Başkan GÖKÇEK’E Turçev’den “Çevre Ödülü”…
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’e Turizm, Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği, Mamak Çöplüğün’de Yapılan Çalışmalar Nedeniyle “Çevreye Katkı Ödülü” Verdi Başkan GÖKÇEK: “Bu benim gazetecilerden aldığım ilk ödül. Üstelik kent gazetecilerinin veriyor olması da ödülü benim için çok önemli kılıyor”
28 Mayıs 2010 Cuma 01:25Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bir zamanlar Ankara’nın kanayan yarası olan Mamak Çöplüğü’nde yapılan dönüştürme çalışmalardan dolayı, Turizm, Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği (TURÇEV)’den “Çevreye Katkı Ödülü” aldı.
Turizm, Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği ( TURÇEV) yöneticileri Başkan Gökçek’i makamında ziyaret ederek, ödülü takdim ettiler. Başkan Gökçek ödülünü daha önce düzenlenen tören sırasında yurt dışında olduğu için alamamıştı. Bu nedenle Başkan Gökçek ödülünü makamında TURÇEV Genel Başkanı Deniz Gürel ve Yönetim Kurulu üyelerinden aldı.
Başkan Gökçek aldığı bu ödülün kendisi için çok önemli ve anlamlı olduğunu belirterek, “Bu benim gazetecilerden aldığım ilk ödül . Üstelik kent gazetecilerinin bu ödülü bana veriyor olması da ödülü benim için daha anlamlı kılıyor” dedi.
Başkanlık Makamındaki ödül takdiminde konuşan TURÇEV Genel Başkanı Deniz Gürel de TURÇEV’in temiz bir çevre, gelişmiş bir turizm ve sağlıklı bir kent yaşamı için bir araya gelmiş 400 gazeteci üyesi olan bir dernek olduğunu kaydederek, “ Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz geleneksel Yeşil Küre Ödüllerinden biri olan “Çevreye Katkı Ödülü”nü Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Mamak Çöplüğünde yaptığı ıslah ve dönüştürme çalışmalarından dolayı size veriyoruz” diye konuştu.
MAMAK ÇÖPLÜĞÜ ‘NDE NELER YAPILDI ?…
Bir zamanlar kaldırılması için eylemler yapılan, kokusu Çankaya Köşkü'ne kadar uzanan Mamak Çöplüğü, açılan ihale sonrası yapılan projeyle 'vahşi depolama' sisteminden 'düzenli depolama' sistemine dönüştürüldü.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Projeyi uygulama yetkisi alan İsviçre ITC firmasının başarılı uygulamalarıyla Mamak Çöplüğü'nün yerini, organik tarım yapılan seralar aldı. Başkent’in çöplüğü elektrik santrali, çöpü ise enerji hammaddesi haline geldi. Mamak çöplüğünde çöpler geri dönüşümle ekonomiye kazandırılırken, çöplerden, 22.4 megawatt-saat elektrik enerjisi üretiliyor.
Mamak Çöplüğü'nde ıslah çalışmalarına bağlı olarak çöplüğün üzeri on binlerce ton toprakla kapatılarak ağaçlandırıldı ve şu ana kadar akasya, ladin, sedir, selvi cinsi 4 bin ağaç dikildi. Atmosferde ısı hareketlerini engelleyerek sera gazı etkisiyle, küresel ısınmanın nedeni olarak kabul edilen karbondioksit gazından 21 kat daha fazla olumsuz etkisi olan metan gazı, proje kapsamında elektrik enerjisine dönüştürülerek ortadan kaldırılıyor.
Metan gazının elektrik enerjisine dönüşümü sırasında ortaya çıkan karbondioksit gazı da seraya enjekte edilerek bitkilerin fotosentezinde kullanılarak atmosfere sera gazı salınımı tümüyle önlenmiş oluyor.
Elektrik enerjisinin elde edilmesi sırasında oluşan atık ısının, fosil yakıtlara ihtiyaç duyulmadan seranın işletilmesinde kullanılması da tesiste çevre ve atmosferin korunmasını sağlayan diğer bir uygulama olarak önem kazanıyor.