
-“İSRAF ETMEDEN SUYUMUZU KULLANABİLİRİZ”        
     
Ankara’nın şu anda su problemi olmadığını belirten Kılıç, son yağmurlarla birlikte barajlarda yaklaşık 2,5 yıllık su rezervi oluştuğunu kaydetti. 
Vatandaşların israf etmeden rahatlıkla su kullanabileceklerini bildiren Kamil Kılıç, “Geçen yıl Ocak’ta 47, Şubat’ta 111, Mart’ta 132 milyon metreküp su gelmişti. Bu yıl Ocak’ta 62, Şubat’ta 362 ve  Mart ayının 11’ine kadar da 60 milyon metreküp su geldi. Gerçekten sevinilecek bir durum. Bugüne kadar barajlarımıza bu miktarda su gelmemişti. 25 yıldan beri Çubuk-2 barajının ilk defa taştığını gördük. Bundan sonraki yıllarda Ankara’nın su sıkıntısı olmayacak.  Yağacak yağmurlar sayesinde Mayıs ayı itibariyle 3 yıllık suyu barajlarımızda depo etmiş olacağımızı tahmin etmekteyiz.”
Ankara’nın suyunun yağmur ve kar sularından oluştuğunu vurgulayan Genel Müdür Kılıç, şunları söyledi: 
“Bölgede kimyasal ve atık madde de bulunmadığı için ASKİ’nin suyu piyasada satılan suların yüzde 90’nından daha kalitelidir. Özelliklerinin yanı sıra bizim sularımızda bulunan kalsiyum ve magnezyum oranları, yaşlılar ve çocukların kemikleri için de oldukça faydalıdır. Bunu ise yapılan analizler göstermektedir.” 
      
-“KIZILIRMAK SUYUNDA SORUN YOK…”

2.jpg
       
Ankara’nın suyunun üniversitelerle yapılan analizler sonucunda çok kaliteli olduğunun belirlendiğini söyleyen Kamil Kılıç, “Ankara’nın suyunun çok kaliteli olduğunu biz gerçekten iddia ediyoruz.  Bu barajlarımız dışındaki şu anda su almadığımız daha önce kuraklık döneminde su aldığımız Kızılırmak suyumuzda da bir problem yok. Buradaki su sadece sülfat noktasında alıştığımız damak tadımıza uygun değildi. Bu da Sağlık Bakanlığı ve diğer sağlık örgütünün standartlarının altındaydı. Bize eleştirileri yönelten hiçbir derneğin elinde laboratuvar analizi yoktu. Biz üniversitelerin ilgili bölümlerini davet ederek, yeniden analizler yaptırdık. Ayrıca sularımızı bizim laboratuarların dışında Hıfzıssıhha Kurumu, Askeri Birlikler, Elçilikler de tahlil ediyor ve ettiriyorlar. Ağır metaller veya başka kimyasallar kesinlikle bulunmuyor” dedi.

-YENİ PROJELERİMİZ DE DEVREDE…
ASKİ’nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Kamil Kılıç, “Ankara içinde ve yeni katılan yerleşim yerlerinde projelerimiz devam ediyor. Ayrıca Ayaş, Kalecik, Elmadağ ve Kazan’daki arıtma tesisi inşaatlarının da yıl sonunda tamamlanacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.