Başkan Gökçek Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı…
- Başkan Gökçek: -“Yeni Logo Özellikle Fuarlarda, Festivallerde, Çocuklara Yönelik Toplantı Ve Etkinliklerde Kullanılacak” -“Çok Yakında Kedili Ankara Logolarıyla Sokaklarda Dolaşan Çocukları, Gençleri, İnsanları Göreceksiniz. Bu Yönde Çok Ciddi Çabalarımız Var” -“Kentsel Dönüşüm Türkiye İçin, Samimi Olarak Söylüyorum Bir Devrimdir. Anlayan İçin, Bilen İçin…” -“Muhalefet Belediyeleri Bu Kanundan Yararlanamıyor Diye Bu İşe Karşı Çıkmak Mümkün Değil. Samimiyetle Söylüyorum, Gelsinler Ankara’da O Belediye Başkanlarına Ben Kentsel Dönüşüm Nasıl Yapılır, Kentsel Dönüşüm Ülkeye Ne Getirir, Seminer Olarak Vereyim”
17 Haziran 2010 Perşembe 08:05
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yeni logonun amblemle karıştırılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Gülen Ankara Kedisi” logosunun özellikle fuarlarda, festivallerde ve çocuklara yönelik etkinliklerde kullanılacağını söyledi.
Belediye Kanunu’nun 73. Maddesini değiştirmeye yönelik TBMM’de kabul edilen yasa tasarısının Türkiye için bir devrim olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, kanundan yararlanmayı bilmeyen belediyelere de seminer vermeyi teklif etti.
Başkan Gökçek, Zafer Çarşısı Sanat Galerisi’nde düzenlenen “Pekin Fotoğraf Sergisi” açılışı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.
- KEDİLİ ANKARA LOGOSU TİŞÖRTLERE BASILACAK
Bir gazetecinin “Amblemle logo arasındaki fark nedir?” sorusuna yanıt veren Başkan Gökçek, “Amblem doğrudan doğruya belediyeyi temsil eden bir simge. Logo ise daha ziyade hediyelik eşyalar başta olmak üzere pek çok yerde kullanılacak olan ayrı bir simge. Bunların kullanıldığı yerler ayrı ayrı yerler” dedi.
Gülen Ankara Kedisi tasarımlı yeni logonun özellikle fuarlarda, festivallerde, çocuklarla yapılacak olan toplantı ve etkinliklerde kullanılacağını dile getiren Başkan Gökçek, “Gülen bir kedi, gülen bir Ankara, Ankara’nın logosu olarak bir simgesi oldu. Zannediyorum ki çok sempatik oldu. Bugün o kadar çok değişik yerden müspet tepkiler aldım ki ben de hayrete düştüm. İlk defa bu kadar çok olumlu tepkilerle karşılaşıyorum. Bundan da çok mutlu oldum” diye konuştu.
Logo kullanımına ilişkin Moskova’dan da örnek veren Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:
“Moskova’nın logosu ayıdır. O ayıcıkların pek çok yerlerde turistik eşya olarak satıldığını görürsünüz. İnsanlar onu alır, Moskova’ya gittiğini belgelemiş olur. Bu bir simgedir. Ankara da böyle olacak. Pek çok kedi logoları çıkacak. Fazla değil, zannediyorum, bir hafta 15 gün sonra insanların üzerinde gülen Ankara’nın tişörtlerini göreceksiniz. Çok ciddi çabalarımız var. Kedili Ankara logolarıyla sokaklarda dolaşan gençleri, insanları göreceksiniz.”
-“MAHKEME KARARINDAN SONRA AMBLEMİ KULLANMADIK”
Mahkeme kararıyla iptal edilen eski amblemin, mevcut kullanım yerlerinden kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin bir başka soruyu ise Başkan Gökçek, şöyle yanıtladı:
“Her şey yapıldığı dönem içinde geçerlidir. Eğer idari mahkemelerde bir ihtar kararı çıkarsa o andan itibaren onu kullanmazsınız, yenisini yaparsınız. Yoksa eski yapılanları sökmeye kalkarsanız buna trilyonlar yetmez. Benim bütün köprülerin duvarlarını söküp yeniden yapmam lazım. Böyle bir mantık olur mu? Mümkün değil. Ama bundan sonra yeni yapacağınız hiçbir yerde kullanmayacaksınız. Biz zaten Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak mahkeme kararından sonra amblemi kullanmadık. Yeni bir amblem gelecek. Ne gelirse bu sefer de onu kullanacağız.”
- “TÜRKİYE İÇİN BU BİR DEVRİMDİR”
Gazeteciler, Başkan Gökçek’e “5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 73. Maddesini Değiştirmeye Yönelik Yasa”nın TBMM’de kabul edilmesine ilişkin görüşlerini de sordular.
Kentsel dönüşüm projelerini ilgilendiren değişiklik yasasını TBMM’de görüşüldüğü sırada başından sonuna kadar takip ettiğini dile getiren Başkan Gökçek, yasayı eleştiren muhalefet milletvekillerinin konuya ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Türkiye için samimi olarak söylüyorum bu bir devrimdir. Anlayan için, bilen için… Ama son derece üzüntü verici olay, konuyu bilmiyorlar, bilmediği için de olaya sahip çıkmıyorlar. Bu yasa benim için çıkmadı. Türkiye’deki tüm belediyeler için çıktı ama bir takım belediyeler var ki bu işi kullanmasını biliyor ama bir takım belediyeler var ki çok beceriksiz bunu kullanamıyor. Şimdi muhalefet belediyeleri bunu kullanamıyor diye bu işe karşı çıkmak mümkün değil. Samimiyetle söylüyorum, gelsinler ben Ankara’da o belediye başkanlarına kentsel dönüşüm nasıl yapılır, kentsel dönüşüm ülkeye ne getirir, seminer olarak vereyim. Onlara elimden geldiği kadar yardımcı olurum. Karşılıklı yardımlaşmak ayıp değil. Ben bu yardımlaşmaya açığım.”
- “TÜRKİYE’NİN UÇUŞA GEÇMESİ İÇİN BİR VESİLE”
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması düşünülen kentsel dönüşüm projelerinin pek çok mahkeme kararıyla engellendiğini belirten Başkan Gökçek, “Bu engellemeler olmasaydı, Ankara şu andaki konumunun en az 3 kat önünde olurdu. Bunda zerre kadar tartışma yok” dedi.
Dikmen Vadisi’nde, 1. ve 2. Etaplar dahil en az 50 tane mahkeme kararı çıktığını ancak projenin bitirildiğini belirten Başkan Gökçek, şöyle konuştu:
“Şu anda bütün dünyaya örnek bir proje ve daha yeni ödül aldık. Dolayısıyla ödül alan bir proje mahkeme tarafından bilirkişi görüşlerine dayanarak hep iptal edildi. Bu mahkeme kararları olmasa Ankara uçuşa geçmişti. Yeni kanun, önüne yeni engeller çıkmazsa kesinlikle Türkiye’nin uçuşa geçmesi için çok güzel bir vesile. Sadece Ankara değil, İzmir de uçuşa geçer, Antalya’da uçuşa geçer, Mersin de geçer, Eskişehir de geçer. Bunlar AK Partili belediyeler değil ama bu işi beceremiyorlarsa kabahati belediye başkanlarında bulacaksınız.”