Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Başkan GÖKÇEK, İddiaları Cevaplandırdı…

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MELİH GÖKÇEK, TBMM’DE GÖRÜŞÜLEN “KAMU GÖREVLİLERİNİN GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANMASINDA CEZA İNDİRİM” İLE İLGİLİ KANUN MADDESİNE İLİŞKİN ORTAYA ATILAN İDDİALARA CEVAP VERDİ -KENDİSİNİN GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA İLE İLGİLİ OLARAK DEVAM EDEN TEK BİR DAVASI OLMADIĞININ ALTINI ÇİZEN BAŞKAN GÖKÇEK: - “İPE SAPA GELMEZ İDDİALAR ORTAYA ATIYORLAR” “BU MADDENİN BENİM İÇİN ÇIKTIĞINI SÖYLEYENLERE SORUYORUM. BENİM GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA YOLSUZLUK, SUİSTİMAL İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR DEVAM EDEN BİR DAVAM VAR MI?” -“GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA MADDESİ AYNEN KALSIN. AMA NEYİN GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA OLDUĞUNU TEK TEK DETAYLANDIRSINLAR VE TADAT ETSİNLER”

09 Aralık 2010 Perşembe 01:52
Başkan GÖKÇEK, İddiaları Cevaplandırdı…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, son günlerde hakkında ortaya atılan iddialara cevap verdi.
İddiaların gerçekten uzak, cahilce ve bilgisizce ortaya atıldığını kaydeden Başkan Gökçek, TBMM’de görüşülen, “Görevini kötüye kullanan kamu görevlilerine ceza indirimi” öngören kanun teklifinin görüşmeleri sırasında bazı milletvekillerinin açıklamalarını da “ipe sapa gelmez iddialar” olarak nitelendirdi.
Başkan Gökçek, “Benim şu anda görevi kötüye kullanmakla ilgili, yolsuzlukla ilgili, suistimalle ilgili tek bir devam eden davam yok. Olmayan davanın nesi için ben, kanun çıkartmaya gayret edeyim. Bu kadar saçma, bu kadar bilinçsiz, bu kadar cahilce iddia olur mu?” dedi.   
 Kanun maddesinin değişmesini kendisinin istediğini anlatan Başkan Melih Gökçek, “Görevi kötüye kullanma maddesi aynen kalsın. Ama neyin görevi kötüye kullanma olduğunu tek tek detaylandırsınlar ve tadat etsinler” diye konuştu.
MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın, kanun maddesinin görüşülmesi sırasında Başkan Gökçek tarafından rüşvet olarak milletvekillerine Şampiyon Ekmek gönderdiği iddialarını da cevaplayan Başkan Gökçek, “AK Parti Grubu’ndan sorumlu Halil Bey’in akşam geç saatlere kadar süren her görüşmede sunduğu değişik ikramlardan biri de bu. Bunu söyleyen kişinin utanması lazım. Böyle bir şey olur mu ya? Yazıktır ayıptır” dedi.
 CHP Milletvekili Muharrem İnce’nin milletvekillerine ev dağıtıyor iddiasına da açıklık getiren Başkan Gökçek, “Çukurambar’daki belediyenin evleri, ihale ile açık artırmayla satılıyor. Muharrem İnce bu kadar bilgisizce konuşunca, nasıl milletvekili olmuş hayret ediyorum. İnsan utanır” diye konuştu.

-“BU KONUYLA İLGİLİ DEVAM EDEN HİÇBİR DAVAM YOK”
 Başkan Gökçek, gazetecilere yaptığı açıklamada ilk olarak 257. Madde olarak bilinen ve Kamu görevlilerinin görevini kötüye kullanmasıyla ilgili olan maddede ceza indirimi öngören TBMM’deki görüşmelere ilişkin, bazı milletvekillerinin iddialarını cevaplandırdı. İddiaları, “Son derece bilgisizce, ipe sapa gelmez ifadeler” olarak nitelendiren Başkan Melih Gökçek, “Mesela, ‘Bu kanun Melih Gökçek için çıkıyor, Melih Gökçek çıkartıyor, Melih Gökçek’i affetmek için bunu yapıyorsunuz’ gibi iddialar. Birincisi, benim şu anda görevi kötüye kullanmakla ilgili, yolsuzlukla ilgili, suistimalle ilgili tek bir devam eden davam yok. Olmayan davanın nesini ben çıkartmaya gayret edeyim. Bu kadar saçma, bu kadar bilinçsiz, bu kadar cahilce iddia olur mu? Bunlar Son derece saçma iddialar” dedi.
Burhan Kuzu ile kanun maddesi hakkında daha önceki görüşmelerini hatırlatan Başkan Melih Gökçek, “Evet bu kanun maddesinin kaldırılmasını istedim ve yine istiyorum. Çıkan kanun da aynı şekilde hiçbir işe yarayacak bir kanun değil. Hiçbir şeyi değiştirmiyor. Ben kanunun ruhuna karşıyım. Çünkü 257. Madde, ‘Kanunda suç olarak sayılmayan diğer haller’ diye başlar. Suç olarak sayılmayan halin nasıl suç olduğunun mantığı yok. Bu Anayasa’ya aykırı” diye konuştu.
 Anayasa’nın suçun tarifini istediğini ve ona göre suç verildiğini anlatan Başkan Melih Gökçek, suç olmadan cezanın olamayacağını da ifade ederek, “Kanunda tarif edilmeyen bir suçla, eğer bana ceza veriliyorsa, bana göre bu kanun değildir. Bu Anayasa’ya aykırıdır. Kesinlikle de bu kanun maddesi kaldırılmalıdır. Biz ısrarla şunu istedik ve dedik ki: ‘Görevi kötüye kullanma maddesi aynen kalsın. Ama neyin görevi kötüye kullanma olduğunu tek tek detaylayın, tadat edin. Deyin ki, şunu, şunu yaparsanız bu görevi kötüye kullanmaktır.’” dedi.
 Somut bir örnek vermek istediğini de anlatan Başkan Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nden çıkan karar doğrultusunda dar gelirli ailelere 400 bin paket gıda yardımında bulunduğunu belirterek, “Biri kalkıp, ‘bu kadar gıda maddesini Melih Gökçek, tamamen siyasi yatırım olarak yapıyor, bunun yerine yol yapsa daha iyi olur’ dese ve bir müfettiş de bu doğrudur, bu görevi kötüye kullanmadır diye yorumlasa, hadi bakalım çık işin içinden. Böyle saçma sapan kanun olur mu?” diye konuştu.

-“RÜŞVET İDDİALARI TERBİYESİZLİK”
TBMM’deki görüşmeler sırasında, Başkan Gökçek’in milletvekillerine rüşvet olarak 30 Kuruş değerindeki Şampiyon Ekmek dağıttığını iddialarına da  cevap veren Başkan Gökçek, şöyle konuştu:
“Şu terbiyesizliğe bakın. Bir, kesinlikle ben böyle bir ekmek göndermedim. Araştırdım ve sordum. AK Parti Grubu’ndan sorumlu olan Halil Bey vardır. Bu Halil Bey, Meclis çalışmalarının uzadığı günlerde, akşam AK Parti milletvekillerine, hatta muhalefet milletvekillerine, bir nevi milletvekilleri orada aç kalmasın diye, ya kalkar simit peynir gönderirler, ya şampiyon ekmek gönderirler, ya da meyve gönderirler. Hemen hemen her toplantıda bunu yaparlar. Halil Bey ile konuştum, Şampiyon Ekmek’ i ayın 1 ve 2’sinde 700’er tane aldırmışlar. Açtım sordum Halil Bey’e. Onlar da bunu her zaman yaptıklarını söyleyip, faturasını da verdiler.”
Rüşvet olarak nitelendirilen Şampiyon Ekmek’in 30 Kuruş olduğunu da hatırlatan Başkan Melih Gökçek, “30 Kuruşluk ekmeği ben milletvekillerine rüşvet olarak kanun çıksın diye vermişim. Böyle şey olur mu ya? İnsanın samimi olarak söylüyorum, bunu söyleyen kişinin utanması lazım” dedi.

-“BÜLENT ARINÇ KONUYU BENDEN ÖĞRENDİ”
“Bütün bunların haricinde Bülent Arınç bey bir açıklama yapmış, ‘eğer bunlar doğruysa, bunlar hoş olmayan şeyler’ gibi, buna benzer sözler söylemiş” diyerek açıklamasını sürdüren Başkan Gökçek, “Bülent Bey bu konuda bilgi sahibi değil. Bilgi sahibi olmadığı için de yanlış yapmış. Kendi tabiriyle de ifade edeyim, yanlış söylemiş. Çünkü konuya vakıf değil. Konuya vakıf olmadan da yorum yapmak yanlış. Sabahleyin de kendisiyle görüştüm, konuştum, zannediyorum bu konudaki işin gerçeğini öğrendi” diye konuştu.

-“MUHARREM İNCE BİLGİSİZCE AÇIKLAMA YAPIYOR”
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin, “Milletvekillerine sattığınız evlerin isimlerini söyleyin” iddiasını da “son derece bilgisizce ve cahilce” olarak nitelendiren Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Milletvekillerinin satın aldığı yer, Çukurambar’daki belediyenin binaları. İhaleye girdiler aldılar. Hepinizin malumu, sizin gazetelerinde de kaç kere ilan verildi. Biz Çukurambar’daki belediye konutlarını satmak için kaç defa ihaleye çıktık. Satılmadı, satılamadı, kaçıncı ihale bilmiyorum ama son ihalede milletvekilleri de girdiler ve ihalede artırma usulüyle aldılar, ev sahibi oldular. Yani milletvekillerinin ev sahibi olma hakkı yok mu? İhaleye girme hakkı yok mu? Muharrem İnce bu kadar bilgisizce konuşunca, nasıl milletvekili olmuş hayret ediyorum. İnsan utanır ya. Bunlar senin arkadaşın. Yani Melih Gökçek, bunları havadan, ihale yapmadan, peşkeş çekse, istediğini söyle. Adamın gelip ihaleyi alma hakkı yok mu ey Muharrem İnce? İğne ucu kadar bilgin varsa soruyorum sana, hangi ihale kanunu milletvekillerinin ihaleye girmesini engelliyor. Bu kadar bilgisizce, bu kadar zavallıca yorum olur mu?” 
Kentsel dönüşüm Kanunu sırasında da kbenim hakkımda birtakım iddialarda bulunmuşlardı. Dediler ki, Efendim bu kentsel dönüşüm kanunu milletvekillerini ev sahibi yapmak için yapılıyor. Doğru milletvekilleri var. Onlar için yapılmıyor da, Ama milletvekilleri de var. Bu kooperatifin başkanı Ensar Öğüt. Cumhuriyet Halk Partili. Bana gelen de o, benden ricada bulunan da o, o ricayı yapan da benim. Ensar Öğüt yanlış bir şey mi yaptı? Hayır. Milletvekili olarak gitmişler arsa almışlar, o arsanın planını çıkartmak için belediyeye gelmişler. 0,35 emsal vermişiz. Verilebilecek en düşük emsal. Orada gidecekler kendi konutlarını yapacaklar. Milletvekili olmak, hiçbir ev sahibi olmamak anlamına mı geliyor? Böyle bir mantık olur mu? Kendisinin evi yok mu? Yani Muharrem İnce, böyle erken milletvekili olunca, erken de belli bir mevki ve makama gelince hazmedemiyor bazı şeyleri. Bundan dolayı da söylüyor. Gerçekten çok zavallı bir yorum yapmış. ‘Açıkla Melih Gökçek yoksa ben açıklarım’ diyor, açıklamazsan üzülürüm.”

-“HER SEÇİMDE MUHALEFETİN CANINI ACITIYORUM”
Açıklama sırasında bir gazetecinin, “Neden sürekli Melih Gökçek üzerinden TBMM’de kanun tartışmaları yapılıyor” sorusu üzerine Başkan Gökçek, şu cevabı verdi:
“Özellikle muhalefet milletvekilleri Melih Gökçek ile yatıp, Melih Gökçek ile kalkıyorlar. Çünkü seçimde hep canlarını acıtıyorum. Biliyorsunuz bir kere CHP’yi baraj altı bıraktım. Bunu da açıkça ifade ettim. Bundan iki seçim önce ben sizi baraj altında bırakacağım dedim ve yaptığım propaganda ile baraj altında bıraktım.
 Milliyetçi Hareket Partisi’ne, iki seçim önce çağrıda bulundum, CHP ile işbirliği yapmayacağınızı açıklayın, yoksa bu millet size oy verirse, ben bunda vebal görürüm, dedim. Bundan dolayı da kendi yetkilileri çıkıp açıklama yaptılar ve ‘Melih Gökçek’in bu açıklaması bize 4-5 puana mal oldu. Biz bunun hesabını Melih Gökçek’ten soracağız’, dediler.
Böyle bir durumda muhalefet milletvekillerinin, Melih Gökçek’i siyasi açıdan sevmesi mümkün değil. CHP, dört dönemdir Ankara’yı unuttu. Solun kalesi olarak gözüken Ankara, dört dönemdir yıkıldı. Adama dokunmaz mı? Son referandumda da Kılıçdaroğlu ile söylemiş olduğum sözlerin hiçbirinin altından kalkamadılar. Kalkamayınca, bunun acısı elbette bu tip sivri, çiğ hareketleri arkasında getirecek. Bu çiğ hareketlerle de bir yere varamazlar.”

-MUHARREM İNCE’YE ÇAĞRI
“Muharrem İnce ile arzu ederim ki şu 257 konusunda televizyonda bir tartışsak. Bu 257’yi bana bir anlatsa. Hangi televizyonda istiyorsa 257’yi kendisiyle tartışalım. O konudaki bütün bilgisizliğini çok net şekilde ortaya koyarım” diyerek açıklamasını sürdüren Başkan Gökçek, “Geçen gün aynı konuda Ümit Zileli ile konuştum. O da aynı iddialarda bulundu. ‘Benim hangi davam var devam eden’ diye sorduğumda da cevap veremedi. ‘257’yi hiç okudun mu?’ diye sordum, yine cevap yok. Biraz sonra yanında Ümit Özdağ Bey devreye girdi ve ‘Melih Bey haklı. Tarifi olmayan suç olur mu? Melih Gökçek değil, kim bunu iddia ederse haklı’ dedi. Hiç olmazsa insaf sahibi olan bir insan bizim hakkımız orada teslim etti” dedi.