Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

Başkan Gökçek’in Gazetecilerle Sohbeti…

-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Gazetecilerin, Başkent Gündemine ve Çalışmalara Yönelik Sorularını Cevaplandırdı -Gazetecilerin Sürpriz Doğum Günü Pastası Da Kestiği Başkan Gökçek, Ankara Ulaşımına İlişkin Önemli Açıklamalarda Bulundu: “Önce Sincan Metrosu, Sonra Keçiören, Son Olarak Da Çayyolu Metrosu Seçimden Önce Biter” -“Tramvay İle İlgili Olarak Ciddi Çalışmalarımız Ve Görüşmelerimiz Sürüyor” -“Başkent’e Özel 350 Kişilik Yolcu Kapasiteli 120 Adet, 24 Metrelik Dev Otobüslerden 120 Adet Almak İçin Çalışmalara Başladık” -“Tünel Yol Projelerimiz İçin De Görüşmelerimiz Devam Ediyor” -Ankaragücü’ne İlişkin Geçtiğimiz Günlerde Yaptığı Açıklamalar Hatırlatılan Başkan Gökçek: “Biz Ankara’dan Şampiyon Bir Takım Çıkması İçin Destek Oluyoruz. Ancak Bu Tarzda Hareketler Devam Edecekse Kesinlikle Desteğimi Çekerim”

22 Ekim 2010 Cuma 02:03
Başkan Gökçek’in Gazetecilerle Sohbeti…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, gazetecilerle sohbet ederek, gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı ve çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Başkent ulaşımına ilişkin de önemli açıklamalarda bulunan Başkan Gökçek, metrodan, tramvaya, 24 metrelik dev otobüslerden, tünel yollara, spordan, siyasete kadar pek çok konuda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
-“METROLAR SÜRATLE BİTECEK”

1.JPG
 Altınpark Belediye Evi’nde gazetecilerle bir araya gelen ve Başkent’e ilişkin sorularını cevaplandıran Başkan Melih Gökçek, bir gazetecinin sorusu üzerine ilk olarak Metro çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile geçtiğimiz hafta bir görüşme yaptığını ve önümüzdeki hafta da yeni gelişmelerin yaşanmasını beklediğini kaydeden Başkan Gökçek, “Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı arasında sözleşmenin imzalanması gündemde. Süratle metroların kalan kısımlarının yeni ihalelerinin yapılarak devamı söz konusu. Ulaştırma Bakanlığı, mevcut sözleşmelerinin biri hariç diğerlerinin tasfiyesini arzu ediyor. Yeni ihalelerin yapılarak, kısa sürede metroların ihalesine başlanacak. İnşallah 2011 bütçesine Ankara metrosu ile ilgili ödenek konacak. Bu suretle Ankara metrolarının süratle bitirilmesine çalışılacak. Kısa süre içinde önce Sincan, sonra Keçiören metrosu ondan sonra Söğütözü-Kızılay metrosu biter” dedi. 
Yerel seçimler öncesi zaman kalırsa Çayyolu metrosunun da bitmesini umut ettiklerini ifade eden Başkan Melih Gökçek, “İhale biter bitmez inşaatlar başlar. Devam eden inşaatlar için beklemeye gerek yok. Benim kişisel tahminim 1.5 yılda biter. Hepsi eş zamanlı başlayacak. Çayyolu’nun sona kalmasının sebebi de son derece basit. Keçiören’in nüfusu 700 bin, Sincan’ın Etimesgut ile nüfusu 500 bin, Çayyolu’nun nüfusu ise 150 bin. Dolayısıyla öncelik kalabalık olan yere verilecek. Siyasi anlam koymak mantıksız bir şey” diye konuştu. 
En önemli önceliğin trafiğin fazla sıkıştığı yere hizmeti  götürmek olduğunu anlatan Başkan Gökçek, Çayyolu trafiğinin ise Eskişehir Yolu, Sabancı Bulvarı ve İncek Bulvarı sayesinde rahatladığını belirterek, “Bir Keçiören ile orada çekilen sıkıntıyla Çayyolu’nu mukayese etmek mümkün değil. Önce Keçiören önce Sincan, bu iş tartışılmaz” dedi.
-TRAMVAY İLE İLGİLİ GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Başka bir gazetecinin tramvay çalışmalarına ilişkin sorusuna ise Başkan Gökçek, “Tramvay ile ilgili olarak ihale açmadan önce ön görüşmeleri yapıp o görüşmelerden sonra bunu yapmak istiyoruz. Berlin’de bir fuara gittim ve orada firmalar ile görüştük. İki tanesi buraya geldi görüştük, ikisi de olumlu izlenimler verdi. Sanıyorum 15 gün içinde 2 firma daha gelecek. Çok firma olması lehimize bir olay. Arzumuz birden çok firmanın bu işe ilgi göstermesi. Sonuçta biz bu işi yap işlet ile yaptıracağız. Ümit ediyorum 6 ayda bu ihaleyi bitirebiliriz. 100 kilometre istiyoruz. 4 hat üzerinde çalıştık. Hepsine aynı şeyi söylüyoruz. Bu fizibilite çalışmalarında hat değişikliklerini teklif edebilirsiniz. Ama bizim düşündüğümüz hatlardan birincisi Şentepe, ikincisi Etlik, Yükseltepe, Ufuktepe, üçüncüsü Mamak Altındağ ve dördüncüsü de bu hatlardan birinin devamı olarak Turan Güneş Bulvarı’nın sonuna kadar gitmesini düşünüyoruz” diye konuştu.
Tüm hatların Kızılay’a bağlanacağını ve metro gibi büyük ve pahallı bir yatırım olmadığını kaydeden Başkan Gökçek, “Kentin içinde bir şeridi bunlara tahsis edeceğiz, toplu taşımın hakkı olacak ve araç giremeyecek” dedi. 
-24 METRELİK DEV OTOBÜSLER
“Yeni bir çalışmamız var, yine yurt dışı gezisinde çift körüklü, yani 3 parça 24 metrelik dev otobüsler ile ilgili olarak görüşmeler yaptık” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Gökçek, “Bunlar da bir nevi minik tramvay sayılır. Enteresan olgu şu, ön teker nereden geçerse en arkadaki teker de oradan geçiyor. Normal yolcu kapasitesi 200 ama bizimkilerde 350’ye kadar çıkar. Metrobüsten büyük oluyor. 12 metreden bile dönüyor. Hollanda’da Eindhoven’da kendi gözümle gördüm. Sayısı üzerinde çalışıyoruz. Minimum 120 tane alırız. Karar verirsek hemen ihaleye çıkıyoruz. 6 ay-8 ay içinde trafikte olur, kesinlikle alacağım” diye konuştu.
Bu dev otobüslerin maliyet açısından da Belediye’ye çok büyük yararları olacağını rakamlarla açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Bizim bir araç için minimum personel giderini hesapladığınız zaman 5 yılda 600 bin lira ediyor. Tahminim zaten otobüslerin de fiyatı 600-700 bin lira civarında. Personelin birine ihtiyaç kalmayacağı için de tasarruf yapmış oluyorsun. Kızılay’a çift kapılı, yani sağda ve solda kapıları olan otobüsleri sokacağız. Burada normal yönden gidecekler ve Kızılay’da sol kapıyı açacaklar. Diğer duraklarda ise sağ kapı kullanılacak” dedi.
“MAN belediye otobüslerini de biz çok ucuza almıştık. Bizim aldığımız fiyata alan ikinci bir belediye yoktur” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, “Bununla ilgili de güzergah çalışması yapıyoruz. Bir kere ilk güzergah olarak, Mamak’ta viyadüğün altından kaldırıp, Altındağ ve Siteleri toplayarak Kızılay’a getirmeyi planlıyoruz. Ama halen tartışıyoruz bu konuyu. Yani kesin değil. Öyle bir iş yapmamız lazım ki, düzeni bozmadan en güzel verimi almamız ve geleceği düşünmemiz lazım” diye konuştu.
-“TÜNEL YOLLAR TRAFİĞİ RAHATLATACAK”
Başkent ulaşımına ilişkin yepyeni projelerini gazetecilerle paylaşan Başkan Melih Gökçek, “Ben göreve geldiğimde 350 bin araç trafikteydi, şimdi 1 milyon 300 binleri zorluyor. 3-4 kat arttı araç sayısı. Yıllık 50 bin araç Başkent trafiğine giriyor. Bunun anlamı şu, şimdi araçları 10’ar metre aralıklarla dizdiğiniz zaman 500 kilometre eder. 4 şerit halinde 125 kilometre yol yapsanız, ancak bir sene önceki durumunuzu muhafaza ediyorsunuz. Ayrıca 17 seneden beri trafiğe araç giriyor. Minimum 1500 kilometre lazım. Türkiye’nin bir ucundan bir ucuna eder ki bu da fiilen mümkün değil. Benim yaptığım bütün alt üst geçitleri üst üste koysanız maliyet olarak 10-12 kilometre metro ancak eder. Hadi bir hattı hallettik. Sonra? Ankara yüzde 85 büyüdü, mantığı yok bu işin. Mecbursunuz bu araçlara yol bulmaya” dedi.
Buna çözüm olarak Ankara’ya tünel yol projesi yapılması için de çalışmaların sürdüğünü kaydeden Başkan Melih Gökçek şöyle konuŞTU:
“Bir taraftan giriyor öbür taraftan çıkıyorsun. Parana göre. Önce Keçiören’den olmak üzere tünel yollara başlamak istiyoruz. Keçiören’den yapacağımız tünel yollarla İstanbul yolu, Eskişehir yolu hatta Konya Yolu’na kadar hat geçirmek istiyoruz. Devamlı akan, ara ara çıkışları olan yollar. Görüşmeler yaptık. Çinliler bu konuda uzman. Yap işlet ile rahatlıkla yapılabilecek bir proje. Bu konuda çok ciddi gayretlerimiz var. Onu de seçimden önce bitirmek istiyoruz. Bir tünel yoldan 4 şerit olursa günde 60 bin araç geçiyor. Trafiğin yükünü hafifletebiliyorsunuz.” 
Ulaşım probleminin hiç bir zaman bitmeyeceğini, yurtdışında da bütün kentlerin trafiğinde aynı sorunların bulunduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Hollanda’da bisiklet yolu var diyorlar. Dümdüz yer çok rahat bisiklet için. Ama Ankara’da bisiklet yolu yapsak, 3 günde kazalardan geçilmez. Alışkanlık yok, orada alışkanlık var” diye konuştu.
-SÖĞÜTÖZÜ’NDEKİ KONGRE MERKEZİ
Büyükşehir Belediyesi tarafından Başkent’te fuar alanı yapılmasına ilişkin atılan çok ciddi atılımlardan biri olan Söğütözü’ndeki kongre merkezine ilişkin bir soruyu da şöyle cevaplandırdı:
“Doğu ve Uzakdoğu’da küçük küçük dükkanların oluşturduğu büyük merkezler var. Orayı, onlardan bir tanesi haline getirmek istiyoruz. Ulus’ta da çalışma yapacağımız için, Ulus esnafı için de bir Bedesten projesi vardı. Projesi hazırdı, planı geçmişti.  Ankamall’ün karşısıydı, yalnız oradaki trafik ürküttüğü için vazgeçtik. Bunu oraya yapacağız. Niyetimiz 30-35 metrelik 700-800 civarında mağaza olacak. Bir koridora gireceksiniz telefoncular, bir koridora gireceksiniz fotoğraf makinesi, bir koridor oyuncakçı. Her koridorda değişik meslek grupları olacak. Ufak esnaf için de çok ciddi bir gelir kaynağı olacak. Altından hem metro ve Ankaray’ın geçmiş olması, Ankara’nın en avantajlı iş merkezi haline getirecek.” 
-“ANKARAGÜCÜ KONUSU
Başka bir gazetecinin, geçtiğimiz günlerde “Ankaragücü’nden desteğimi çekerim” açıklamasını hatırlatması üzerine de Başkan Melih Gökçek, “Bizim Ankaragücü’ne talip olmamızın tek nedeni, Ankara’dan şampiyon bir takım çıkması. Bunun için de arkasında taraftar olması lazım. Ama taraftar sizi destekleyeceği yerine köstek oluyorsa, eğer yönetime ve hocaya ağza alınmayacak yorumlar kullanıyorsa o zaman bırakır gidersin. Alsınlar ne yaparsa yapsınlar, bu tarzda hareketler devam edecekse kesinlikle desteğimi çekerim” diye konuştu.
“Biz keyfimizden mi geldik? Ankaraspor tarihe gömüldü. Neden dolayı gömüldü? Ankaragücü için. Bir Melih Gökçek bu fedakarlığı yaptıysa, karşılığında en ufak bir şeyi kabul etmem. Biz kendi elimizde büyüttüğümüz evladımız olan Ankaraspor’dan vazgeçecek kadar Ankaragücü’ne gönül bağıyla bağlı olan birisiyiz, sen buna rağmen kalkıp da gelişigüzel ulu orta konuşursan buna hakkın yok haddin de yok. Hiç tereddüt etmem. İki üç sefer daha yapsınlar, bırakırım bu işi. Neticesine de katlanırlar. Sonrasında da sahada çıkacak neticeden kendileri sorumlu olur. Şu anda biz sorumluyuz. Oğlum başkanı, başarısızlık olursa faturayı bize çıkarırlar, ama sen kalkıp da gelişigüzel konuşursan olmaz arkadaş, herkes haddini bilecek” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Bir isim vermek istemiyorum bir seyirci grubu, doğrudan doğruya daha önceki bir yönetici arkadaştan talimat alıyor, bilet paralarını onlar veriyor. Gayet iyi biliyorum. Onun adına gelip burada slogan atıyorlar. O zaman buyursun o yönetici arkadaş alsın yönetsin o zaman. Herkes haddini bilecek. Biz kendimize hakaret ettirmek için spor yaptırmıyoruz”
Gazetecilerin,  “Bu eski yönetici Cemal Aydın mı” sorusu
Üzerine Başkan Gökçek bu ismin Cemal Aydın olmadığını vurguladı.
-“10 TANE YABANCI MİLLİ OYUNCUSU OLAN BAŞKA TAKIM YOK”
Ankaragücü’ndeki yabancı oyuncuların 10’unun da milli takım futbolcusu olduğunu kaydeden  Başkan Gökçek, “Yabancı oyuncularının 10’u da milli olan başka takım varsa çıksın. Hatta yarısı bile milli olan yok. Bizim oyuncuları Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray transfer etseydi, yer yerinden oynardı” diye konuştu.
-“BÜLENT TANIK RANDEVU İSTEMEDİ”
Bir gazetecinin Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın kendisiyle görüşemediğine ilişkin açıklamalarını hatırlatması üzerine de Başkan Melih Gökçek, Bülent Tanık’ın kendisinden hiç randevu istemediğini belirterek, “Ne zaman benden randevu istemiş de vermemişim. Benim yanıma gelirken yalnız gelmiyor zaten, çünkü müsaade etmiyorlar. Meclis üyesi Fazıl Güleken’den müsaade almadan adımını atamıyor. Uzlaşı için birinci şartım ne kadar ihtilafı varsa kaldırsın, çeksin davalarını, onun üzerine ben de çekeyim davalarımı. Ama o irade yok, o cesaret, o gücü yok” dedi.
-BAŞKAN GÖKÇEK’İN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLADILAR

2.jpg 20 Ekim doğumlu Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, doğum gününü de bir gün gecikmeli olarak kutlayan gazeteciler, sürpriz bir pasta getirdiler. Pastayı kesen ve tuttuğu dileği sorulan Başkan Gökçek, “Bizim dileğimiz Ankara için olur. O da metroların en kısa süre içerisinde bitmesi” diyerek cevapladı.