Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Başbakan Erdoğan Ve Başkan Gökçek’e, Cezayirlilerden Büyük Övgü…

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK’İN, CEZAYİRLİ GAZETECİ FARİDA LAKEHAL’E VERDİĞİ RÖPORTAJ, İNTERNETTE OKUNMA REKORU KIRDI -BAŞKAN GÖKÇEK’İN, FRANSA’NIN CEZAYİR’DE YAPTIĞI SOYKIRIMI SİMGELEYEN BİR ANITIN FRANSA BÜYÜKELÇİLİĞİ’NİN ÖNÜNE KOYULACAĞI, PARİS, DÖGOL (DE GAULLE) İLE STRAZBURG CADDELERİNİN DE İSİMLERİNİN DEĞİŞTİRİLECEĞİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALARINA CEZAYİRLİLER BÜYÜK DESTEK VERDİ -İNTERNETTE OKUNMA REKORU KIRAN RÖPORTAJ ÜZERİNE CEZAYİR VE CEZAYİR DIŞINDA YAŞAYAN CEZAYİR ASILLILAR BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE BAŞKAN GÖKCEK’E İLGİ VE ÖVGÜ DOLU YORUMLARLA DESTEKLERİNİ AÇIKLADILAR

30 Ocak 2012 Pazartesi 14:19
Başbakan Erdoğan Ve Başkan Gökçek’e, Cezayirlilerden Büyük Övgü…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, akıl dışı “inkar yasa tasarısı”nın uygulamaya konulması halinde Fransız elçiliği önüne Cezayir Mezalim Anıtı dikeleceği ve cadde isimlerinin değiştirileceği şeklindeki açıklaması, Cezayir’de büyük destek gördü ve internette okunma rekoru kırdı.
Cezayirli gazeteci Farida Lakehal’in konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ile yaptığı röportaj, internette de yayınlandı. İnternette okunma rekorları kıran röportaj üzerine Cezayirliler ve Cezayir dışında yaşayan Cezayir asıllılar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan Melih Gökçek’e ilgi ve övgü dolu sözlerle büyük destek verdiler.
Başkan Gökçek’in, yasa tasarının uygulamaya konulması durumunda Fransızların Cezayir’de gerçekleştirdikleri soykırımı simgeleyen bir anıtın Fransa Büyükelçiliği önüne koyulacağını, Paris, Dögol (de Gaulle) ve Strazburg Caddelerinin de isimlerinin değiştirileceğini açıkladığı Cezayirli gazeteci Farida Lakehal’e verdiği röportajı, Cezayir’den Fas’a, Kanada’dan Fransa’ya kadar birçok ülkeden destek yorumları aldı, övgü dolu sözlerle değerlendirildi.
-CADDE İSİMLERİ DE DEĞİŞECEK
Cezayirli gazeteci Lakehal’in, söz konusu tasarıyı kabul eden Fransız senatosunun kararının ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği tepki eylemlerine ilişkin sorularını cevaplayan Başkan Gökçek, Fransız hükümetine karşı çeşitli tepki önlemleri aldıklarını ve bunlardan en önemlisinin ise Ankara’da Fransa’yı simgeleyen üç caddenin isminin değiştirilmesi olacağını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin ilgili komisyonunun isimler konusunda çalıştığını kaydeden Başkan Gökçek, bu ay sonunda da konuya ilişkin bir toplantı yapılacağını ifade etti. Başkan Gökçek, “Türkiye’deki Fransa Büyükelçiliği’nin bulunduğu Paris Caddesi’nin ismi Cezayir Caddesi olarak değiştirilecek. Dögol Caddesi ve Strazburg Caddesi’nin isimleri Cezayir devriminin iki liderinin ismini alacak. Bunlar da Cezayir devrimi sırasında Fransız güçlerinin işkencesine maruz kalan en büyük iki lider olacak” dedi.
Fransa Büyükelçiliği önüne dikilecek anıta ilişkin de soruyu cevaplandıran Başkan Melih Gökçek, bu anıtın Fransa'nın Cezayirlilere karşı yaptığı büyük katliamı simgeleyeceğini ve üzerindeki butona basıldığı zaman da Cezayir Milli Marşı’nın dinlenebileceğini kaydetti.
-“FRANSA, EN BÜYÜK SUÇU CEZAYİR’DE İŞLEDİ”
“Neden Cezayir sömürgesi?” sorusuna da cevap veren Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Güzel bir soru. Fransa, dünyanın her yanındaki birçok ülkede suçlar işledi; Türkiye’de benim memleketim Gaziantep’te bile… Buraya en yakın olan Suriye’de de. Ama Cezayir’de en kötü suçları işlediğine inanıyorum ve herhangi bir başka ülkenin vatandaşlarını Cezayir’deki gibi işkenceye maruz bıraktığını düşünmüyorum. Fransa Cezayir'de bir buçuk milyonu aşkın kişiyi öldürdü ve korkunç katliamlara imza attı.”
Tepkilerin bununla sınırlı kalınıp kalınmayacağına ilişkin soruya da “Hayır, bunlar sadece başlangıç. Fransa’nın Cezayir’deki suçlarını tüm dünyaya ifşa edeceğiz ve tüm potansiyelimizi kullanacağız. Sözgelimi Avrupa’daki ve dünyadaki Türkler, medya ve sanat yoluyla, Fransa’nın Cezayir’de işlediği suçları belgeleyen, kaydeden ve ifşa eden önemli sergiler düzenleyecek. Tüm dünya; Türkler, özellikle de Avrupa’daki Türkler sayesinde Fransa’nın işlediği suçları görecek” diyerek cevap veren Başkan Melih Gökçek, bu sayede de uluslararası medyanın Fransızların Cezayirlilere karşı işledikleri suçları belgeleyen bu tepkileri yayınlayacağını ve bunun de sembolik bir cezaya neden olacağını söyledi.
Tüm bu tepkiler için kararların, önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşacağını anlatan Başkan Gökçek, anıtın dikim törenine ilişkin olarak da “Cezayir’den çeşitli kişileri ve Türkiye’nin kararını destekleyen makamları davet etmeyi düşünüyoruz. Büyük Mücahit Cemil Bou Haydar’ı açılış törenine onur konuğu olarak çağıracağız” diye konuştu.

-CEZAYİRLİLERDEN, BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE BAŞKAN GÖKÇEK’E ÖVGÜ VE TEŞEKKÜR…

cezayir_kupur_200.jpg

Başkan Gökçek’in, verdiği bu röportaj ülkedeki internet sitesinde yayınlanmasının ardından büyük ses getirdi. Okunma rekorları kıran ve Cezayir halkından övgü dolu teşekkür yorumları alan röportaja büyük destek geldi. İşte Cezayirlilerin ve Cezayir dışında yaşayan Cezayir asıllıların Başkan Gökçek’in açıklamaları üzerine yaptığı yorumlardan bazıları şöyle:
-“Erdoğan kendini Cezayir’de aday gösterirse, ona oy veririz. Sultan Abdülhamid’in torunları Fransa’ya kafa tutarken, bizim tutmamamız kabul edilebilir mi?” (Nadia - Batna Cezayir)
-“Yaşasın Türkler ve Ankara Başkanına saygılarımızı ve takdirlerimizi sunuyoruz.” (Rachid - Cezayir)
-“Allah’a şükür! Allah hakkımızı geri vermeyi ve Fransa’yı suçlarından ötürü cezalandırmayı unutmaz. Yemin ederim Türkler bizi bazı Araplardan daha çok seviyorlar ve biz de aynı duyguları paylaşıyoruz.” (Cezayir gururu ve asaleti - Wahran)
-“Barış sizinle olsun. Yorumumu okuyan herkese. Yıllar önce, Amerika’da History Channel’da bir belgesel seyrettiğimde inan ki kalbim duracak gibi oldu. Fransızların Cezayir’deki soykırımı ve katliamı ile ilgili Cezayir’de ve Fas'ta bile görmediğiniz eski filmler var. Bu çok açık. Fransızlar Cezayir halkını aç bıraktı ve acımasızca öldürdü. Fransız Cezayir’in zenginliklerini hep sömürdü. Yazık.” (Moroccan Man)
-“Türkiye ve Erdoğan’a cesur yoldaşlıkları için teşekkürü borç biliriz. Evet, son yılların en kötü işgali, Cezayir’in Fransızlar tarafından işgali idi. Soykırım olduğu ve ulusal kimliği sildiği biliniyor. Fransızlar ülkemize girdi, kitlesel kıyım getirdi ve bir çeyrek asır kadar kaldı, ama Fransızlar insanlarımızın mücadelesi ve şehitlerimizin kanıyla çıktı. Cezayir’i Avrupalı Filoların işgallerinden kurtaran Türkiye’yi kimse suçlayamaz ama, Türklerin Ermenilere karşı işlediği suçlar hakkında söylenenler Fransa’daki Siyonist lobinin ortaya attığı bir yalandan başka bir şey değil ve tarihe bakan herkes bunu görebilir.” (Özgürlük ve adalet arayan Cezayirli - Cezayir)
-“Ben Cezayirliyim ve geri döneceğim.” (Sabour – BK)
-“Sevgili Cezayirliler, Fransızlar Türk ilerlemesini kıskanıyor ve bu komik hikayeleri kullanarak Türklere zarar vermeye çalışıyor. Türkiye’nin yakında Fransa’dan daha güçlü bir hale geleceğini hatırlamalısınız. Türkleri tanıyorum ve tarih tekerrür ediyor ve inançla çok çalışıyorlar. Bunun nedeni Türkleri sevmem değil, ben Faslıyım, ülkemi seviyorum ve uluslar arasındaki yerini almasını istiyorum. Umarım Türkleri desteklemek ve Fransızları suçlu hissettirmek için Fransız Büyükelçiliği önünde protestolar yaparsınız. En içten dileklerimle.” (ihab – Fas)
-“Bu Fransızlara ve Cezayir’deki ajanlarına atılan bir tokat.
Cezayir, Fransız işgalinden kurtulduğu gibi onlardan da kurtulacak. Uzağı görüyorlar ve yakında biz de göreceğiz.” (Ahmed - Cezayir)
-“Çok yaşa Erdoğan ve Türkiye! Kahrolsun Ouyahia’ya*(Cezayir Başbakanı) ve Fransa!"Ouyahia" ya da Cezayirli Hamid Karzai kovulmalı. Bizi tüm Müslümanların önünde utandırdı. Başkanı bu “mankafayı” kovmaya ve Parlamentoyu onu itham etmeye davet ediyoruz. Karzai hala hükümetimizin başkanı olursa, Cezayirliler gelecek seçimleri boykot etmeli. Yaşasın Cezayir ve “Şüheda”mız.” (Tahar )
*(Cezayir Başbakanı, açıklamasında Türk yetkililerin Fransa’yla yaşadıkları “soykırım” tartışmalarında Cezayir tarihine gönderme yapmaktan vazgeçmelerini istemişti. Associated Press’in haberine göre, Başbakan Ahmed Uyahya, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki dostlarının Cezayir’in kolonileştirilmesinin ticaretini yapmaktan vazgeçmesini” isteyerek,Başkanı olduğu Ulusal Demokrasi Yürüyüşü (RND) partisinin kongresindeki konuşmasında da “Hiç kimsenin Cezayirlilerin kanından faydalanmaya hakkı yoktur” demişti.)
-“Erdoğan ve Türk halkına bu kararlar için teşekkürler. Sadece Cezayirli şehitlerin 1,5 milyonu değil 6 milyonu aşkın olduğunu belirtmek isterim, çünkü Fransız Cezayir’i 1830’dan bu yana işgal ediyor.”(Morad-Cezayir)
-“Bu sözler insanların sözü. Türkiye güçlü bir ülke.” (ibtssem tirsam ـCezayir)